Novosti

Facebook HFS
12.09.2020.
25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival
Tišina

U živoj i ponekad burnoj atmosferi, žiri mladih je najboljim glumcem proglasio Mikkela Graversena, Danska, za ulogu u filmu Izgubljeni dječak o dramatičnom pokušaju dvanaestogodišnjaka da još malo ostane dijete, a najbolja glumica je Celeste Zollino, Ujedinjeno Kraljevstvo, za ulogu u Velikoj pljački, filmu grupe filmskih debitanata. Najbolji je redatelj O Khe Yn, Rusija s filmom Savršena o djevojci čija opsesija savršenstvom nema granica, a scenaristice Michaela Gojević i Hana Volner, Hrvatska u filmu Odraz tišine o djevojci opterećenoj strahovima i nesigurnostima, gdje je i Niko Puković nagrađen kao najbolji montažer, dok je najbolji snimatelj Moritz Piehler, Njemačka, za film Gangster o neobičnoj poruci koja mu mijenja život.

Nagradu publike dobio je Brod u boci Karla Gagulića, Udruga Blank, Zagreb, Hrvatska o dječaku koji iz Splita dolazi u Zagreb, opterećen tragedIjom koja se dogodila, a Žutu zastavu osvojila je Anne Marie Bjerre Koch, Danska za film Između golubica o problematičnom ocu i gubitku iluzija njegove šestogodišnje kćeri.  

Stručni žiri je na 25. filmskoj reviji mladeži nagradu za najbolji animirani film dodijelio  Pauli Petković, Srednja škola Petra Šegedina, Korčula za film S mamom u šetnji o vremenu mobitela i suvremenih tehnologa koje mijenjaju dosadašnje navike, za dokumentarni Dorianu Viciću, Udruga Blank, Zagreb, za autobiografski Veselica za kraj o posljedicama samoizolacije, a za igrani Davidu Padovanu, Blank, Zagreb, za film Prašina ispod kreveta o mladom paru koji živi s posljedicama korona virusa, dok je najbolji film u slobodnoj formi Slušaj očima napravila Stella Roso u Školi likovnih umjetnosti Split, a utemeljen je na suprotnosti zvuka i slike koji naizgled nemaju dodirnih točaka.    

U kategoriji Four River Film Festivala najbolji je animirani film Nastava na daljinu grupe autora iz MFS animation, Gruzija o gubitku koncentracije učenika i uplitanju nastavnika u obiteljske probleme, dokumentarni Dom na cesti Mihe Verdonika, Ujedinjeno Kraljevstvo o mladoj djevojci koja se s trinaest godina pridružuje ekipi  luna parka tražeći u njima novu obitelj, igrani Ljubav na prvi pogled Alvara Jimeneza i Mikela D. Etxeberrie, Cosmic tree, Španjolska o naizgled savršenoj ljubavi koju pojava trećega posve sruši. a u slobodnom stilu Zalazak sunca u mom retrovizoru samostalnog autora Sama Leslia, Kanada o konceptu poimanja uspomena.

Posebno su priznanje stručnoga žirija zaslužili i samostalni autor Lucas Young, Singapur, za film Zamjenski otac o zahtjevu bratove udovice da glumi oca njenoj djeci dok se ona ne snađe drugačije, Sam Seliger iz All American High School Film Festival, SAD za Strange Fruit: Zauzeti stav kroz pjesmu o pjesmi Billie Holiday o linču nad Afroamerikancima i Mihael Mutak, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, za Galaktičko jato o snazi glazbe koja uobličuje našu galaksiju.  

Najboljim filmom i osvajačem Grand Prix-a proglašen je rad Tišina australske redateljice Radheye Jegatheve u kojem astronaut u svemirskoj tišini spoznaje kako je istina zapisana u zvijezdama, ali ne zna što će na kraju saznati, vjerojatno inspiriran Kubrickovom Odisejom u svemiru 2001. što je pohvala i autorici i uzoru.

Revija i Festival okončani su najavom održavanja 26. filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala rujna 2021. godine. Svi se nadaju, bez ovogodišnjih pandemijskih problema i u sasvim normalnim uvjetima!   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 19. rujna 2020 godine u kinu Tuškanac, a nagrađuju se filmovi u igranoj, dokumentarnoj, animiranoj, eksperimentalnoj i namjenskoj konkurenciji... »više

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Ocjenjivači

Iako svi živimo u vremenu nove normalnosti, lijepo je vraćati se u staru, kad se god može, pa su tako na 25. filmskoj reviji mladeži i 13. Four River Film Festivalu zadržali neke dobre, stare običaje među kojima su i organizacija filmskoga kviza... »više

25. filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

Selektori

Program digitalne filmske naSTAVe ili dječje filmsko stvaralaštvo u karlovačkim osnovnim školama započeo je u utorak i traje sve do petka, a u četvrtak se uzajamnim predstavljanjem pridružuju srednjoškolci... »više

Otvoreni 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival otvoreni su u utorak 8. rujna projekcijom filma Glas Ognjena Sviličića na Foginovom kupalištu... »više