Novosti

Facebook HFS
01.09.2021.
Kad ti život pruža limune – ti napravi Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži
Ciljevi su ono što nas čini sretnima te nas motiviraju da budemo bolji. Bili to kratkoročni ili dugoročni ciljevi najvažnije je davati golove – a upravo je golove dalo i 84 mladih kreativaca od ukupno 1415 prijava na ovogodišnji Four River Film Festival i Filmsku Reviju mladeži.

Selekcijska komisija napravila je ogroman posao te je od ukupno 1415 prijava odabrala 84 naslova koji će se ove godine prikazati od 7. do 11. rujna u Karlovcu na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Iako je cijela prošla godina bila obilježena pandemijom veseli vidjeti činjenica da je toliko mladih filmaša iskoristilo priliku, zgrabilo limune i od njih napravili najbolju filmsku limunadu!

No, kako kažu članovi selekcijske komisije – dr. sc. Ana Đordić, Dinka Radonić, akademska filmska snimateljica i dr. sc. Boško Picula, posljedice pandemije itekako su očite u odnosu na rodovsku pripadnost prijavljenih filmova. Animirani je film pandemijom profitirao, no zato je prijavljenih dokumentarnih filmova bilo osjetno manje nego svih prijašnjih godina, što ne čudi zbog otežanih produkcijski uvjeta u doba kad su opravdane epidemiološke mjere otežale ne samo ukupnu umjetničku produkciju već i uvelike izmijenile naš način života.

Selekcijska komisija ipak vidi nadu upravo u tim prijavljenim filmovima koji iznova pokazuju da stvaralački potencijal i kreativnost mladih ne jenjavaju ni kad je najteže, već kad im život nudi limune, mladi filmaši nude najbolje filmske limunade.

O okusu 84 filmske limunade sudit će veliki žiri u sastavu Matea Milić - producentica Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj.

Žiri mladih sastoji se od mladih filmskih entuzijasta iz festivala partnera Four Rivera. Mladi filmaši iz cijeloga svijeta kroz pet festivalskih dana gledaju sve filmove koji se natječu u konkurenciji Revije i Festivala te na kraju dodjeljuju sedam nagrada: za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu te nagradu Žuta zastava.

Ovogodišnji filmovi spremljeno su nam pristigli iz čak preko 50 zemalja svijeta a od modernih bajki, maštovitih spotova, tema koje mlade svakodnevno zaokupljuju uvjerit ćemo se opet, da mladenačka kreativnost zaista može svašta!

Putuj, gledaj, razgledaj
Filmsko-kreativni studio VANIMA

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak predstavljamo animatore iz VANIME, čiji je film Putuj, gledaj, razgledaj prošle godine na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojio drugo mjesto za animirani film... »više

Završen 14. Smaragdni eco film festival

Sinoć, 29.8. u Sisku je završeno 14. izdanje Smaragdnog eco film festivala. Nakon 4 dana festivala po Sisačko-moslavačkoj županiji, međunarodni festivalski tim na biciklima se vratio u Sisak gdje su na prostoru Udruge KAS proglasili pobjednike iz tri kategorije... »više

OSMI STAR FILM FEST ZAVRŠIO U PUNOM SJAJU

Treći i zadnji dan obilježen je prikazivanjem zadnje dvije natjecateljske projekcije nakon čega smo, uživo i online, sjeli za okrugli stol medijske pismenosti koji je obilježilo gostovanje Matije Mrakovčić iz udruge Kurziv... »više

Završila 23. Škola medijske kulture

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u petak, 27, kolovoza, završila je 23. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2021. godine... »više