Novosti

Facebook HFS
15.09.2020.
Proglašeni pobjednici 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala
U programu je prikazan 71 film, a dodjela nagrada održana je u subotu, 12. rujna u Urbanom parku Hrvatskog doma u Karlovcu uz online prijenos

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održani su od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Snimku dodjele može se pogledati na poveznici: https://www.facebook.com/four.river.film.festival/videos/332338644680017/

Grand Prix osvojio je film Tišina Australca Radheya Jegatheva uz obrazloženje žirija da je ovo jedan od onih rijetkih filmova kojeg ćete poželjeti gledati iznova i iznova te da oduševljava naizgled jednostavnom, a istovremeno snažnom i slojevitom pričom koja nas iz očaravajućih dubina svemira uvlači u najdublje tajne ljudske psihe.

Nagrada publike otišla je filmu Brod u boci Karla Gagulića. Žutu zastavu koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, primio je film Između golubica danske redateljice Anne Marie Bjerre Koch. Uručio ju je Boško Picula, filmski kritičar i scenarist televizijske emisije Kokice koja medijski predstavlja nagradu te u programu Hrvatske radiotelevizije promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta, filmsku kulturu te nove i klasične filmove namijenjene mladim filmoljupcima, ali i odraslim filmofilima.

Na 25. Filmskoj reviji mladeži u kategoriji animiranog filma nagrađena je Paula Petković za film S mamom u šetnji. U dokumentarnoj kategoriji nagrađen je film Veselica za kraj Doriana Vicića. Film Prašina ispod kreveta Davida Padovana nagrađen je u igranoj kategoriji, a u kategoriji slobodnog stila film Slušaj očima koji je producirala Škola likovnih umjetnosti Split. Posebno priznanje stručnog žirija dodijeljeno je filmu Galaktičko jato iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

U nastavku pročitajte i obrazloženja žirija.

 “Jednostavnim, a efektnim crtežom film “S mamom u šetnji” s lakoćom nas provodi kroz niz apsurdnih situacija koje donosi ovisnost o mobitelima. Briljantna sličica iz života u kojoj se svi prepoznajemo.”

“Iskreno i bez okolišanja, “Veselica za kraj” na duhovit i dirljiv način progovara o nadama i strahovima srednjoškolaca u srazu s online nastavom. Film u kojem gotovo da nema autocenzure, što mu daje dodatnu draž.”

Prašina ispod kreveta” nudi osvježavajuću perspektivu na prisilan boravak u kući. Plijeni uvjerljivošću glumačkog izričaja i suptilnim kreiranjem atmosfere u kojoj se zaboravlja na probleme i uživa u malim stvarima.

Eksperimentalni film “Slušaj očima” izdvaja se provokacijom čula, osjetila i logičkog mišljenja. Paradoksalni naslov uvodi nas uzbudljivo filmsko poigravanje slikom i zvukom koje ne ostavlja mjesta ravnodušnosti.

Galaktičko jato” očaravajućom koreografijom jednostavnih likovnih elemenata te uzbudljivom vizualnom gradacijom Sunčev sustav prikazuje na neočekivano duhovit način.

Na 13. Four River Film Festivalu u kategoriji igranog filma nagrađen je film Ljubav na prvi pogled mladih Španjolaca Alvara Jimeneza i Mikela D. Etxeberrie, a u kategoriji slobodnog stila Zalazak sunca u mom retrovizoru Sama Leslia iz Kanade. Nagrađeni su još i animirani film Nastava na daljinu gruzijskog kinokluba MFS animation i dokumentarni film Dom na cesti Mihe Verdonika iz Ujedinjenog Kraljevstva. Posebna priznanja stručnog žirija dobili su filmovi Zamjenski otac Lucasa Younga iz Singapura i Strange Fruit: Zauzeti stav kroz pjesmu koji je producirao All American High School Film Festival.

U nastavku su obrazloženja žirija.

“Ljubav na prvi pogled” osvaja neodoljivim šarmom razigrane priče, temperamentnošću filmske izvedbe i finom razrađenošću detalja koji slučajnom susretnu na željezničkoj stanici daju posve novu dimenziju. Film koji ćete bezrezervno voljeti!

