Novosti

Facebook HFS
01.09.2021.
Putuj, gledaj, razgledaj
Filmsko-kreativni studio VANIMA

Ovaj tjedan u rubrici Revijalni ponedjeljak predstavljamo animatore iz VANIME, čiji je film Putuj, gledaj, razgledaj prošle godine na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojio drugo mjesto za animirani film.

Putuj, gledaj, razgledaj crtani je film skupine animatora početnika koji poziva na putovanje i razgledanje zanimljivih turističkih destinacija Hrvatske. Film čini jedinstvenu cjelinu sastavljenu od niza animiranih priča osmero autora koji su proučavali izgled, posebnosti, legende i prirodne znamenitosti odabranih lokacija. Svaki je autor na sebi svojstven način napravio scenarij, razradio crteže i animirao. Sve su animirane razglednice povezane pojednostavljenom geografskom kartom Hrvatske.

„Putopisna animacija o znamenitostima diljem Hrvatske, nadopunjena kako legendama tako i originalnom dječjom maštom. Odličan prikaz karte i likovnih rješenja određenih situacija. Pohvale velikom broju autora koji su prihvatili ovakav veliki animacijski izazov i uobličili ga u svoj film“, komentirala je film redateljica Dalija Dozet.

Njihova voditeljica Dubravka Kalinić Lebinec opisala nam je atmosferu u VANIMI, proces nastanka ideja i filmova, a dala nam je i recept za rad u pandemijskim uvjetima, čak i kada su uvjeti dodatno otežani jer je stvaranje animiranog filma vezano za zatvorene prostore i animacijske stolove. Ove će godine Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva biti u organizaciji VANIME, na što su već spremni i željno vas očekuju u Varaždinu!

Čitajte rubriku Revijalni ponedjeljak te budite ukorak s nama u praćenju putovanja filmova nagrađenih na prošlogodišnjim revijalnim i festivalskim izdanjima!

1. Kako vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te koji je recept za uspješan rad animatora u pandemijskim uvjetima?

Naravno da nam je žao što Revija nije bila uživo. O, kako bi bilo dobro biti u Malom Lošinju. I zbog Lošinja, ali i zato što mladim filmašima međusobna druženja mnogo znače. Vidjeti reakciju publike u dvorani najbolja je moguća valorizacija osobnog rada, rada filmske udruge. Ipak, realno gledano, iako su filmaši nerijetko u svom svijetu, potpuno smo svjesni bili da je online Revija u danoj situaciji jedina moguća i u osnovi dobra varijanta. Varijanta koja nam ipak daje mogućnost sudjelovanja, mogućnost da naši filmovi imaju publiku, jer radi publike oni i nastaju. Osim toga, tu su i važne odluke stručnog žirija koji je jedan od naših filmova i nagradio. Nagrađeni film Putuj, gledaj, razgledaju pandemijskoj nam godini pruža mogućnost putovanja, filmskog putovanja, upoznavanja turističkih destinacija domovine. Nastao je još u vrijeme prije svih pandemijskih kočnica, ali ostao kao sloboda kretanja, kao još jedan dokaz da u animiranom filmu možemo putovati i tada kada je sve zaustavljeno. Svakako hvala Hrvatskom filmskom savezu što nije preskočio ovogodišnju Reviju i što je našao način da zadrži kontinuitet klubova koji već godinama, pa i desetljećima ne preskaču nama najveći i najsnažniji filmski događaj. Jednako je ta Revija važna i za klubove koji su se tek počeli pojavljivati u svijetu filmskog stvaralaštva.

Nismo sigurni može li se rad animatora u pandemijskim uvjetima nazvati uspješnim. Vrlo vjerojatno će nastati filmovi, nadamo se da ćemo za njih moći kazati da su uspješni. Ono što je nama u VANIMI (kao i u svim koji rade s djecom i mladima) problem, jest smanjena mogućnost druženja, nedostatak kontinuiteta u radu, manjak rada uživo, maske, mjerenja temperature, dezinfekcije ruku, i ono najgore jest stigmatizacija dodira, susretljivosti, opuštenog kontakta, rada u skupini, bliske suradnje. Koliko god djeluje da smo, i djeca i mi odrasli, navikli tako funkcionirati, to je samo privid. Animirani se film, za razliku od ostalih filmskih rodova, radi na zatvorenom, uz animacijske stolove, uz papire i flomastere, dakle u ovo pandemijsko vrijeme zatvoreni je prostor vrlo nezgodna opcija. No ne odustaje se. Radi se u skladu s odredbama epidemiologa, ali se radi. Filmsko-kreativni studio VANIMA srećom ima prostorne uvjete koji to omogućavaju, imamo pravu ekipu filmskih zanesenjaka koji ne odustaju od svojih filmova i njihove roditelje koji razumiju okolnosti i pritom pomažu potičući djecu da se doista drže zadanih mjera na koje Vanimini voditelji upozoravaju. Dakle, recept ipak postoji. To je uporan rad unutar situacije koja nas je sve zatekla. To je biti razuman i osvijestiti da nikako ne treba stati, već valja djelovati, družiti se, pa makar na razdaljini i uz maske, crtati, animirati, dezinficirati, ali biti stvaratelj.

