Novosti

Facebook HFS
17.08.2022.
Završila 19. Ljetna škola filma Šipan

Još jedno šipansko filmsko ljeto došlo je kraju ceremonijom svečanog zatvaranja na kojoj su prikazani radovi svih radionica. Ceremoniju zatvaranja, koju je vodio Miro Bronzić, uz Nilsa Neuberta osnivač i organizator Ljetne škole filma Šipan, uveličala je i dogradonačelnica Grada Dubrovnika gospođa Jelka Tepšić, prijateljica ovog projekta već dugi niz godina. Ove godine ukupno je sudjelovalo 55 djece uzrasta od 9 do 15 godina, koja su bila raspoređena u četiri radionice. Radionica animiranog filma, pod vodstvom diplomirane animatorice Lorene Ivanović, u tehnici stop animacije, napravila je zanimljiv i što je za animaciju uvijek nekako važna karakteristika, smiješan film pod nazivom „Žabica“. Radionica pod nazivom Filmska početnica, u kojoj su mlađi polaznici učili sve što se događa na filmskom setu i oko seta, snimila je jako zanimljivu priču pod naslovom „Superboč“. „Superboč“ nam na jedan simpatičan dječji način donosi poruku da se uz pravo prijateljstvo i ljubav uvijek može doći do pobjede. Ovu radionicu vodili su glumica Katarina Madirazza i student snimanja na Akademiji dramske umjetnosti Petar Lebinec.

Ovogodišnja LJŠFŠ imala je dvije radionice igranog filma. Ona za mlađe polaznike pod vodstvom redateljice Bojane Momirović i AV majstora Nikole Kapidžića snimila je žanrovski film na tragu SF-a pod nazivom „Povratak Šipana“. Druga radionica koja se održala u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, pod vodstvom filmskog pedagoga Jure Troje i studenta produkcije na ADU Noe Nikolića, donijela nam je pravi mali triler zanimljivog naslova „Elizabeta II.“.

Dok su mladi marljivo radili i pripremali svoje filmove, šipanska publika i njihovi gosti uživali su u bogatom kino programu te imali priliku družiti se s profesionalcima iz svijeta filma. Tako su u večernjim programima ovog ljeta sudjelovali: glumica, scenaristica i redateljica Nina Violić i producentica Vanja Sremac, redatelj Dario Lonjak, scenarist Velimir Grgić, redatelj Radivoje Andrić, a u programu su nastupili i Igor Hajdarhodžić i Marijan Žitnik. Glazbena večer i ove je godine organizirana u suradnji s TZ Grada Dubrovnika, a šipansku publiku svojim izvedbama oduševili su PMS & prijatelji.

U sklopu programa održano je i predavanja na temu medijske pismenost koje je održao gospodin Nikola Duper iz partnerske udruge Luža.

Nakon dvije pandemijske godine u kojima je Ljetna škola filma Šipan uspjela zadržati kontinuitet i gotovo sve programe, devetnaesto izdanje donijelo je ponovo širenje programa, kako onog radioničkog tako i onog vezanog uz večernje kino projekcije. Letvica je svakako ponovo podignuta jako visoko i biti će pravi izazov vidjeti što će nam organizatori pripremiti za dvadeseto jubilarno izdanje Ljetne škole filma Šipan.

Program Škole filma Šipan, članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatskog audio-vizualnog centra, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, HZTK Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te TZ Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samim autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

Škola medijske kulture “dr. Ante Peterlić” po peti put u Varaždinu od 18. do 26. kolovoza 2022.

Petu godinu zaredom, Varaždin je domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” koja će se uz bogat edukativni program održati od 18. do 26. kolovoza... »više

USUSRET STAR FILM FESTU - filmske projekcije u skrivenim sisačkim vrtovima

Star Gardens već je duga tradicija i idealna uvertira u Star Film Fest koji nas očekuje za kraj ljeta! Tradicija uživanja filmske umjetnosti u skrivenim sisačkim vrtovima pod zvjezdanim nebom održava se svake godine tijekom mjeseca kolovoza... »više

FILMSKA LITERATURA NA 9. SFF-u

Deveto izdanje Star Film Festa donosi i dašak filmske literature.  U sklopu ovogodišnjeg izdanja posjetiteljima će biti predstavljene dvije knjige - Film u školi Ane Đorić i Mali filmski razgovori Duška Popovića... »više

Članovi Kinokluba Karlovac sudjelovali su na filmskim radionicama u Gunji, te na Erasmus + projektu Youth runner !

Mladi članovi i volonteri Kinokluba Karlovac Lana Čurilović, Karla Palajsa i Izidor Stanić sudjelovali su na 13. Ljetnoj školi filma u Gunji... »više