Novosti

Facebook HFS
23.10.2019.
Svjetski dan audiovizualne baštine u Klubu Pulske filmske tvornice

Ovog četvrtka, 24. listopada u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice obilježiti će se Svjetski dan audiovizualne baštine besplatnom projekcijom četiri filma iz arhive Hrvatske kinoteke koji tematiziraju Istru i Pulu.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.

Nikola Lorencin: Na sred mora krčma jedna, 1973., 30'

Članovi pulskog zbora "Lino Mariani", u autentičnim konobama pjevaju vesele, vinske, šaljive gradske pjesme na italijanskom dijalektu. Dio filma snimljen je u brodogradilištu Uljanik na brodu Berge Adria, najvećem koji je u to vrijeme sagrađen u Jugoslaviji.

Branko Belan: Istarski puti, 1952., 13 '

Film prati riječke gimnazijalce prilikom izleta u Istru i predstavlja krajeve koje su oni posjeti u razdoblju nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nakon Opatije i Mošćenica, istočnom obalom Istre uputili su se prema Puli, a zadnja točka izleta bila je Raša. Uz prikazivanje primjera svakodnevnog života istarskog seljaka, film se kratko osvrće na povijesne znamenitosti poput srednjovjekovnih freski i pulskog amfiteatra, a ne propušta predstaviti riječku rafineriju, brodogradilište Uljanik te rudnike u Raši.

Tomislav Radić : Izravni prijenos, 1971., 25’

U dnevnoj sobi, očekujući izravni televizijski prijenos iz kazališta povodom akcije prokopavanja tunela kroz Učku, članovi obitelji težaka iz kontinentalne Istre, i njihovi susjedi, prisjećaju se anegdota iz 2. svjetskoga rata i uspoređuju kako se živjelo nekad, a kako sad.

Svečanost u Uljaniku – Filmske Novosi br. 3/72, 1972., Srbija, 1'

Proslava 115 godišnjice postojanja brodogradilišta "Uljanik" u Puli kao i godišnjica uvođenja radničkog samoupravljanja kojoj je prisustvovao drug Tito.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura Nova, Grad Pula i Hrvatski audiovizualni centar.

Na ovogodišnjem DOK Leipzig

Hrvatska – zemlja u fokusu

Prvi All-German Leipzig Festival of Cultural and Documentary Films odnosno DOK Leipzig–Internationales Leipziger Festival für Dokumentar- und Animationsfilm, održan 1955. godine, bio je i prvi nezavisni filmski festival u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj i do danas... »više

I ove godine

Noć hrvatskog filma i novih medija

Ovogodišnja se manifestacija Noć hrvatskog filma i novih medija, u organizaciji istoimene udruge, odvija 25. listopada u kinima Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, Dom kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, Kino Otočac, Kinoteka Zlatna vrata u Splitu, Kino Vladimir Nazor u Malom Lošinju... »više

Filmski četvrtak u HDA

Veliki stilist hrvatske animacije

Četvrtak 17. listopada je u Hrvatskom državnom arhivu bio posvećen projekciji filmova Zlatka Boureka pod naslovom Veliki stilist hrvatske animacije, a povodom devedesete godišnjice rođenja. Prikazani su Kovačev šegrt (1961) nagrađen za smiono koncipirane likove i scenografiju... »više

Pobjednici Dubrovnik Film Festivala 2019.

O životu i o mašti

Na svečanosti dodjele nagrada najboljima na osmom Dubrovnik Film Festivalu i njegovu službenom zatvaranju u kinu Sloboda, u nedjelju, 20. studenoga, uz šarmantno i suvereno vođenje Đive Galov i Igora Miošića i jednako efektne reakcije i komentare mladih autora... »više