Novosti

Facebook HFS
10.04.2019.
Trinaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo i deveti Dječji filmski kamp
Kako to djeca vide!?

U suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza, koji je u provedbi od samog početka i  Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je već deset godina pokrovitelj te sa sponzorstvom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj i UNICEF-a Hrvatska, uz obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, u Zagrebu je 6. travnja 2019. godine održan trinaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a od 5. do 7. travnja i deveti Dječji filmski kamp.

Prvo je takvo događanje na inicijativu i u organizaciji novinara Duška Popovića održano 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavalo u Motovunu, Poreču, Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu. Sa svojim radovima sudjeluju učenici starijih razreda osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave posebno temama koje imaju javnozdravstveni značaj.

Na dosadašnjih trinaest susreta prikazano je oko stotinu dječjih filmova o javnozdravstvenim sadržajima, od kojih su mnogi već našli praktičnu primjenu i u nastavi na medicinskim, edukacijsko-rehabilitacijskim i srodnim fakultetima, javnim tribinama,  predavanjima i drugim javnozdravstvenim aktivnostima. Na kampovima koji se povremeno održavaju zajedno su snimili oko trideset i pet igranih, dokumentarnih i animiranih filmova ili TV-reportaža.

Na trinaestom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo prikazani su Glad, radionički, FKVK Zaprešić i OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Dijeta, animirani, AniMravec. OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog i ZTK Koprivnica, Čvrsta volja, igrani, Videodružina OŠ Vladimira Nazora i ZTK Slavonski Brod, Nije sve tako bajno, TV-reportaža, OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, Naši blizanci, TV-reportaža, Filmska grupa OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik, (ne)društvena, igrani, OŠ Horvati, Zagreb, Telepatija, igrani, MEKA-radionica medijske kulture, OŠ Svetvinčenat, Sirena, dokumentarni, OŠ Strahoninec, Čakovec, #kad si (ne)sretan, slobodni stil, Filmska družina ZAG, Zagreb i Živim život, dokumentarni, OŠ Rudeš, Zagreb.

Na devetom Dječjem filmskom kampu održanom u prostorima Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar odvijale su se radionice za igrani film i glumu, pod vodstvom poznatog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca i donedavnog ravnatelja kazališta Gavella Borisa Svrtana, dokumentarni film, koju su vodili Ante Karin i Mladen Damjanović iz Videodružine BezVizije, Slavonski Brod i animirani film pod vodstvom Senke Pintarić, FVD AniMravec, Koprivnica odnosno TV-reportažu koju je vodila Jasna Kapelec, OŠ Katarine Zrinske, Mečenčani, a zanimljivo je predavanje o problemima mladenačke kože održala specijalistica dermatologije Tajana Marinović Deretić, dr. med.

Sudjelovali su učenici iz Koprivnice, Mečenčana, Slavonskog Broda i Velike Gorice te studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru devetog kampa snimljeni su animirani film Snjeguljica i sedam E brojeva, o problemima nezdravih aditiva u hrani, TV-reportaža Vrtim zdravi film, o zdravoj prehrani i načinu života i dokumentarni Brodski Drenovac, o rodnom selu dr. Andrije Štampara te su snimljeni pa će naknadno biti montirani kadrovi buduće TV-reportaže o susretu i kampu.

Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo naslanja se na tradiciju filmske proizvodnje u ŠNZ koja je započela 1927. godine, a četrnaesti susret i jubilarni deseti kamp najavljeni su za početak travnja 2020. godine, opet uz obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

U sklopu Dana medijske pismenosti HFS organizira besplatne radionice za djecu, mlade i njihove profesore

Hrvatski filmski savez već godinama svojim besplatnim radionicama i edukativnim programima educira i informira djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o medijskoj pismenosti koja je jedna od ključnih vještina... »više

KINO ZA SVE: Senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju

Travanj, mjesec u kojem posebno obilježavamo i ukazujemo na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, Hrvatski filmski savez ponovno pod motom „Kino za sve i dostupno svima“ organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru... »više

Gazda: Početak

Ovog četvrtka, 4. travnja u 20 sat u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je besplatna projekcija dokumentarca Gazda: Početak redatelja i producenta Darija Juričana. To je drugi film iz serijala Gazda... »više

Počela je radionica Pisanje scenarija

Sinoć je na Maloj sceni Hrvatskog doma održana prva u nizu radionica pod nazivom Pisanje scenarija. S obzirom da su edukativne aktivnosti Kinokluba Karlovac prvenstveno usmjerene na srednjoškolce i mlade te profesore... »više