Novosti

Facebook HFS
10.07.2019.
13. Vukovar Film Festival
Od žarkog sunca do ledene oluje

Vukovar Film Festival ove je godine održan po trinaesti put, od 4. do 7. srpnja. Filmovi su prikazani na šest lokacija u jedanaest kategorija, a osim dugometražnih i kratkometražnih igranih u konkurenciji, koji su prikazivani na terasi Agencije za vodne putove i u CineStaru, najatraktivnije i najposjećenije su bile projekcije u perivoju dvorca Eltz s radovima u kategoriji pobjednika Berlina i Cannesa.

Festival je otvoren filmom Sam samcat redatelja Bobe Jelčića, a u službenoj je konkurenciji bila i češka komedija Zimske muhe Olma Omerzua, njemačka drama Razbijačica sustava Nore Fingscheidt, mađarska komedija Potpuni stranci Krisztine Gode, njemačka komedija Grudnjak ili Strojovođa u potrazi za ljubavlju Veita Helmera te rumunjska drama Zviždači redatelja Corneliua Porumboiua.

Među dokumentarnim filmovima publika je mogla vidjeti Polarni san redatelja Đure Gavrana, mađarski Geto Balboa, češki Kralj skateboardinga, bugarski Kalin i zatvorska ekipa te bosansko-hercegovački ReGeneracija pa slovački Bend i srpski Nebeska tema, a u kategoriji kratkih igranih filmova ukrajinski Mia Donna, rumunjski Pismo Djedu Mrazu, slovački Putovanje, mađarski Šaptači te hrvatske Dijagnoza i Dok je trajao Roland Garros redateljice Snježane Tribuson.

U popratnom programu, u kategoriji Pobjednici Cannesa i Berlina prikazani su dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu Sinonimi redatelja Nadava Lapida, osvajač  Zlatne palme u Cannesa Parazit južnokorejskog autora Bong Joon Hoa, Tuga i slava Pedra Almodovara i francuska drama o pedofiliji u Crkvi Bogu hvala redatelja Françoisa Ozona. Pod pokroviteljstvom ambasade Norveške u kategoriji Norveška invazija prikazani su film katastrofe Potres te drama Konjokradice, a u kategorijama  Europo, otvori se, Francuski fokus i Europskih velikih četiri najnoviji filmovi  redatelja Ralpha Fiennesa, braće Dardenne, Oliviera Assayasa, Paola Sorrentina i Fatiha Akina.

Posebni program DokuTV–Odabrao Đelo Hadžiselimović prikazao je, na plovećem brodu Magenta 1 Vukovar Waterbus, dokumentarne biografske filmove Maria by Callas, Pavarotti, Jean Paul Gaultier: Freak and Chic i Maradona, a za najmlađe su svakoga dana u CineStaru Vukovar u jutarnjim satima prikazivani animirani filmovi.
U gradskoj je knjižnici održana promocija knjige Branko Belan–Zaboravljeni klasik  autora Željka Ivanjeka i Nenada Polimca, o kojoj je govorio Daniel Rafaelić, a dan prije službenog početka trinaestog VFF-a prikazani su posljednji film Roberta Redforda Kavalir s pištoljem redatelja Davida Loweryja i Zelena knjiga: Vodič za život redatelja Petera Farrellyja.

U žiriju su bili bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović, novinarka i redateljica Jasna Nanut i producent Miodrag Sila. Nagradu Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film dobili su Šaptači mađarskog redatelja Barnabasa Totha, za najbolji dokumentarni film Kalin i zatvorska ekipa redatelja Petka Gyulcheva iz Bugarske (u ovoj je kategoriji dodijeljeno i specijalno priznanje srpskom redatelju Mladenu Matičeviću za film Nebeska tema) te za najbolji dugometražni film njemačka drama Razbijačica sustava redateljice Nore Fingscheidt.   

Na zatvaranju trinaestog VFF-a, koje nije pokvarila ni ljetna oluja s katastrofalnom tučom, prikazani su radovi polaznika filmskih radionica o jednominutnom filmu snimljenom u jednom kadru redatelja Zvonimira Rumboldta odnosno redatelja Ivana Salaja i Marina Fulgosija naslovljena Od ideje do realizacije.

Nagradu za životno djelo dobio je glumac Žarko Potočnjak, a nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji uručena je scenografu Mariju Iveziću. Nagradu Društva hrvatskih filmskih redatelja Fabijan Šovagović je još na svečanom otvaranju trinaestog Vukovar Film Festivala primila glumica Ingeborg Appelt.

Trinaesti filmski festival u Vukovaru, kao i svi prethodni, održan je pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Radionica Ljetna avantura

Poput svake strastvene ljetne avanture, ova radionica pruža priliku da se autor oslobodi i razigra. Održat će se od 19. do 21. srpnja, a rok za prijavu je 17. srpnja... »više

Postani volonter Star Film Festa

Bliži nam se 6. po redu Star Film Fest, a organizacijski tim festivala traži mlade, entuzijastične i energične volontere koji će uz njih pridonijeti organizaciji festivala za pamćenje... »više

„See/Touch/Try“ RADIONICA VIDEO KLUBA „MURSA“

Već drugu godinu za redom radionica stop-trik animacije „See/Touch/Try“ privukla je mlade željne da se okušaju u nečemu novome. Ova radionica je namijenjena starijim osnovnoškolcima, srednjškolcima, studentima, koji su imali priliku... »više

Poziv 17. Gastro film fest u Osijeku

Poštovani predstavnici medija, velika nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na 17. Gastro film festival, koji se održava 6. srpnja 2019. u Domu tehnike, Trg Jurja Križanića 1(Tvrđa)... »više