“Zalazak sunca u mom retrovizoru” ističe se čarolijom poetičnih kadrova i montažnim stvaranjem neobičnog dojma putovanja na nekoliko razina prostora i vremena i mašte. Užitak za sva osjetila!

“Nastava na daljinu” oduševljava živopisnom animacijom i duhovitošću prikaza školskog sata u kojem problemi junaka isplivavaju na površinu u najgorem mogućem trenutku. Smijeh na kvadrat!

“Dom na cesti” prožet je vedrinom i neposrednošću kojoj je teško odoljeti. Raskoš razigranih vizuala plijeni pažnju jednako kao i radost glavne junakinje koja je u lunaparku pronašla ne samo zabavu, već i toplinu i sigurnost obiteljskog doma.

“Zamjenski otac” plijeni pažnju neobičnim spojem uvrnutosti i ljudske topline. Priča o strahu od odbacivanja vrhunski je ispričana, odglumljena i režirana, pa se da se film gleda bez daha, navijajući pri tome da glavni junak konačno premosti stare rane i stekne obitelj za kojom čezne.

“Stange Fruit” kroz reportažni prikaz nastanka legendarne pjesme Bilie Holiday progovara o snazi umjetničkog izričaja kao motora napretka u svim segmentima ljudskog društva.

Žiri mladih nagradio je Mikkela Graversena za najboljeg glumca za ulogu u danskom filmu Izgubljeni dječak te Celeste Zollino za najbolju glumicu u filmu Velika pljačka iz Ujedinjenog Kraljevstva. Najbolji redatelj je O Khe Yn iz Ruske Federacije za rad na filmu Savršena, a najbolji snimatelj je Moritz Piehler koji je snimao film Gangster iz Njemačke. Najbolje scenaristice su Michaela Gojević i Hana Volner koje su napisale scenarij za film Odraz tišine produciran u Kinoklubu Karlovac, a za rad na istom filmu Niko Pauković nagrađen je za najbolju montažu.

O nagradama Revije i Festivala odlučivao je stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji. Zajedno s njima o nagradama je odlučivao i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

Na festivale su ove godine stigle rekordne 1632 prijave, a o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te
Dinka Radonić, snimateljica i redateljica kao članovi selekcijske komisije.

Pozivamo vas i na posljednje događanje ovogodišnjih festivala, projekciju filma Tereza37 u 20 h na Foginovom kupalištu u Karlovcu. Film je režirao Danilo Šerbedžija, koji će i sam posjetiti večerašnje događanje, a na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu osvojio je Veliku Zlatnu arenu i nagradu za režiju.  Uz to, Ivana Roščić nagrađena je za sporednu ulogu, Lana Barić za scenarij, Snježana Gorup za masku te Dubravka Turić za montažu.

Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Na 13. Four River Film Festivalu prikazano je 28 filmova. U kategorijama igranog i animiranog filma po 10 filmova. U program je bilo uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila.

25. Filmska revija mladeži prikazala je 43 filma među kojima je najzastupljenija bila kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila sa 12 filmova, animiranog filma sa 9 filmova te dokumentarnog filma sa 5 filmova.

Broj prijava koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Tišina

U živoj i ponekad burnoj atmosferi, žiri mladih je najboljim glumcem proglasio Mikkela Graversena, Danska, za ulogu u filmu Izgubljeni dječak o dramatičnom pokušaju dvanaestogodišnjaka da još malo ostane dijete, a najbolja glumica je Celeste Zollino... »više

Objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 19. rujna 2020 godine u kinu Tuškanac, a nagrađuju se filmovi u igranoj, dokumentarnoj, animiranoj, eksperimentalnoj i namjenskoj konkurenciji... »više

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Ocjenjivači

Iako svi živimo u vremenu nove normalnosti, lijepo je vraćati se u staru, kad se god može, pa su tako na 25. filmskoj reviji mladeži i 13. Four River Film Festivalu zadržali neke dobre, stare običaje među kojima su i organizacija filmskoga kviza... »više

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Selektori

Program digitalne filmske naSTAVe ili dječje filmsko stvaralaštvo u karlovačkim osnovnim školama započeo je u utorak i traje sve do petka, a u četvrtak se uzajamnim predstavljanjem pridružuju srednjoškolci... »više