Novosti

Facebook HFS
03.10.2020.
Otvorena 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Revija je otvorena projekcijom filma Moj brat lovi dinosaure, a održava se online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada 2020.

Svečano otvorenje58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održano je u četvrtak, 1. listopada 2020. u 20:00 u kinu Vladimir Nazor Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj projekcijom filma Moj brat lovi dinosaure redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije.

Revija se održava online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada, a online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/. Program možete pogledati ovdje: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/

Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj. Ove godine zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. Dobrodošlicu u Malom Lošinju, fizički i virtualno, mladim filmašima poželio je zamjenik gradonačelnice Malog Lošinja g. Anto Nedić. 

Veoma bitan segment Revije je i edukativni program. Radionice se održavaju u Malom Lošinju pa tako mali filmaši iz OŠ Maria Martinolića sudjeluju na radionici animacije pijeskom koju vode Ivana Štedul i Ksenija Sanković, dok Marinko Marinkić vodi radionicu dokumentarnog filma. Ravnateljica OŠ Maria Martinolića, Olivela Franko pozdravila je sve sudionike Revije te je istaknula njenu važnost za lokalnu zajednicu, kao i zadovoljstvo radionicama koje se provode u školi, nadajući se da će iskra interesa za medijsku kulturu i film, potaknuta upravo radioničkim programom, nastaviti iskriti i u sljedećim godinama.

U srijedu je u sklopu popratnog programa u kinu Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj organizirana projekcija filma Rocca mijenja svijet koji je na  ovogodišnjem programu za djecu i mladeBuzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom.

Nagrade na Reviji dodijelit će stručni ocjenjivački sud: redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga te novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja. 

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U progamu konkurencije odabrano je 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava.

Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. Popis odabranih filmova moguće je pronaći na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program/.

Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U prevlasti žena

Tražeći najbolje članice i članove selektorske komisije i stručnoga ocjenjivačkog suda organizatori 58. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece su umnogome promijenili prošlogodišnji sastav, pa su tako od šest imena koja su dijelila pravdu 2019. zadržana tri... »više

58. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Počinje u Malom Lošinju!

Pedeset i osmo izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, najveće i najstarije dječje filmske manifestacija u Hrvatskoj, ove se godine održava u posebnim uvjetima zbog pandemije korona virusa... »više

Naučite osnove snimanja kamerom na radionici Borisa Poljaka

Pod mentorstvom nagrađivanog snimatelja i direktora fotografije Borisa Poljaka, Kino klub Split organizira trodnevnu praktičnu radionicu Snimanja i vizualnog pripovijedanja u sklopu edukativnih programa za građane... »više

KINOKLUB KARLOVAC, UZ ODGODU, USPIO PRIPREMITI TREĆE IZDANJE FUSE-a!

Na jutros održanom predstavljanju za medije najavljeno je treće izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac, koje će biti održano u Karlovcu od 2. do 4. listopada... »više