2. Odakle ideje za filmove vaših mladih filmoljubaca? Kakve promjene primjećujete kroz generacije?

U VANIMI najmlađi članovi, početnici, odabiru zajedničku temu unutar koje svaki napravi kratku filmsku priču. Niz takvih priča vežemo u svojevrstan kolažni film. Tako autori nauče osnove animacije, ali i zajedničkim snagama stvore cjeloviti film. Stariji filmaši rade samostalno ili u parovima te stvaraju scenarije prema osobnim afinitetima uz vrlo veliku slobodu, unutar koje voditelji sudjeluju kao podučavatelji u samoj tehnici stvaranja ili pri podsjećanju na pravilno korištenje filmskih izražajnih sredstava, te kao netko tko će biti podrška svakoj ideji za koju se mladi filmaš odluči. Nerijetko se među odabranim temama i kao vječna muza nalazi sam naš grad Varaždin. Tako je VANIMA u svojih 35 godina postojanja svom gradu na poklon dala na desetke filmova. Animirani su varaždinski biciklisti, pokrenute su palače našega grada, oživjeli su kukci Entomološkog odjela Gradskog muzeja, varaždinsko je kazalište oživjelo, a sada se radi na filmovanju jedne zanimljive izložbe koja upravo traje u našem gradu.

Generacijske promjene postoje utoliko ukoliko je danas filmska tehnika dostupna svakom pojedincu, pa samim time svatko može stvoriti svoj film. No ono bazno uvijek ostaje isto. Kao što su djeca nekada, tako i djeca danas voljnije i strpljivije rade u skupini, uz druženje, uz vršnjačku podršku, uz šale i doskočice. U VANIMI se i nekada i danas najviše radi klasična animacija crteža na papiru. Naravno, crteži se u današnje vrijeme dijelom računalno obrađuju, no to ne znači da je posao znatno lakši. Ono što je uvijek važno je ideja, zamisao i likovnost koju donosi sam autor. I ranije generacije i današnje generacije imaju pojedinaca koji strpljivo i do savršenstva iscrtavaju svaku fazu animiranog pokreta, ima i onih kojima pršte ideje, a crtež je nestabilan, izvedba titrava i plutajuća, ima i onih koji su jači u filmskoj priči i onih koji su snažniji u likovnoj strani animiranog filma. Sve nabrojano postoji oduvijek i postojat će, a to i jest bit i bogatstvo rada s mladim stvarateljima.

3. Kako napreduju vaši ovogodišnji animirani filmovi, možete li nam nešto natuknuti?

Moramo se pohvaliti da je upravo u izradi desetak filmova. Neki od njih su dvogodišnji projekti, a neki će nastati tijekom ove godine. U svakom slučaju, ovogodišnja produkcija nije ništa manja nego prethodnih godina. Čak suprotno, budući da ove godine VANIMA obilježava 35 godina svoga djelovanja, a i domaćin je ovogodišnje Revije, svakako da je aktivnost voditelja VANIME, pa samim time i članova pojačana. Nešto natuknuti? Upravo nastaje film kroz koji se na humorističan način izbacuje iz dječjih glava svakodnevna gnjavaža vezana uz maske, dezinfekcijska sredstva, zaštitne rukavice i slične pandemijske rekvizite. Upravo nam iz muzeja istrčavaju vunasti nosorozi, na znamenitom varaždinskom groblju se događaju čudne stvari, a i čitave skupine ludo simpatičnih mačaka planinare po okolnim nam brežuljcima.

4. Što očekujete od ovogodišnje Revije djece?

Ovogodišnja je Revija naša. Prije svega se nadamo da će možda ipak moći biti uživo. A s obzirom na to da smo mi domaćini, onda od sebe očekujemo da ispunimo očekivanja svojih gostiju. Vjerujemo da ćemo u tome i uspjeti. Ako ne uživo, a onda na daljinu. I to na daljinu neće nam biti strano, budući da smo prošlo izdanje VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranih filmova djece i mladih organizirali u vrijeme pandemije na vrlo zanimljiv i uspješan način. Dobro nam došli u Varaždin.

Završen 14. Smaragdni eco film festival

Sinoć, 29.8. u Sisku je završeno 14. izdanje Smaragdnog eco film festivala. Nakon 4 dana festivala po Sisačko-moslavačkoj županiji, međunarodni festivalski tim na biciklima se vratio u Sisak gdje su na prostoru Udruge KAS proglasili pobjednike iz tri kategorije... »više

OSMI STAR FILM FEST ZAVRŠIO U PUNOM SJAJU

Treći i zadnji dan obilježen je prikazivanjem zadnje dvije natjecateljske projekcije nakon čega smo, uživo i online, sjeli za okrugli stol medijske pismenosti koji je obilježilo gostovanje Matije Mrakovčić iz udruge Kurziv... »više

Završila 23. Škola medijske kulture

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja u petak, 27, kolovoza, završila je 23. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2021. godine... »više

23. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Deset dana u tri sata

Sublimirano na više od tri sata potrajalo je predstavljanje programskih sadržaja i rezultata desetodnevnog rada predavača, polaznika, voditelja i organizacijskog tima u radionicama i seminarima, održano u petak, 27. kolovoza, a započelo je u 18.00 prikazom radionice dramske pedagogije... »više