Novosti

Facebook HFS
19.02.2020.
Slovenska kinoteka
Klasici hrvatskog filma za djecu

Od 13. prosinca 2010. dvorana Slovenske kinoteke nosi ime Silvana Furlana, prvog direktora i velikog zagovornika njenog utemeljenja. Furlan (1953.–2005.) je bio važna  ličnost slovenskog filma zadnjih tridesetak godina, pišući, odgajajući, promovirajući i čuvajući filmsku građu. Bio je između ostaloga osamdesetih godina prošlog stoljeća glavni urednik revije za film i televiziju Ekran, a od 1981. zaposlen u Slovenskem gledališkem in filmskem muzeju, gdje je i osnovao zbirku Slovenski film. Vodio je Jesensku filmsku školu i bio suosnivač Ljubljanskog međunarodnog filmskog  festivala, a 1994 je postao direktor Slovenske kinoteke, koja djeluje na Miklošičevoj cesti 28, u Ljubljani, službeno je osnovana 11. listopada 1996. godine, koju je sa suradnicima pretvorio u sjedište slovenske filmske kulture.

Krenulo se gotovo od nule, jer je sva arhivska građa ostala u matičnom arhivu Beogradske kinoteke, no onda je započela uspostava novog kinotečnog fonda, popularizacija Kinoteke, pokretanje časopisa Kinotečnik, rješavanje statusnih i prostornih pitanja i ostalo. Kinoteka je povezala kinotečnu i muzejsku djelatnost, skupljanje i čuvanje domaćih i stranih filmova i ostalog materijala, a nastala je i nova umjetnička kino mreža.

Ovoga tjedna se u Slovenskoj kinoteci održava mala retrospektiva klasičnih hrvatskih  filmova za djecu, pa je tako utorak bio rezerviran za Jurnjavu s motorom iz 1959., igrani crno-bijeli film redatelja Branka Majera (1914.-1989.) po motivima humoristične priče odnosno scenarija Slavka Kolara (1891.-1963.) o dječaku sa sela koji dođe u grad, sjedne na motocikl koji se nenadano upali i krene, a on ga ne zna zaustaviti,  i srednjemetražni Piko redatelja i scenarista Srećka Weyganda (1926.-2014.), također iz 1959., koji je bio prikazan i na venecijanskoj  Mostri, dok će u srijedu biti prikazan  igrani Sinji galeb redatelja Branka Bauera (1921.-2002.) iz 1953., snimljen prema motivima romana slovenskog pisca Tone Seliškara (1900.-1969.) napisanog 1936., o grupici dječaka koja pokušava brodom Sinji galeb uloviti ribu kako bi otplatili dugove oca jednoga od njih, pa se upletu u krijumčarsku mrežu. U četvrtak je prvi film u boji iz ovoga programa, igrani Družba Pere Kvržice kojeg je 1970. režirao Vladimir Tadej (1925.-2017.) po vlastitom scenariju utemeljenom na romanu Mate Lovraka (1899.-1974.) o skupini djece koja prije Drugog svjetskog rata potajno uređuje stari mlin, a u petak Vuk samotnjak scenariste i redatelja Obrada Gluščevića (1913.-1980.) iz 1972., o prijateljstvu dječaka i njemačkog vojnog psa, ostavljenog u Drugom svjetskom ratu negdje u Lici, dok je na programu u subotu film istog redatelja Kapetan Mikula mali, snimljen 1974. godine, a inspiriran stvarnim događajima iz Narodnooslobodilačke borbe, kad je mladi Frane Tomaš 1943. i 1944., zajedno s ocem, malim brodićem prevozio ranjenike, partizane i izbjeglice.

Mala retrospektiva završava u nedjelju, 23. veljače prikazivanjem filma scenarista i redatelja Vladimira Tadeja Tajna starog tavana iz 1984. godine, jugoslavensko-čehoslovačke koprodukcije o dvojici dječaka, radioamatera iz Zagreba i Praga, koji na Hvaru otkriju antigravitacijski pištolj, izum šašavog pradjeda kojim privuku pažnju međunarodne špijunske organizacije.

S obzirom da je u ponedjeljak u Slovenskoj kinoteci premijerno prikazan i dokumentarni film Tusta autora Andreja Korovljeva zaista se može reći da je to  tjedan hrvatskog filma u Ljubljani.

Istovremeno je postavljena izložba devetnaest filmskih plakata čiji su autori između ostalih i Ferdinand Bis, Andrija Maurović, Mirko Ilić i Radovan Domagoj Devlić.
Program je realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom u okviru oživljavanja  aktivnosti na promociji i predstavljanju nacionalnih filmskih zbirki.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ljiljana Ille

Svake godine, već u svibnju, Ljiljana osjeti kako joj krene neko uzbuđenje, a točno zna zbog čega. Čeka da počnu upisi u Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić pa se brzo prijavljuje... »više

FILMOVI IZ ARHIVA HFS-a U NOVOM STALNOM POSTAVU MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT

U suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt, Hrvatski filmski savez otvara vrata svojega arhiva kratkih filmova koji će se u šestomjesečnim tematskim i autorskim ciklusima moći gledati u okviru postava zbirke fotografije... »više

In memoriam Vatroslavu Mimici (1923-2020)

Odlazak velikog umjetnika i crtanog i igranog filma

U povodu smrti redatelja Vatroslava Mimice, prenosimo tekst Damira Radića napisan i objavljen prije nekoliko godina uz ciklus njegovih filmova u kinu Tuškanac. »više

In memoriam

Vatroslav Mimica

25. lipnja 1923.-15. veljače 2020.
Vatroslav Mimica, po mnogima jedno od najvećih imena jugoslavenske i hrvatske kinematografije i kulture uopće, rođen je 1923. u Omišu, a roditelji su mu potjecali iz Mimica... »više