Novosti

Facebook HFS
07.02.2018.
Nostalgija: Scenografije Željka Senečića

U znak sjećanja na nedavno preminulog Željka Senečića, istaknutog hrvatskog filmskog i kazališnog redatelja, scenografa, slikara i svestranog umjetnika, kino Tuškanac od petka, 09. veljače do ponedjeljka, 12. veljače u programu pod nazivom Nostalgija: Scenografije Željka Senečića prikazuje niz od osam antologijskih ostvarenja hrvatskoga filma na kojima je gospodin Senečić radio kao koscenarist i/ili scenograf.

Riječ je o filmovima Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj (1973) Krste Papića, Imam 2 mame i 2 tate (1968) Kreše Golika, Kiklopu (1982) i Glembajevima (1988) Antuna Vrdoljaka, tuškanačkoj premijeri Kuće (1975) Bogdana Žižića, te Brezi (1967) Ante Babaje i Rondu (1966) Zvonimira Berkovića, a osim u majstorskoj scenografiji, gledatelji će moći uživati u restauriranim 35mm filmskim kopijama kanonskih ostvarenja hrvatske filmske baštine.

Ciklus započinje u petak, 09. veljače projekcijom filma Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj (Krsto Papić, 1973), ekranizacijom drame Ive Brešana u kojoj se zbivanja Shakespeareove drame koju izvode seljani poklapaju sa stvarnim političkim događajima. Film se drži jednim od ponajboljih ostvarenja Krste Papića, a nagrađen je Srebrnom arenom za režiju te uvršten u natjecateljski program filmskog festivala u Berlinu 1974.

Iste večeri na rasporedu je Događaj (Vatroslav Mimica, 1969), film kojim se Mimica, nakon izrazito modernističke faze svoga stvaralaštva, vratio klasičnijoj naraciji i žanrovskom strukturiranju, te se zbog iznimna ugođaja i atmosfere drži jednim od najzanimljivijih filmova redateljeva opusa, ali i cjelokupne domaće igranofilmske produkcije.

Drugog dana ciklusa, u subotu, 10. veljače na rasporedu je Imam 2 mame i 2 tate (Krešo Golik, 1968), jedan od vrhunaca Golikova opusa kojeg odlikuju izvrsne glumačke kreacije te odmjeren spoj humora i drame, zbog čega je ovjenčan Srebrnom arenom te Zlatnom arenom za žensku ulogu i fotografiju.

U nastavku subotnje večeri slijedi Kiklop (Antun Vrdoljak, 1982), veoma uspjela ekranizacija modernističkog romana Ranka Marinkovića koja je uz Zlatnu arenu za žensku epizodu te nagradu žirija publike Jelen, imala izvrsnu gledanost u kinima, a uz izražajne glumačke nastupe posebno je odlikuje upečatljiva atmosfera te glazba Miljenka Prohaske.

U nedjelju, 11. veljače na rasporedu je antologijska Breza (Ante Babaja, 1967), prema motivima istoimene novele Slavka Kolara, film koji se redovito nalazi u samom vrhu najboljih hrvatskih filmova svih vremena. Na filmskom festivalu u Puli nagrađen je Velikom brončanom arenom za film, te Zlatnom arenom za glumca i kameru.

U nastavku nedjeljne večeri na rasporedu su čuveni Glembajevi (Antun Vrdoljak, 1988), jedna od najpoznatijih hrvatskih ekranizacija književnih djela, posebno radi evokacije krležijanske dekadencije imućne obitelji, vrlo hvaljena od kritike i publike. Film je na filmskom festivalu u Puli nagrađen za sporednu žensku ulogu te za glavnu mušku ulogu.

Konačno, posljednjeg dana ciklusa, u ponedjeljak, 12. veljače na rasporedu je Kuća (Bogdan Žižić, 1975), jedan od vrhunaca socijalno-kritičkog filma hrvatske kinematografije, nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film, te Zlatnom arenom za žensku ulogu.

Ciklus posvećen scenografijama Željka Senečića završava projekcijom remek-djela Rondo (Zvonimir Berković, 1966), filma koji je zasluženo stekao i zadržao status kanoniziranog, antologijskog klasika hrvatske kinematografije.

Program Nostalgija: Scenografije Željka Senečića realiziran je u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom/Filmskim Arhivom i Hrvatskom kinotekom.

Cijena ulaznice je 10 kuna. Ulaz za članove slobodan.

Više informacija na:
http://kinotuskanac.hr/cycle/nostalgija-scenografije-zeljka-senecica
https://www.facebook.com/events/2010647472516696/

Panorama: Suvremeni švedski film u kinu Tuškanac

Kino Tuškanac izabralo je pet filmova suvremene švedske kinematografije koji će u veljači biti premijerno prikazani zagrebačkoj publici u programu pod nazivom Panorama: suvremeni švedski film... »više

Filmski klub kina Tuškanac

Nakon veoma uspješnog prošlotjednog otvorenja, Filmski klub se nastavlja filmom Duh košnice (Victor Erice, 1973), impresivnim portretom odrastanja koji se zbog ekspresivne fotografije, suptilne varijacije svjetla i sjene... »više

Filmovi na putu: Ciklus suvremenog njemačkog filma u kinu Tuškanac

Drugi tjedan nove sezone kina Tuškanac nastavlja se programom Filmovi na putu, izborom najznačajnijih i najnagrađivanijih suvremenih njemačkih filmova i koprodukcija kojim su obuhvaćeni filmovi prikazani na Berlinaleu... »više

Kino Tuškanac od 22. do 27. siječnja 2018.

Njemački suvremeni film, distributerski naslovi, Filmski klub, dokumentarni četvrtak, filmske matineje, Kratki utorak...

Drugi tjedan nove sezone nastavljamo programom Filmovi na putu, izborom najznačajnijih i najnagrađivanijih suvremenih njemačkih filmova i koprodukcija... »više