Novosti

Facebook HFS
18.12.2019.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Dr. sc. Anita Tufekčić

Film joj je, i uvijek će biti, velika ljubav. Kao mala djevojčica upijala ih je i znala gledati jedan za drugim. Radi u knjižnici Osnovne škole Stjepana i Antuna Radića u Gunji pa ima potpunu slobodu u odabiru onoga što voli. Cijelo vrijeme uspješno pokušava spojiti posao i film i snimanje, zna joj se dogoditi da se stručne edukacije poklope, seminari, skupovi i konferencije iz knjižničarstva s revijama, festivalima i smotrama filma i uvijek ima osjećaj da radi dva posla. Osim studiranja (koje joj nije bilo teško), filmskih radionica i snimanja sa školskom djecom, voli i crtati i slikati, a sad konačno ima vremena tomu se posvetiti. Želja joj je jednoga dana napisati knjigu. Nekako joj se sve u životu vrti oko umjetnosti.

A priča o ŠMK je počela 2014. godine nakon katastrofalne poplave u Gunji. Karlovčani su pomogli i besplatnom edukacijom na ŠMK za deset polaznika, a legendarni Josip Krunić izabrao je i nju. Odlučila se bez puno razmišljanja za radionicu TV-reportaže koju je vodio Dražen Ilinčić. Prije je surađivala sa SKIG-om na montaži radova sa školskih radionica održanih za trajanja integriranih dana u školi. I tako je u kolovozu 2014.  godine prvi put došla na Školu i prvi put u životu u čarobni Trakošćan. Bila je skupa s kolegicom iz škole koja je bila u radionici igranog filma. Njena prva Škola medijske kulture ostala joj je u jako lijepom sjećanju. Svakodnevno druženje i snimanje s ljudima koji uživaju u tome što rade, potpuno opuštena atmosfera, radiš i snimaš a nemaš osjećaj da radiš. Posebno su joj se svidjele večernje projekcije za sve polaznike i rano jutarnja analiza idućeg dana. Filmove odabiru poznati filmski stručnjaci koji kažu par riječi na početku filma i idućeg jutra kritički svi razgovaraju o dojmovima, naravno uz upotrebu filmskih izražajnih sredstava. To ima posebnu draž jer su filmske analize zaista jedinstvene.

Te je godine u njenoj radionici bilo pet ili sedam polaznika, a sjeća se i tema reportaža, jedna je bila o puricama a druga o bednjanskom govoru. Snimali su pet dana, a ostalih pet montirali. Bilo je jako puno smijeha, dogodovština, razgovora s nepoznatim ljudima, i pjesme i svirke zagorskih Kavalira iz Bednje.

Iduće je godine bila na radionici za kameru i snimanje kod Borisa Poljaka. Svi su  zajedno sudjelovali i glumili u završnom filmu. Sjeća se da je ispisala pola bilježnice teorije o stativima, kamerama, kadrovima i rasvjeti u filmu. Na trećoj ŠMK je bila 2017. godine, u Krapinskim Toplicama, na radionici montaže voditelja Ivane Fumić i  Slavena  Zečevića. To joj je bila najteža radionica jer si stalno za računalom i nema te dinamike kao u prijašnjim radionicama. No, te je godine i glumila u igranom filmu pa joj je to razbilo monotoniju u montaži, ali imala je i super cimericu pa su jedna drugoj svaku večer prepričavali doživljaje s radionica. Ova je godine bila je na svojoj četvrtoj Školi  medijske kulture, a odlučila se za radionicu igranog filma koji je vodio Ivan Goran Vitez. 

Iduće godine će biti na eksperimentalnom filmu ili radionici scenarija. Voljela bi sve proći jer misli da su sve radionice kvalitetne, a ovisi o afinitetu polaznika što ih više zanima.

U svojoj školi, od prve ŠMK, vodi filmsku grupu već pet godina.

Anita je rođena u Brčkom, Bosna i Hercegovina, osnovnu školu i opću gimnaziju završila u Županji, studirala knjižničarstvo i hrvatski jezik u Osijeku, pa menadžment u Zagrebu, doktorat iz polja ekonomije završila prošle godine u Osijeku, radi u Gunji, a već pet godina živi u Vinkovcima.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Studij montaže Akademije dramske umjetnosti

Pola stoljeća

Sportski bi novinari rekli da su u užarenom grotlu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u utorak, 17. prosinca 2019. godine, u paklenoj atmosferi domaćih navijača, u inat očito nesklonim i pristranim sucima... »više

Filmski Šamanizam

Program obilježavanja desete godišnjice smrti Vedrana Šamanovića, najdugovječnijeg predsjednika Kinokluba Zagreb održat će se u subotu 14. prosinca u 19 sati... »više

Kino za sve u Zagrebu i Varaždinu

Posebne projekcije prilagođene djeci sa senzornim teškoćama održat će se u Zagrebu u Kinu Tuškanac 12. prosinca u 9:30 sati i 14. prosinca u 13 sati te u Kinu Gaj u Varaždinu 17. prosinca. u 10 h... »više

U podrumu

Ovog četvrtka, 12. prosinca u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) na programu je dokumantarni film U podrumu austrijskog redatelja Ulricha Seidla koji govori o opsesijama... »više