Kratki utorak

Facebook HFS
2011.
2011.
Uvod

Umjesto popularno znanog Eksperimentalnog utorka koji se posljednje četiri godine redovito održavao u kinu Tuškanac (a posljednje godine i u Art kinu Croatia u Rijeci), osmislili smo nešto drugačiji, ali jednako atraktivan program. Dakle, na istom mjestu i u isto vrijeme, od 2. ožujka, vrtit ćemo kratkometražne filmove, u prvom redu hrvatske produkcije.

Prateći filmsku situaciju u Hrvatskoj (a i šire) primijetili smo da se producenti, distributeri i sami autori kratkometražnih filmova susreću s problemom nedostatka mjesta za prikazivanje svojih filmova tako da nakon realizacije često ostanu neprikazani ili se pojave jednom na nekom filmskom festivalu (češće samo izvan Hrvatske). Želimo ovim programom kontinuirano informirati javnost o hrvatskoj produkciji kratkometražnih filmova, omogućiti zagrebačkoj i riječkoj publici (sa željom da program ode i u druge sredine) predstavljanje domaćih autora i producenata, organizirati susrete/razgovore uz projekcije.

Pratit ćemo što se događa na sceni kratkoga filma kao i do sada te objavljivati na našim stranicama na vrijeme obavijesti o događanjima, predavanjima, razgovorima i projekcijama. Kratki utorak prati informativni materijal u obliku flayera s osnovnim podacima o filmovima, a želja nam je da se sami producenti, distributeri i autori predstave prije svake projekcije.

Međutim, ambiciozniji smo i od svega gore navedenoga. Naime, htjeli bismo u kino Tuškanac i u Art kino Croatia dovedemo i inozemnu produkciju bilo da se radi o gostima iz regije ili pak još šire. Zanimaju nas pitanja i problematike oko produkcije kratkog metra, a najviše nas vesele odgovori do kojih ćemo u svim predviđenim susretima doći, otvaranje komunikacijskog kanala između domaćih i stranih producentskih i distribucijskih centara, institucija zainteresiranih za hrvatski film bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu te obrazovnih ustanova kojima je takav protok ideja i radova nužan za kvalitetno obrazovanje.

Planiramo 10 utoraka u ovoj godini (6 u prvoj polovici godine, a 4 u drugoj) koji se tjedan dana nakon prikazivanja u kinu Tuškanac u Zagrebu repriziraju se i u riječkom Art kinu Croatia.