Novosti

Facebook HFS
20.04.2022.
Proljetni ciklus omiljene Filmske naSTAVe pohađa više od 200 sudionika!

Zagreb, 20. travnja - Proljetni praznici i odmak od škole ne moraju značiti i odmak od učenja; i ove godine niz učenika odmor je odlučio provesti uz njima omiljenu, zanimljivu filmsku edukaciju – Filmsku naSTAVu – koja je 19. travnja započela sa svojim proljetnim ciklusom. Više od 200 sudionika – srednjoškolaca, studenata i nastavnika – sudjelovat će do 23. travnja u ovom jedinstvenom programu nastave filmske umjetnosti te gledati raznovrsna filmska ostvarenja te uza stručno vodstvo naučiti ih analizirati.

Pored programa uživo, a u svrhu šire dostupnosti programa, ove smo godine omogućili i online pohađanje naSTAVe i to tijekom dvaju dana, 21. i 22. travnja. Program uživo pohađa više od 135 sudionika dok ih je 70 aktivno online. Ovogodišnji proljetni ciklus vode predavači Ana Đordić, Jelena Modrić, Margareta Đordić, Ilija Barišić, Ina Bijelić i Uroš Živanović.

Posebnost Filmske naSTAVe su, naravno, i gosti iznenađenja i nagrade koje pripremamo za najaktivnije sudionike programa. 

„Ovo mi je već 10. put da prisustvujem Filmskoj naSTAVi i moram priznati da je nakon dvije pandemijske godine neopisiv osjećaj vratiti se u naše prepuno kino. Toplina ljudi u kinu svakako mi je draža od topline doma. Iako je online izdanje imalo svoje čari s obzirom na to da smo imali prilike analizirati filmove s vršnjacima iz cijele Hrvatske. Gledati film na velikom platnu, upoznavati druge filmofile i uživo čuti kako oni percipiraju film i vidjeti napokon emocije na licima sve je ono što daje posebnu čar Filmskoj naSTAVi uživo.“ Iva Božić, XIII. gimnazija Zagreb.

Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

RIP! Remix Manifesto povodom Svjetskog dana autorskih prava

Povodom Svjetskog dana autorskih prava ovaj četvrtak 21. travnja u 20 sati u klubu u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je RIP! Remix Manifesto kanadski dokumentarac u kome kanadski redatelj Brett Gaylor prikazuje... »više

FILM O IDLES U RIJECI I ZAGREBU - najava

Nakon što je prikazan na zatvaranju 15.DORF festivala prošlog kolovoza u Vinkovcima, nagrađivani film o kultnom sastavu IDLES u travnju će imati priliku pogledati publika u Zagrebu i Rijeci... »više

9. STAR FILM FEST DONOSI NAGRADU ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM

Deveto izdanje Star Film Festa donosi novitete među svojim zvjezdanim nagradama. Ove godine SFF uveo je posebnu nagradu za Najbolji studentski film... »više

Započinju prijave na Školu medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ u Varaždinu!

Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ i ove će se godine održati u Varaždinu od 18. do 26. kolovoza, a sudjelovati mogu profesori, odgajatelji, studenti, kinoklubaši, članovi udruga i samostalni autori koji žele učiti... »više