Novosti

Facebook HFS
18.03.2021.
Mediji i moji osjećaji: Filmski natječaj u sklopu Dana medijske pismenosti
Cilj filmskog natječaja koji u sklopu dana medijske pismenosti 2021. organiziraju agencija za elektroničke medije, unicef i hrvatski filmski savez je potaknuti djecu i mlade da putem filma progovore o utjecaju medija na njihovo mentalno zdravlje.

sklopu Dana medijske pismenosti 2021. Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez organiziraju filmski natječaj za djecu i mlade na temu “Mediji i moji osjećaji”.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjih Dana medijske pismenosti je utjecaj medija na mentalno zdravlje pa ovim filmskim natječajem želimo potaknuti djecu i mlade da putem filma progovore o tome, na temelju svoga iskustva, ili iskustava svojih vršnjaka.

Zanima nas kako se djeca i mladi osjećaju dok koriste različite medije i platforme, odnosno prate određene medijske sadržaje, ili pak dok stvaraju i objavljuju svoje sadržaje. Naglasak može biti na pozitivnim, ili negativnim utjecajima, ili na prepoznavanju granice između pozitivnih i negativnih utjecaja medija na njihove osjećaje, sliku o sebi, odnose s drugima, učenje i druge obaveze i aktivnosti, navike, nošenje sa stresom, razinu općeg zadovoljstva životom i tako dalje.

KAKO SE PRIJAVITI

Pozivamo mlade autore – osnovnoškolce i srednjoškolce, odnosno filmske družine i klubove da snime svoj kratki film ili video u trajanju do 3 minute i prijave ga na natječaj. To može biti igrani, dokumentarni, ili animirani film, TV reportaža, ili film slobodnog stila, odnosno eksperimentalni film, hibridni video rad koji sadrži više filmskih rodova, video spot ili namjenski film.

Svoje radove možete prijaviti do 15. svibnja putem prijavnice na portalu medijskapismenost.hr. Molimo vas da film, odnosno video objavite na svom Vimeo ili YouTube kanalu i pošaljete nam poveznicu na njega, ili nam rad pošaljete preko WeTransfera – kao što se traži u prijavnici.

Komisija sastavljena od predstavnika organizatora odabrat će najbolje filmove u dvije kategorije: osnovnoškolci i srednjoškolci. U svakoj će nagraditi tri filma, a prve nagrade će biti edukacije iz područja medijske pismenosti za jednu osobu – sudjelovanje na sedmodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici, ili na desetodnevnoj Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, sa svim pokrivenim troškovima.

Odabrani filmovi koristit će se u edukacijske svrhe i u svrhu promoviranja Dana medijske pismenosti, te medijske i filmske pismenosti općenito na različitim platformama i događanjima u organizaciji UNICEF-a, Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog filmskog saveza.

Pročitajte Uvjete sudjelovanja
Prijavite svoj film na natječaj

Za sve dodatne informacije obratite se na e-mail: medijskapismenost@aem.hr

Radnička klasa odlazi u raj

Ovoga četvrtka, 18.ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice pogledat ćemo dokumentarni film snimljen u maniri cinéma véritéa Radnička klasa odlazi u raj gorku posvetu zaboravljenim junacima jugoslavenskog samoupravnog... »više

Video prilozi Hrvatskog državnog arhiva

Hrvatsko narodno kazalište 1945.-1955.

Sad se već može govoriti o cijeloj seriji video priloga autorice dr, sc. Darije Hofgräff, koju je pokrenula u Hrvatskom državnom arhivu, nastojeći na najbolji mogući način premostiti vremena novog normalnog i u virtualnim uvjetima izazvanim pandemijom... »više

Manje poznate filmske karijere

Nevenka Mikulić, glumica iz Gline

Glina je prije zadnjeg rata, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, imala preko 23.000 stanovnika, dok popis iz 2011. bilježi tek njih nešto više od 9.000, od čega je u samom gradu malo više od polovice... »više

Izložba fotografija

Dušan Vugrinec Vugi

U organizaciji Zagrebačkog foto kino saveza i Autorskog studija - fotografija, film, video u prostorima Galerije Vladimira Horvata na Trgu žrtva fašizma 14 u Zagrebu otvorena je u ponedjeljak, 8. ožujka 2021., samostalna izložba... »više