Novosti

Facebook HFS
27.02.2019.
Održana hrvatska premijera filma IKEA for YU

27. veljače 2019. - Nakon prikazivanja na prestižnim festivalima poput DOK Leipziga i Sarajevo Film Festivala, jučer je održana i hrvatska premijera dokumentarnog filma IKEA for YU u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa. Na premijeri su prisustvovale redateljice i scenaristice filma Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić, producentica Vera Robić Škarica, montažer Damir Čučić, asistent montaže Daniel Pejić te protagonisti filma. U sljedećih nekoliko mjeseci film će se prikazati na festivalima u Srbiji, Grčkoj i Rusiji.


Dinka Radonić i Marija Ratković Vidaković

“Najteže, ali i najljepše je prikazati film svojoj publici. Film je bio medij kroz koji sam izrazila sve nedoumice koje sam imala u procesu odrastanja i traženja identiteta te u prenošenju određnih sustava vrijednosti svojem djetetu. Na neki je način ovo olakšanje jer sam progovorila o stvarima koje muče moju generaciju i oduševljena sam reakcijama publike. Nakon projekcije, prilazili su mi kolege i posjetitelji koji su gledali film iz različitih perspektiva; perspektive majčinstva, političkih i društvenih zbivanja u Jugoslaviji i u Hrvatskoj, perspektive djeteta...Film svakako nudi više tema o kojima smo polemizirali i drago mi je da je publika to prepoznala”, istaknula je Marija Ratković Vidaković.


Autorski tim filma s protagonistima

Film govori o obitelji suredateljice Marije Ratković Vidaković koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za "novi početak" u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom u Švedskoj. Ovaj je film priča o odrastanju, odvajanju od gnijezda te prihvaćanju vlastita sustava vrijednosti.


Dinka Radonić i Ivan Rajković

Prije same projekcije, posjetitelji su imali priliku pogledati dizajn plakata za film, tiskan sa različitim informacijama u oku vidljivom i oku nevidljivom spektru. U svom znanstvenom radu, autorica i suredateljica filma Dinka Radonć, zajedno s kolegom Ivanom Rajkovićem, istražuje primjenu dvostrukog tiska te je ovom prilikom otisnuta testna verzija plakata za film.


Publika

Ovim smo projektom željeli istaknuti da ovo nije film o Jugoslaviji, ovo nije film o Švedskoj, ovo je naš film. Pod naš film, mislim da ovo nije film o prošlosti i budućnosti, nego upravo o sadašnjoj generaciji koja pokušava pronaći svoj identitet unutar svih identiteta koji nam se nameću. Zato mi je posebno drago da je dvorana bila puna i da je publika prepoznala film”, rekla je Dinka Radonić.

Film je razvijan tijekom posljednjih 6 godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent: WizworksStudios AB. Film je financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Kreativne Europe  - Media programa i Film i Dalarne.

Nakon premijere IKEA for YU je na rasporedu ZagrebDoxa, 28.02. u 17:00h, a besplatna projekcija filma zakazana je za 01.03. u 11:00h.

Otvorene prijave za Four River Film Festival

Srednjoškolci, ako još niste okušali svoju sreću u filmskom stvaralaštvu, ovo je prava prilika za vas. Prijave za 24. Filmsku reviju mladeži i 12. Four River Film Festival, nacionalni, odnosno međunarodni festival posvećen srednjoškolskom filmu su otvorene! »više

Radionica videospotova u KKZ-u

Radionica videospotova je napredna radionica kojoj je cilj povezati filmske autore Kinokluba Zagreb s glazbenim izvođačima. Rok za prijave je do 18. ožujka 2019. Voditeljica je Marina Uzelac... »više

Najbolji hrvatski dokumentarni film 2018.

Majči

Treću po redu Nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film koju dodjeljuje portal Dokumentarni.net poslije Dum spiro spero Pere Kvesića iz 2016., u produkciji Factuma odnosno Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka iz 2017. godine... »više

Filmski četvrtak u HDA

Četrdeset godina Hrvatske kinoteke

Ovogodišnje se projekcije filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke odvijaju u znaku obilježavanja četrdeset godina od osnutka ove značajne institucije (koja, na žalost, u protekla četiri desetljeća nije u potpunosti zaživjela u cjelini svoje zamišljene uloge)... »više