Novosti

Facebook HFS
07.10.2020.
PRVI FESTIVALSKI DAN TREĆEG IZDANJA FILMSKOG FESTIVALA FUSE

Filmski festival FUSE - Film Under Severe Experiment je unatoč izazovnoj godini ponovno stupio na karlovačku filmsku scenu i predstavio mlade autore i eksperimentalne i takozvane hibridne filme.

U petak 2. listopada FUSE festival je službeno otvoren, a posjetitelji su pogledali filmske uratke koji su prošle godine osvojili nagrade u pet kategorija na drugom izdanju FUSE festivala. Prije otvorenja festivala, dugogodišnji član Kinokluba Karlovac, jedan od članova selekcijske komisije i diplomirani snimatelj poznat po autorskim projektima Park Session i XyugoX Pavle Kocanjer održao je Radionicu analogne fotografije. Sudionike radionice pobliže je upoznao s tehnikama uvećavanja i razvijanja analogne fotografije. Polaznici su mogli razviti vlastiti film ili raditi na već pripremljenom predlošku, a razvijale su se crno-bijel fotografije.

U sklopu otvaranja FUSE festivala  tajnica Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković pozdravila je sve prisutne i zahvalila ovogodišnjim pokroviteljima i partnerima, a koordinatorica programa Lucija Ćeškić najavila je i ostatak ovogodišnjeg popratnog programa. Među ostalim, otvorila je izložbu GIF-ova koju se može pogledati skeniranjem QR kodova. Izložbu je pripremila Platforma F12, odnosno  Anđela Žapčić i Alenka Mance, a osim skeniranjem izložba je bila projecirana kao kulisa za večernji glazbeni program. Ove godine, po prvi put, glazbeni program je održan u sklopu otvaranja festivala, a FUSE je ugostio mladog svestranog glazbenika Martina Ladiku koji je karlovačkoj publici poznat i po prethodnim projektima kao što su Wanderlust i točka56.

Drugi festivalski dan započet će natjecateljskim projekcijama. Prva projekcija započinje u 11 sati, a nakon nje, uz kratku pauzu slijedi i druga projekcija koja počinje u 12:45. Osim u prostoru MSHD novost je da će svi filmovi iz natjecateljskog programa biti dosutpni online do nedjelje 4. listopada do 12 sati. Također pubilika će moći i online putem glasati za film koji im se najviše svidio na festivalu i tako odrediti dobitnika Nagrade publike. Poslijepodne s početkom u 17 sati FUSE se uključuje u online otvaranje izložbe u organizaciji Formata C neprofitne umjetničke organizacije sa djelatnošću u području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva.

U 20 sati posjetitelje očekuje projekcija filma “Slice of Life”  redatelja Luke Hrgovića i Dine Juliusa koji će nam se pridružiti te sudjelovati u razgovoru nakon same projekcije.  Gledatelji će imati priliku sudjelovati i pitati redatelje o svemu  vezano uz produkciju, pripreme i tijek snimanja, pa sve do finalne verzije. Osim samog filma bit će prikazan i dokumentarac Behind The Scene “Slice of Life”.

Film je radnjom je smješten u “Blade Runner” svijet, a prati sitnog dilera koji u jednoj noći mora skupiti novac da svemirskim brodom otputuje sa Zemlje koja je u raspadu i na rubu apokalipse u neki bolji život. No, na tragu mu je korumpirani policajac i sve vodi prema konačnom okršaju. Glavne uloge tumače Anton Svetić, Ivica Pustički i Emilia Habulin. Film je završen početkom 2019. i tada je krenula njegova turneja po festivalima. Premijerno je prikazan u Japanu, u sklopu Short Shorts Film Festivala, a zatim u L.A.- u na LA Shorts International Film Festivalu, Slice of Life je dobio i nagradu za najbolji kratkometražni film na FANTA ELX: Elche Fantastic Film Festivalu, zatim nagrade za najbolji SF na LA Shorts International Film Festivalu, nagrade Georges Méliès za najbolje specijalne efekte na SciFi Film Festivalu u Australiji, Méliès d’argent nagradu za najbolji Europski kratkometražni fantastični film na Grossmann Fantastic Film and Wine Festivalu u Sloveniji. Film je nedavno osvojio i domaću nagradu SFERA, u kategoriji za posebno ostvarenje. Nakon filma slijedi opušteno filmsko druženje.

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Zajednica tehničke kulture Karlovac. Zahvaljuje  se i ostalim donatorima i svim posjetiteljima programa prvoga dana te pozivaju zaljubljenike u film da se posjete i ostala 2 festivalska dana.

Ulaz na sav program je besplatan.

Dodijeljene nagrade na 58. Reviji filmskog stvaralaštva djece

Revija je zatvorena u nedjelju 4. listopada, svečanom dodjelom nagrada stručnog i dječjeg žirija »više

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ili po jedan, ili svi

Na 58. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ocjenjivački sud djece i stručni ocjenjivački sud dodijeli su nagrade najboljima. Zanimljivo je da su im se mišljenja u četiri kategorije podudarila u samo jednoj od šest mogućih nagrada, u jednoj bila sasvim različita... »više

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Animirana stvarnost

Između 245 filmova ukupno prijavljenih za 58. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Malom Lošinju najviše je bilo onih u slobodnom stilu, čak 65, a slijede ih animirani s 51 prijavljenim i radionički s 38... »više

Otvorena 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija je otvorena projekcijom filma Moj brat lovi dinosaure, a održava se online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada 2020. »više