Novosti

Facebook HFS
25.10.2023.
In Memoriam – Gordan Ožegović Oggy
Izložba u znak sjećanja na „Šaptača životinjama“

„Nisi mogao znati što ćeš dobiti od njega, ali bi uvijek dobio veselje“, riječi su urednika i osnivača portala Fotozine,  Janka Belaja dok govori o svom prijatelju, fotografu Gordanu Oggy-ju Ožegoviću.

U Galeriji Vladimira Horvata u Zagrebu održana je svečana završnica izložbe fotografija povodom preranog odlaska fotografa i animatora Gordana Ožegovića. Kolege i prijatelji Gordana opisuju kao hrvatskog doktora Dolittle-a, prvenstveno zbog ljubavi prema životinjama, a posebno konjima. Iako je široj publici bio poznat po svojim fotografijama životinja, od velikih do malih, od žirafa do konja, Ožegović je uživao i u fotografiranju svojih prijatelja.

„Moram reći da Oggy, kako smo ga svi zvali, nije snimao samo životinje. Najviše je volio fotografirati ljude. Ima terabajte snimaka s portretima prijatelja. Ovu izložbu smo koncipirali od fotografija koje je on sam isprintao i koje su ostale u njegovoj ostavštini“, objasnio je Belaj.

Prilikom fotografiranja, Ožegović je zaradio nadimak „gospon Riblje oko“. Uživao je praviti svojevrsne karikature svojih prijatelja. Budući da je izložba sastavljena isključivo od fotografija koje je sam ispisao, karikature u ovoj iteraciji izložbe, na žalost nisu dostupne. Prema svjedočanstvima prijatelja, na njega se nikad nisu ljutili zbog karikatura te su u njima uživali.

„Bio je veliki šaljivdžija. Mnogi ljudi ga nisu shvaćali jer nisu znali kada je bio ozbiljan, a kada ne. Nisi mogao znati što ćeš dobiti od njega, ali bi uvijek dobio veselje“, dodao je Belaj.

Privrženost bližnjima, neovisno o tome radi li se o ljudima ili životinjama, najbolje je opisao sam Ožegović:
„Bože, hvala ti na još jednom danu. Ma koliko težak bio, nek mi dadne još barem jednu dobru fotku.“

Organizator i izdavač izložbe je Autorski studio FFV, a postavu i tehničku pripremu, obavili su članovi studija i Ožegovićevi prijatelji Luka Stamać i Domagoj Vranar.

Borna Boris Baletić

KOME SU OTPLOVILI POBJEDNIČKI BRODOVI 12. PO REDU DUFF-A, SAZNALI SMO JUTROS U KINU SLOBODA

Još je jedna uspješna filmska festa iza nas. Ceremonija zatvaranja Festivala filma djece i mladih, popularnog DUFF-a, održala se dvanaestu godinu za redom danas u Kinu Sloboda... »više

Tri animirana filma FKVKZ-a na Međunarodnom festivalu filma djece i mladih ENIMATION festival u Mariboru

I ovaj trinaesti po redu (sretan broj) međunarodni festival filma djece i mladeži Enimation Festival 2023 neće proći bez filmova iz FKVK-a Zaprešić. Upravo nam je stigla obavijest kako su između 221 filma iz 32 zemlje... »više

Zaprešićka Invazija smeća na čileanskom festivalu WAWA posvećenom očuvanju planete

WAWA, Films made by kids to save the planet je mali filmski festival unutar velikog festivala Arica Nativa Film Fest koji se održavaju u gradu Arica u Čileu... »više

POČINJE ŠESTO IZDANJE FESTIVALA FUSE

Ovogodišnje šesto izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac bit će održano u Karlovcu od 20. do 22. listopada. Glavna ovogodišnja festivalska lokacija je Kino Edison... »više