Novosti

Facebook HFS
04.03.2020.
Filmska naSTAVa završila dodjelom diploma i nagrada
Unatoč skraćenim zimskim praznicima, čak 170 mladih pohađalo je ovaj ciklus Filmske naSTAVe koji se održao tijekom siječnja i četiriju vikenda u veljači

Tijekom zimskog ciklusa sudionici su pogledali devet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova analizirali su film uza stručno vodstvo voditelja programa.

Polaznicima su prošle subote dodijeljene diplome, a onima najaktivnijima dodijeljene su nagrade kojima je cilj dodatno potaknuti njihovu želju da se bave filmom. Josipa Burić i Luna Rajković sudjelovat će u međunarodnom žiriju mladih na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži. Iva Božić sudjelovat će na međunarodnom Giffoni Film Festivalu kao hrvatska predstavnica, a Marko Ivić i Borna Masnec dobili su besplatan upis u Filmsku školu Kinokluba Zagreb.

Prema riječima polaznika, Filmsku nastavu odabiru iz jednostavne ljubavi prema filmu, a neki i zato što se žele baviti filmom pa ovu aktivnost smatraju početkom pripreme za buduću karijeru. Kao prednosti cijelog programa ističu entuzijazam voditelja, odličan izbor filmova i vrlo dobru ravnotežu između teorije i prakse tijekom učenja.

Tijekom analize naučili su obraćati pažnju na kadrove, planove, ulogu glazbe u filmu i to im pomaže da bolje razumiju filmsko djelo. Tako su, primjerice, bili iznenađeni činjenicom da postoje “lažni dokumentarci”, ali i količinom rada koji se odvija iza kamere tijekom stvaranja filma.

Za kraj ističu da im je ljepše gledati filmove u kinu Tuškanac nego doma, jer nakon filma mogu o njemu razgovarati s prijateljima, ali i da znanja i dojmove o filmovima prenose prijateljima koji nisu bili na Filmskoj nastavi, a nekada čak i svojim roditeljima.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju - jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te studentima i srednjoškolskim nastavnicima.

Programu su dali preporuku:
- Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
- Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr.sc. Nikica Gilić)
- Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu; pročelnik Dinko Majcen)
- portal medijskapismenost.hr (Ana Dokler)

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

TEEN MINUTE 2020

Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi i Dominik Budimir (učenik Glazbene škole Požega) raspisuju natječaj na temu "Međugeneracijska solidarnost". Natječaj se organizira u svrhu poticanja mladih da dio svoga vremena i pažnje posvete starijim osobama... »više

Filmski četvrtak u HDA

Peta Hrvatska prije 70 godina

Proteklih pola desetljeća, uvijek u siječnju ili veljači, sastavni je dio programa Filmski četvrtak u HDA bila rubrika Hrvatska prije 70 godina u okviru koje su prikazivani filmski žurnali Pregled u produkciji Jadran filma... »više

STAR FILM FEST U FRANCUSKOJ ALIJANSI U ZAGREBU

NAJKRAĆI FRANKOFONI FILMSKI FESTIVAL

Što je zajedničko Francuskoj Alijansi i Star Film Festu? To je zasigurno film. Spoj višegodišnjih tradicija Alijanse i festivala satkanog od zvijezda rezultirao je prvim najkraćim frankofonim filmskim festivalom – NFFF-om... »više

Nagrađeni filmovi sa 51. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Ovoga četvrtka, 20. veljače u 20 sati u klubu Pulske filmske tvornice na programu je besplatna projekcija osam filmova koji su osvojili prvu, drugu i treću nagradu na 51. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se ovaj put održala u Splitu... »više