Novosti

Facebook HFS
13.08.2019.
Filmsko i medijsko obrazovanje na Školi medijske kulture dr. Ante Peterlić
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, a održat će se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza.

U deset dana Škole okupit će se više od stotinu polaznika radionica koji će slušati predavanja i sudjelovati na radionicama sa brojnim filmskim stručnjacima. Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske  kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, koji u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake te stotinjak polaznika radionica i dva seminarska programa.

Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja. Posebno zanimljivo će svakako biti i  predavanje na temu “Film i videoigre” dr.sc. Ilije Barišića, “Čitanje televizijskih serija” dr. sc. Dejana Durića i “Nove tendencije u dokumentarnom filmu” dr. sc. Etami Borjan. U suradnji sa Učiteljskim fakultetom Zagreb donosimo predavanje  Astrid Nox i Marije Kristine Habajec koje će usporediti kako stari i novi školski kurikulum tretira medijsku pismenost. Jedna večer bit će posvećena filmovima nedavno preminulog Krune Heidlera, a vodit će ju prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Svečano otvaranje Škole medijske kulture održat će se 18. kolovoza u 20:30 sati u Kinu Gaj.

Kao i svake godine, polaznicima će predavati hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija kao što su dr.sc. Bruno Kragić, prof. dr. sc. Hrvoje Turković, dr. sc. Midhat Ajanović Ajan, dr.sc. Boško Picula, Mario Kozina, mr. sc. Marko Rojnić, Irena Krčelić, Boris Poljak, Tomislav Mršić, Ivan-Goran Vitez i mnogi drugi.

Škola ostvaruje izvrsnu suradnju s Varaždinom, a zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica povodom početka Škole izjavila je: “Višestruka je vrijednost Škole medijske škole dr. Ante Peterlić, a kako sam i sama bila polaznica škole, tim mi je više drago da se već druge godine održava upravo u Varaždinu. Zadovoljstvo mi je vidjeti kako škola srasta s gradom jer se u samu organizaciju uključuje nekoliko gradskih udruga, ustanova, ali i Sveučilište Sjever, a sve u cilju postizanja razvoja kulturnih i kreativnih industrija u kojima video i glazbena produkcija igraju jednu od ključnih uloga. Vjerujem da će ovo biti poticaj mnogima da za vrijeme našeg najvećeg festivala, Špancirfesta, nauče nešto novo te tako spoje ugodno s korisnim.”

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

Ove godine 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.

Završio 14. Svjetski summit medija za mlade – sljedeće izdanje u Hrvatskoj!

Četrnaesti po redu Summit koji se održao u Pokhari, Nepalu od 26. srpnja do 10. kolovoza 2019. službeno je završio projekcijom sedam filmova produciranih tijekom 16 dana događaja. Na njemu je sudjelovao 61 predstavnik iz 22 svjetske zemlje pod motom Youth + Media = Champions for a Sustainable, Peaceful World... »više

IKEA for YU nastavio je svoj festivalski put u Grčkoj

Uzbudljiva ljetna turneja filma ”IKEA for YU” iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza nastavljena je u Grčkoj. Naime, nakon projekcija na festivalima u Splitu i Trebinju, te karlovačke premijere ovaj intimni dokumentarac Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić predstavljen je grčkoj publici... »više

Ljetna škola filma

Šipan 2019

Ovogodišnja je Ljetna škola filma Šipan svečano (i tradicionalno) otvorena u ponedjeljak, 5. kolovoza, predstavljanjem programa i sadržaja Radionice animiranog filma, čiji su voditelji docentica dr. sc. Iris Lobaš Kukavičić, s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Nikola Kapidžić... »više

Hrvatska delegacija na 14. izdanju Svjetskog summita medija za mlade u Nepalu!

Hrvatska delegacija započela je svoj boravak u Pokhari, Nepalu na 14. Svjetskom summitu medija za mlade (International Youth Media Summit - IYMS) koji se održava od 26. srpnja do 10. kolovoza 2019. Ovogodišnje izdanje okupilo je 58 delegata iz 21 države svijeta... »više