Novosti

Facebook HFS
06.03.2019.
Za vrijeme proljetnih praznika svi školarci bježe u filmski odmor
Otvorene prijave za Filmsku naSTAVu u kinu Tuškanac.

Najbolji odmor ovog proljeća od škole opet je u znaku besplatnih obrazovnih programa u kinu Tuškanac - za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Prijave za programe na filmskoj naSTAVi@ kino Tuškanac već sada stižu u velikom broju, a traju do 10. travnja 2019.

I ovog proljeća budimo želju za kvalitetnim znanjem, a naši školarci već godinama potvrđuju da su filmske radionice ono što im treba da bi kvalitetno proveli svoje slobodno vrijeme i naučili kritički promišljati film, razmijeniti ideje, družiti se, te možda i sami okušati filmsku profesiju sudjelujući na radionicama za dokumentarni i animirani film, kao i na filmskoj naSTAVi@ kino Tuškanac.

Činjenica da obrazovne cikluse upisuje više od 200 školaraca, dok se neki od njih vraćaju i proširuju znanje kroz nekoliko njih, dokazuje da su školarcima aktivni praznici potrebni, te da im filmsko obrazovanje pruža brojne prednosti u daljnjem radu i obrazovnom uspjehu.

Proljetna pauza od škole tako će i ove godine biti u znaku čak triju besplatnih filmskih obrazovnih radionica u kinu Tuškanac.

Program se održava od 23. do 27. travnja 2019.  godine, a sastoji se od radionice animiranog i radionice dokumentarnog filma, te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore.

Riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Radionica Filmske naSTAVe@kino Tuškanac

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici i studenti će na velikom platnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uz stručno vodstvo voditeljica profesorice hrvatskog jezika i filmske umjetnosti Ane Đordić i diplomirane montažerke Jelene Modrić. Filmska naSTAVa namijenjena srednjoškolcima i srednjoškolskim profesorima a odvija se u dvorani kina Tuškanac svaki dan od 10 do 14 sati.

Radionice animiranog i dokumentarnog filma

Radionice animiranog filma i dokumentarnog filma su zamišljene kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca i mladi najbolje savladavaju medijsku pismenost. Radionica animiranog filma namijenjena je nižim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 10 do 14h, dok je radionica dokumentarnog filma namijenjena višim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 14 do 18 sati.

Cilj radionica je napraviti kvalitetno filmsko druženje u kinu Tuškanac te djeci i mladima ponuditi kreativno strukturirano slobodno vrijeme kojima ćemo ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini.

Rezultate radionica – animirane i dokumentarne filmove u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i  obitelji polaznika te tako i sami dobiti uvid u filmski svijet. Radionice također pružaju priliku mladim ljudima da se umjetnički izraze, usmjere, te kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi pružili što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse dio voditelja radionica su i članovi klubova unutar Hrvatskog Filmskog Saveza.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb.

Ovog proljeća budimo filmski duh u sebi! Vidimo se na radionicama u kinu Tuškanac!

Za proljetni ciklus radionica možete se prijaviti on-line putem do 10. travnja 2019., pristupom na sljedeći link.

Za dodatne informacije i prijave obratite se na:
Lea Štranjgar, stručna suradnica HFS-a za obrazovne programe u kinu Tuškanac
lea.stranjgar@hfs.hr

Zagrebačka premijera filma

Lijek

U subotu, 9. ožujka u KIC-u će, u okviru Vikenda snažnih žena, biti održana zagrebačka premijera drugog dokumentarnog filma Lijek dubrovačke fotografkinje i filmske i televizijske snimateljice Ane Opalić... »više

Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Trinaesti susret

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza, uz obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, u Zagrebu se u subotu, 6. travnja 2019. godine održava trinaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo... »više

Velika retrospektiva Krzysztofa Kieślowskog u kinu Tuškanac

Portreti: Varijacije o sudbini i slučajnosti Krzysztofa Kieślowskog

Kino Tuškanac, 05. – 12. ožujka 2019.
Od utorka, 05. ožujka do utorka, 12. ožujka kino Tuškanac donosi dosad najiscrpniju hrvatsku retrospektivu sjajnog poljskog redatelja Krzysztofa Kieślowskog, u sklopu koje će prikazati čak 13 filmova... »više

Na jubilarni 10. VAFI & RAFI festival pristigli animirani filmovi iz cijelog svijeta

Početkom prosinca prošle godine otvoreni je poziv za prijavu animiranih filmova na jubilarno deseto izdanje VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih kojem će ponovno gradovi domaćini biti Varaždin i Rijeka... »više