Novosti

Facebook HFS
17.06.2020.
ZAG-ova radijska i filmska srijeda
Ove godine online

U skladu s ovogodišnjom izvanrednom školskom praksom online nastave i tek ublaženim mjerama zaštite od korona virusa, Filmska skupna ZAG, odnosno Udruga Zaigrani, Aktivni, Gromoglasni pri osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke u Zagrebu po prvi je put svoju godišnju prezentaciju filmova i radijskih emisija, pod nazivom Radijska i filmska srijeda, odlučila prezentirati online. Uostalom, dobrim dijelom su radovi i nastajali online, pa su na isti način, zahvaljujući pripadajućim linkovima, postali dostupni zainteresiranim gledateljima i slušateljima. Iako je službeni datum bio 10. lipnja, učenički se radovi mogu gledati i slušati i dalje.

Ove su školske godine ZAG-ovci snimili šest filmova i jednu radijsku emisiju, kao i uvijek različite po sadržajima, pristupima i načinima realizacije. Dokumentarni film Palac gore bavi se problemom palčića, odnosno nedonoščadi ili prijevremeno rođene djece, a takvih je u Hrvatskoj svake godine 5%. Zbog raznih razloga, među kojima mogu biti i trudnoće s dvije, tri ili više beba, genetika odnosno bakterijske infekcije ili dijabetes, neka se djeca rađaju prije završetka 37. tjedna trudnoće (prijevremeni porod), a najčešće zahtijevaju veliku brigu i pažnju roditelja ali i liječnika i drugih, kako bi se uopće rodila živa, preživjela (u inkubatoru i u izolaciji) prve dane i godine života i normalno odrastala. Film govori o sudbinama Lare i Davida, koji uspješno svladavaju sve prepreke i hrabro kroče u život, suočeni s nizom zdravstvenih problema. U kolažnoj reportaži Ne volim-volim čitati djeca prepričavaju bajke i priče za malene, objašnjavaju zašto je čitanje važno, a ima tu i animiranih i eksperimentalnih dijelova pa i snimaka podvodnom kamerom, dok se humorni igrani film Naš online život autora i jedinog aktera Filipa Brzovića, učenika petog razreda,  bavi različitim viđenjima upotrebe medija, kako ih vide roditelji (učenje i samo učenje), a kako djeca (igrice, pretraživanje interneta, youtubea i slično). Rad je nastao inspiriran iskustvima online nastave, već je prikazan na natječaju Medijska pismenost i zasluženo dobio pohvalu.


Sretne i zadovoljne mentorice

Zanimljivi su iskoraci ovogodišnje produkcije ZAG-a animirani film Neva Nevičica autora Darona Ljubića, učenika šestog razreda, s mentoricom Natašom Jakob (jedini ovogodišnji rad gdje nisu prisutne obje mentorice), rađen naravno u tehnici stop animacije, a nastao po motivima bajke Sunce djever i Neva Nevičica Ivane Brlić Mažuranić, odnosno opet kolažna videonajava Koko, po motivima Kušanova Koka u Parizu, koja se sastoji od igranih dijelova povezanih ilustracijama koje dočaravaju Pariz, i međunaslova. Oba su djela prvobitno bila lektirni zadatak no mentorice Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob otkrile su u njima  i zanimljiva filmska rješenja koja najavljuju buduće prave autore. Tu je i četrnaest sekundi dugi ali vrlo zreli animirani spot Veži se! autora Lukasa Golubića, učenika petog razreda, nastao za potrebe natječaja HAK-a, u kojem se naglašava potreba korištenja sigurnosnog pojasa.

Radijska emisija Zeleno za zdravlje ostvarila je značajan uspjeh na županijskom Lidranu, u reportaži govore učenici, roditelji, školske kuharice, nutricionisti i kumice s placa, bavi se problemom pretilosti u djece, po čemu smo pri vrhu vrhova u Europi, pretjeranom konzumacijom brze hrane, grickalica i zaslađenih pića te izbjegavanjem zdrave hrane, a sačinjena je pod mentorstvom Ane Brčić Bauer. 

Filmove tek čekaju Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Smotra školskog filma i ostali festivali dječjeg filma, na kojima će biti i stručno ocijenjeni.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

FKVKZ ljetne filmske radionice

I ovoga ljeta, svemu usprkos, u Foto kino video klubu Zaprešić održati će se ljetne radionice. Već je poznato da su ovo radionice namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom ta dva tjedna snimiti svoj film... »više

NISAM OD JUČER II

Pozivamo vas na ONLINE radionicu Kinokluba Zagreb -- NISAM OD JUČER II -- u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Održat će se pet predavanja, a prijave traju do 11. srpnja... »više

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu

Digitalnom platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr Hrvatski filmski savez dovodi Filmsku naSTAVu u sve hrvatske osnovne i srednje škole! »više