Novosti

Facebook HFS
03.04.2019.
U sklopu Dana medijske pismenosti HFS organizira besplatne radionice za djecu, mlade i njihove profesore

Hrvatski filmski savez već godinama svojim besplatnim radionicama i edukativnim programima educira i informira djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o medijskoj pismenosti koja je jedna od ključnih vještina za život u 21. stoljeću.

Najvažniji programi koje HFS provodi definitivno su Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ koja je u ožujku otvorila prijave za novu sezonu, zatim besplatna radionice Filmske naSTAVe @ kino Tuškanac koja se održava par puta godišnje, a u ovoga travnja održat će se u sklopu Dana medijske pismenosti, također HFS održava i filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici, scenarističku radionicu Palunko i brojne druge.

Agencija za elektroničke medije i UNICEF pokrenuli su i projekt Dani medijske pismenosti s ciljem edukacije i informiranja djece, roditelja, odgojitelja i nastavnika o važnosti medijske pismenosti.

Ove godine, predavači i neki od voditelja obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza sudjeluju i na Filmsko-obrazovnom programu u nezavisnim kinima u sklopu Dana medijske pismenosti. Ove godine HAVC u suradnji s nezavisnim kinima nudi program filmova koji na izravan ili posredan način govore o različitim temama vezanima uz medije – i to na način da se radi o filmovima koji su sami po sebi pogodni za nastavu filmske umjetnosti i poticanje filmske pismenosti, ali svojim sadržajem, stilom ili formalnim obilježjima dodatno korespondiraju s temama medijske pismenosti i medijske kulture.

Hrvatski filmski savez, jedan od partnera Dana medijske pismenosti, kao udruga koja je s takvom vrstom edukacije započela prva u Hrvatskoj, a jedna je od rijetkih čije se radionice  odvijaju kroz cijelu godinu, u sklopu Dana medijske pismenosti organizira niz besplatnih radionica predstavljajući pritom i rad svojih klubova i družina:

KINO ZA SVE: Senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju

Senzorne projekcije održat će se u travnju, mjesecu u kojem posebno obilježavamo i ukazujemo na potrebu za osvještavanje poremećaja iz autističkog spektra i to Zagrebu u kinu Tuškanac, 11. travnja s početkom u 11 sati, u Varaždinu, u kinu Gaj, 15. travnja u 10 sati, Koprivnici u kinu Velebit u 11 sati, te Bjelovaru, 30. travnja u 10h u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.
Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.
Inkluzivne projekcije namijenjene su djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije. Ovog puta prikazivat ćemo film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški, film o avanturi najboljih prijatelja, slona Sebastijana i mačke Prugice.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac

Naši školarci već godinama potvrđuju da su filmske radionice ono što im treba da bi kvalitetno proveli svoje slobodno vrijeme i naučili kritički promišljati film, razmijeniti ideje, družiti se, te možda i sami okušati filmsku profesiju sudjelujući na radionicama za dokumentarni i animirani film, kao i na filmskoj naSTAVi@ kino Tuškanac.

Činjenica da obrazovne cikluse upisuje više od 200 školaraca, dok se neki od njih vraćaju i proširuju znanje kroz nekoliko njih, dokazuje da su školarcima aktivni praznici potrebni, te da im filmsko obrazovanje pruža brojne prednosti u daljnjem radu i obrazovnom uspjehu.
Program se održava od 23. do 27. travnja 2019.  godine, a sastoji se od radionice animiranog i radionice dokumentarnog filma, te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore.
Riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Županijsko stručno vijeće nastavnika hrvatskoga jezika u srednjim školama Karlovačke županije - Radionica ''Analiza i interpretacija filma u nastavi''

15. travnja u 15 sati, Mikrokino Gimnazije Karlovac, Rakovac 4, Karlovac

Radionica ''Analiza i interpretacija filma u nastavi'' temeljit će se na filmološkoj analizi i interpretaciji pojedinoga kratkometražnoga filmskoga djela, a alati koje pruža mogu se iskoristiti u nastavi medijske kulture u kojoj je film jedan od nastavnih sadržaja, ali i u pristupu filmu kao nastavnom sredstvu u okviru sata Hrvatskog jezika, razredne zajednici ili kojega drugoga nastavnoga predmeta. Također, polaznici radionice naučit će temeljnu filmskoteorijsku terminologiju (kadar, scena, sekvenca, filmski plan, stanja kamere, rakurs, montaža slike i zvuka, montažne spone, itd.) te će je tijekom same radionice nastojati primijeniti u analizi i interpretaciji pojedinoga filmskog djela. Radionica se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatskog filmskog saveza.

Kompletan raspored događanja Dana medijske pismenosti možete pogledati ovdje.

KINO ZA SVE: Senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju

Travanj, mjesec u kojem posebno obilježavamo i ukazujemo na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, Hrvatski filmski savez ponovno pod motom „Kino za sve i dostupno svima“ organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru... »više

Gazda: Početak

Ovog četvrtka, 4. travnja u 20 sat u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je besplatna projekcija dokumentarca Gazda: Početak redatelja i producenta Darija Juričana. To je drugi film iz serijala Gazda... »više

Počela je radionica Pisanje scenarija

Sinoć je na Maloj sceni Hrvatskog doma održana prva u nizu radionica pod nazivom Pisanje scenarija. S obzirom da su edukativne aktivnosti Kinokluba Karlovac prvenstveno usmjerene na srednjoškolce i mlade te profesore... »više

Godišnja prezentacija produkcije Kino kluba Split: SMOTRA VIII

U petak 05. travnja i subotu, 06. travnja u prostorijama Kino kluba Split održati će se osma po redu SMOTRA, godišnja prezentacija klupske produkcije. Program je podijeljen u šest programskih cjelina, oba dana u 17h, 19h i 21h, a sastoji se od 47 radova i traje preko 6 sati... »više