Novosti

Facebook HFS
19.08.2019.
21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Studentski dom

Većina sudionika 21. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić pristigla je u Varaždin u nedjelju popodne (neki su, posebno većina organizatora, došli i dan ili dva prije, a neki će polaznici, svatko zbog svog razloga, doći tek u ponedjeljak ili utorak) i smjestila se u predviđene prostore u SCV.

Studentski centar Varaždin, u sklopu kojeg je i Studentski dom, a on je i ove godine sjedište Škole, smješten je na idealnoj prometnoj i urbanoj poziciji, u blizini varaždinskog željezničkog kolodvora i tek petnaestak minuta hoda udaljen od baroknog središta Varaždina, gdje je kino Gaj u kojem se održavaju redovite filmske projekcije, kao dio programa ŠMK. Rijeka Drava i Dravska park-šuma su gotovo odmah uz Studentski centar Varaždin.

Dom se sastoji od starijeg dijela, smještenog u posve preuređenoj klasicističkoj zgradi nekadašnje austro-ugarske kasarne, a uz očekivane sadržaje, od lijepo uređenih studentskih soba, s (provjereno!) kvalitetnim hladnjacima, internetskom vezom i čajnim kuhinjama tu su i učionice, dvorane za sastanke i mala vježbaonica bogato opremljena spravama za vježbanje. Novi dio otvoren je tek prije dvije godine, odlikuje se među ostalim zelenim energetskim konceptom rješenja grijanja i hlađenja, korištenjem kišnice kao sanitarne vode, odgovornim odnosnom prema okolišu i razvrstavanjem te odlaganjem otpada u podzemne spremnike, klima-uređajima i sobama prilagođenim osobama s invaliditetom, brojnim otvorenim terasama, ali i podzemnom garažom, s punjačima za električne automobile! U krugu je i studentski restoran, prostorije Student servisa, studentskog kluba, ambulante, perionice rublja organizirane kao samoposluga, pa fitness park na otvorenom ili spremište bicikala koji su ovdje često u upotrebi.

Prije svečanog otvaranja koje se u nedjelju u 20.30 odvijalo kinu Gaj, održan je radni sastanak i uzajamno predstavljanje voditelja radionica te dogovor o njihovu početku u ponedjeljak u devet, a zatim su o ovogodišnjoj Školi govorili v. d. tajnika Hrvatskog  filmskog saveza Matko Burić, koji je pozdravio sve sudionike i zahvalio im na sudjelovanju uz nadu da će se mnogi odazvati još puno puta, predsjednica Savjeta ŠMK Jelena Modrić, koja je posebno naglasila zahvalnost dugogodišnjoj voditeljici Veri Robić Škarica te istaknula kako je ovo prva Škola na kojoj neće sudjelovati Krunoslav Heidler i pozvala da mu minutom šutnje svi odamo počast, odnosno voditeljica Sanja Zanki Pejić, koja je najavila prezentaciju dijela programskih sadržaja, kao rezultata polaznika prethodne, jubilarne, Dvadesete škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se odvijala u istom terminu ali 2018. godine, kao i filmova s radionica found & footage Dana hrvatskog filma. Početak je radnog dijela zakazan za ponedjeljak, 19. kolovoza u devet sati.

Polaznicima prvog stupnja seminara medijske kulture će Silvestar Mileta u prijepodnevnom dijelu govoriti o povijesti hrvatskog filma, dok će ih popodne Mirjana Jukić i Katica Šarić upoznati s multimedijama u teoriji i praksi. Polaznici drugog stupnja će cijelog dana slušati o analizi i interpretaciji filma u nastavi, o čemu će im govoriti Ana Đordić i Jelena Modrić.

Silvestar Mileta će govoreći o 66. filmskom festivalu u Puli najaviti i predstaviti ovogodišnjeg lauerata, film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

21. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Po drugi put u Varaždinu

Od 18. do 28. kolovoza 2019. se po drugi put Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava u Studentskom domu u Varaždinu, u prostorima Kina Gaj i na drugim varaždinskim lokacijama. Prvi ili osnovni stupanj seminara medijske kulture polaznicima osigurava temeljna znanja... »više

Rab Film Festival

Između četiri zvonika

Od 23. do 27. kolovoza bit će održan prvi Rab Film Festival, zamišljen kao šarmantan spoj filma, glazbe, gastronomije i edukacije, na kojem će u programu RAFF CINEMA biti prikazan niz istraživačkih, igranih i dokumentarnih filmova (od kojih je nekoliko hrvatskih premijera)... »više

Filmsko i medijsko obrazovanje na Školi medijske kulture dr. Ante Peterlić

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, a održat će se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza... »više

Završio 14. Svjetski summit medija za mlade – sljedeće izdanje u Hrvatskoj!

Četrnaesti po redu Summit koji se održao u Pokhari, Nepalu od 26. srpnja do 10. kolovoza 2019. službeno je završio projekcijom sedam filmova produciranih tijekom 16 dana događaja. Na njemu je sudjelovao 61 predstavnik iz 22 svjetske zemlje pod motom Youth + Media = Champions for a Sustainable, Peaceful World... »više