Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Facebook HFS
INFO

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je desetodnevni obrazovni program namijenjen nastavnicima koji u okviru nastave hrvatskoga jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajateljima u predškolskim ustanovama, kao i voditeljima filmskih i videodružina.

Od svojih početaka Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić priprema svoje polaznike – nastavnike, studente, učenike i druge zainteresirane građane - ne samo za samostalno kreativno bavljenje filmom ( kroz radioničku nastavu), nego i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija i na taj način sudjeluje u sustavu cjeloživotnog obrazovanja.

Sukladno tome, Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Program Škole raspoređen je u devet radnih dana tj. 90 nastavnih sati (cjelodnevni rad) u ovim oblicima rada: predavanja, metodičke radionice, videoradionice (kao samostalni programi), projekcije filmova, skupne rasprave o filmu i dosada ga je polazilo preko 1600 polaznika, među kojima su i voditelji videodružina pri osnovnim škola, koji sa filmskim radovima sudjeluju na Revijama filmskog stvaralaštva djece i Filmskoj reviji mladeži.

Svrha programa Škole medijske kulture je dati temeljna znanja za provedbu nastave (osnove medijske teorije, osnove filmskoga jezika, temeljne filmske vrste, intermedijske veze, metodičke radionice), a putem radionica omogućiti stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu te za upućeniji praktični rad s učenicima.

Kao izvrstan primjer tome, Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, najopširniji izvaniinstitucionalni filmski obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, na tematskoj sjednici „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“, održanoj, na inicijativu pravobraniteljice za djecu, 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, istaknuta je kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima.

VEZANE VIJESTI