Novosti

Facebook HFS
25.10.2023.
KOME SU OTPLOVILI POBJEDNIČKI BRODOVI 12. PO REDU DUFF-A, SAZNALI SMO JUTROS U KINU SLOBODA

Još je jedna uspješna filmska festa iza nas. Ceremonija zatvaranja Festivala filma djece i mladih, popularnog DUFF-a, održala se dvanaestu godinu za redom danas u Kinu Sloboda. Ocjenjivački tročlani žiri kojeg su činili, Martina Meštrović , diplomirana kiparica, scenografkinja i animatorica te dvojica redatelja Neven Hitrec i Stefano Cipani, između 59 filmskih naslova iz dvadeset zemalja svijeta, odabrali su najbolje.

Grand prix festivala otplovit će u Izrael filmu „Blind city/ Slijepi grad“, Udruge Wild kids Animation, kojemu je pripala i nagrada za najbolji animirani film u kategoriji od 16 do 20 godina.

Gledatelji u dvorani najviše su glasova dali kratkom igranom filmu „The ball is mine/Lopta je moja“. Tako nagrada publike odlazi u Grčku mladom autoru Pablu Sotu čiji je isti film pobijedio u kategoriji igranog filma uzrasta do 15 godina.

Najboljim filmom u animiranoj kategoriji, uzrasta do 15 godina, proglašen je film „Legend of Velebaba/Legenda o velebabi“ slovenskog društva SLON. Dodijeljeno je i posebno priznanje u ovoj kategoriji i to filmu „Sick wind/Bolesni vjetar“ grupe autora iz zagrebačkog Narodnog sveučilišta Dubrava.

Film „I (don't) beleive/ (Ne) vjerujem“ pobjednik je u kategoriji dokumentarnog filma uzrasta do 15 godina, grupe autora iz OŠ dr. Ivana Novaka Macinec.

Najboljim filmom u dokumentarnoj kategoriji od 16 do 20 godina proglašen je „What is it about windows/Što je to u prozorima“ autora Ante Rukavine iz zagrebačke Humanističke gimnazije, dok je posebno priznanje uručeno Ludovici Liparoti za film „The ideal of the oyster / Ideal kamenice“.

U igranoj kategoriji za uzrast od 16 do 20 godina najboljim filmom je proglašen „Coffee makes me sleepy/Od kave mi se spava“ autora Alexandera Relića iz udruge Blank_filmski inkubator iz Zagreba.

Pobjednik u otvorenoj kategoriji je film „The table / Stol“, britanskog autora Corrana Gourlaya, dok je posebno priznanje pripalo filmu „Nature attack/napad prirode“ francusko ukrajinskog autora Erika Sémashkina,

Najboljim filmom u tematskoj kategoriji, a koja se ove godine bavila ekologijom mora, proglašen je „Mire / More“ kineskog autora Yang JinYua.

U prepunoj dvorani Kina Slobode prikazani su uradci filmskih radionica koje su se održavale tijekom proteklog tjedna, radionica igranog filma pod vodstvom s. Ružice Dodig, a kako posuditi svoj glas likovima iz crtića i to s dubrovačkim naglaskom, najmlađe naše sugrađane je podučavala je glumica Srđana Šimunović uz potporu Nikole Jankovića,  a vidjeli smo i što su djeca Dječjeg vrtića Izviđač naučila u dvodnevnoj radionici piksilacije koje je vodila ekipa slovenskog društva Slon. Deša Ficović Kosović okupila je najmlađe filmaše na radionici „“Fantastične leteće knjige – od crtića do knjige.

Više od tri tisuće djece prošlo je u proteklih sedam dana kroz Kino Slobodu i Dvoranu Visia što nas čini posebno ponosnima jer je upravo to znak da je DUFF postao nezaobilazno mjesto upisano na svjetskoj karti filmskog stvaralaštva djece i mladih. I za kraj iz Kinematografa Dubrovnik, LJŠFŠ i Udruge Luža najveće HVALA ide volonterima bez kojih bi sve ovo bilo nemoguće odraditi!

Tri animirana filma FKVKZ-a na Međunarodnom festivalu filma djece i mladih ENIMATION festival u Mariboru

I ovaj trinaesti po redu (sretan broj) međunarodni festival filma djece i mladeži Enimation Festival 2023 neće proći bez filmova iz FKVK-a Zaprešić. Upravo nam je stigla obavijest kako su između 221 filma iz 32 zemlje... »više

Zaprešićka Invazija smeća na čileanskom festivalu WAWA posvećenom očuvanju planete

WAWA, Films made by kids to save the planet je mali filmski festival unutar velikog festivala Arica Nativa Film Fest koji se održavaju u gradu Arica u Čileu... »više

POČINJE ŠESTO IZDANJE FESTIVALA FUSE

Ovogodišnje šesto izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac bit će održano u Karlovcu od 20. do 22. listopada. Glavna ovogodišnja festivalska lokacija je Kino Edison... »više

Produžene su prijave za 55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Do velikog 55. izdanja Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva dijeli nas tek nešto više od mjesec dana, ali i dalje stignete prijaviti svoja filmska ostvarenja i pridružiti nam se u Zagrebu! »više