Novosti

Facebook HFS
23.10.2019.
Pobjednici Dubrovnik Film Festivala 2019.
O životu i o mašti

Na svečanosti dodjele nagrada najboljima na osmom Dubrovnik Film Festivalu i njegovu službenom zatvaranju u kinu Sloboda, u nedjelju, 20. studenoga, uz šarmantno i suvereno vođenje Đive Galov i Igora Miošića i jednako efektne reakcije i komentare mladih autora, proglašene su nagrade pobjednicima po izboru djece, publike i stručnog žirija.

Djeca su najboljim u kategoriji Djeca biraju proglasili animirani Tesla i Edison, koji govori o prvim danima i o prekidu suradnje dvojice izumitelja, grupni rad Filmske skupine Privatne osnovne škole Nova, Zadar.

Nagradu publike osvojio je dokumentarni film Svakome je Bog dao nešto autorice Eme Puljić iz Filmske skupine OŠ Strahoninec, o dječaku koji boluje od rijetke bolesti staklenih kostiju, ali je pun optimizma poslije nekoliko operacija koje je prošao i niza koje ga tek čekaju. 

Najbolji animirani film u kategoriji autora do petnaest godina po mišljenju stručnog žirija je U potrazi za zakopanim blagom Roka Damianija, FKVK Zaprešić, o gusarima koji jedni drugima preotimaju skriveno blago, a u kategoriji od šesnaest do dvadeset godina rad samostalne autorice Ekaterine Kurygine Ljubav sunca i Mjeseca o bajci koju baka svijeća pripovijeda svojim unucima žaruljama, o nastanku svjetla na zemlji i njihovoj vječnoj, a uzaludnoj  uzajamnoj potrazi.

Žiri je najboljim dokumentarnim filmom u kategoriji autora do petnaest godina proglasio rad Škarje moje malo Jane Držanić iz OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, o prošlosti i sadašnjosti romske populacije u njihovom kraju, dok je najbolji u kategoriji od šesnaest do dvadeset godina film Jutro se budi u zatvoru Yedi Kule (Morning comes in Yedi Kule), grupni rad učenika Osme High School of Pireus, Grčka, o sudbini političkih zatvorenika u tom zatvoru, od pedesetih godina prošlog stoljeća naovamo, spoj faktografije i fikcije u dočaravanju krika za slobodom.

Najbolji igrani film u kategoriji autora do petnaest godina je Između tišina (Entre Silencios), grupni rad članova Cinema en curs, A Bao A Qu, Španjolska, o dječaku  koji prolazi teški period života zbog stalnih svađa roditelja koje vjerojatno prethode njihovu razvodu, a on se pita ima li u tome nekakve njegove krivnje, dok je najbolji u  kategoriji od šesnaest do dvadeset godina grupni rad Rimska sreća (La felicità romana) I.I.S. Federico Caffè/Polittico, Rim, Italija, o sazrijevanju mladića opterećenog ubojstvom majke koje je počinio neki imigrant i mukotrpnom putu do spoznaje da je generaliziranje najgore, a stvarni život previše složen.

U otvorenoj kategoriji pobjednikom je proglašen film Morana samostalnog autora Borne Ivana Masneca, pomalo morbidna priča o djevojci koja se, želeći vratiti u život  poginulog mladića, okreće nadnaravnim vjerovanjima, nazvan po staroslavenskoj  božici tame.

Grand Prix osmog Dubrovnik Film Festivala dodijeljen je igranom filmu Pepeljuga autorice Melite Mukavec, Blank_filmski inkubator, o tinejdžerskim ljubavima, otkrivanju samog sebe (s naznakama ženske homoseksualnosti, čega je bilo i u nekim drugim radovima), odrastanju koje se ponekad čini besmislenim, a kojeg je žiri prepoznao kao najzaokruženiji film cijele selekcije, odlično režiran, napisan i autentično odglumljen.

Valja očekivati idući, deveti Dubrovnik Film Festival i radovati se novim filmovima!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dubrovnik Film Festival

Lovrijenac

Pod zidom franjevačkog samostana Duo Libertas, ona violina, on gitara, lijepo i nježno sviraju filmske melodije u prvom sumraku i prodaju svoje digitalizirane snimke, po 50, a može i po 1000 kuna. Dok sjedim na obodu Velike Onofrijeve česme, s malenom smeđe-bijelom macom pod nogama... »više

Dubrovnik Film Festival

Dubrovački lakat

Orlandov stup je najstarija sačuvana dubrovačka javna skulptura, postavljena 1418., prije sad već više od šesto godina, a dugo je bio i jedini svjetovni spomenik posvećen nekoj ličnosti iz povijesti Grada. Ti su stupovi karakteristični za Njemačku... »više

ODLAZAK FILMSKOGA MAJSTORA ANDRIJE PIVČEVIĆA

Poslije Ranka Kursara i Ivana Martinca, Kino-klub Split izgubio je jučer jednog od svojih slavnih veterana, opjevana “splitska škola filma” jednog od svojih najistaknutijih snimatelja, a hrvatska kinematografija vrsnog direktora fotografije... »više

In memoriam

Andrija Pivčević

(5. srpnja 1945. - 21. listopada 2019.)
Andrija Pivčević, majstor amaterskog filma koji je to nekada izuzetno cijenjeno i rijetko počasno zvanje dobio 1970., i jedan od najboljih filmskih i televizijskih snimatelja u nas, umro je u Splitu u sedamdeset i petoj godini... »više