Novosti

Facebook HFS
27.02.2019.
Najbolji hrvatski dokumentarni film 2018.
Majči

Treću po redu Nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film koju dodjeljuje portal Dokumentarni.net poslije Dum spiro spero Pere Kvesića iz 2016., u produkciji Factuma odnosno Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka iz 2017. godine, u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, za 2018. je dobio film Majči Josipa Lukića, u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nagrada je dodijeljena 22. veljače u zagrebačkom Dokukinu KIC, a u obrazloženju tročlanog žirija u kojem su bili Hrvoje Krstičević, Iva Rosandić i Višnja Vukašinović kaže se da je riječ o filmu koji je na velika vrata u domaću kinematografiju uveo beskompromisnu bliskost, pokazavši kako je susret roditelja i djeteta autentičan upravo onda kada se događa van svih društvenih i filmskih konvencija. Redatelj filma Josip Lukić odvažno je testirao granice ljudskog i filmskog jezika, koje je rezultiralo vatrometom emocija i značenja. Film je dobio i nagradu glavnog urednika Dokumentarni.net Hrvoja Krstičevića, a kao pobjednik osvojio unikatnu umjetničku skulpturu, djelo likovne umjetnice Hristine Rizzitelli.

Dokumentarac je nastao u sklopu ADU-ovog kolegija filmske režije (Portretni dokumentarni film), a vrlo je, povremeno za mnoge i šokantno, iskren razgovor autora i njegova majke Dragice o nizu tema, od međunacionalnih (ne)trpeljivosti do orgazmičnih doživljaja. Posebna je vrijednost filma snimateljski rad Marinka Marinkića, koji je, prema riječima redatelja, za vrijeme snimanje imao i ulogu svojevrsnog psihologa odnosno smirivatelja tenzija glavnih protagonista. Zahvalnost dakako zaslužuju i profesori Goran Dević i Zvonimir Jurić zbog svekolike potpore.

Josip Lukić je rođen 1984. godine u Splitu, u rodnom gradu završio Ekonomski fakultet, a 2015. počeo studirati na ADU-u u Zagrebu. Snimio je zapažene kratke filmove Vrag u gospođici Jones (2014), o intrigantnoj temi obiteljske pedofilije i Minjonja njanjonja (2015), holivudski desetak godina radio kao sezonski konobar, skladištar, bankovni službenik, prodavač osiguranja, malonogometni  sudac, voditelj emisije o elektronskoj glazbi na Radio Hvaru…, ali je oduvijek znao da ga zanima film, kojim se počeo aktivnije baviti 2013. godine, na radionici Blank_filmskog inkubatora. Ohrabren pohvalama Igora Jelinovića, Daria Juričana i Hane Jušič realizirao je prvo Vraga…, koji je najprije primljen pa izbačen s Europskog festivala kratkometražnog filma u Brestu, a zatim Minjonja njanjonja koji je prikazan na Zagreb Film Festivalu i Festivalu kratkog filma u Bruxellesu te dobio od HAVC-a sredstva za postprodukciju.

Dodjela nagrade organizirana je mjesec dana ranije, u odnosu na prošlogodišnju, a bila je druga, živa i svečana, nakon što je uz tradicionalni ili online izbor glavnog urednika portala Hrvoja Krstičevića prošle godine uvedena i nagrada uredništva u sastavu Hrvoje Krstičević, Iva Rosandić i Višnja Vukašinović.

Uobičajeno, kao i prošle godine, kada su sudjelovali Goran Dević, Boris Poljak, Jadranka Cicvarić Šiftar, Lidija  Špegar, Viktor Zahtila i Robert Tomić Zuber, u formi malog okruglog stola kojim je moderirala Višnja Vukašinović, održan je razgovor s autorima koji su imali zapaženu ulogu u prošlogodišnjoj  domaćoj dokumentarnoj produkciji, Nikolinom Bogdanović, Goranom Devićem, Josipom Lukićem, Lovrom Mrđenom, Arsenom Oremovićem, Ivanom Ramljakom, Nebojšom Slijepčevićem, Jadrankom Cicvarić Šiftar i Sunčicom Anom Veldić. 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com 

Filmski četvrtak u HDA

Četrdeset godina Hrvatske kinoteke

Ovogodišnje se projekcije filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke odvijaju u znaku obilježavanja četrdeset godina od osnutka ove značajne institucije (koja, na žalost, u protekla četiri desetljeća nije u potpunosti zaživjela u cjelini svoje zamišljene uloge)... »više

Filmski natječaj za djecu i mlade: Poštujem sebe i druge u medijma

Snimite svoj kratki film ili video o govoru mržnje, dezinformacijama i manipulacijama, odnosno o toleranciji, empatiji i poštovanju ljudskog dostojanstva, zaštiti privatnosti i sigurnosti u medijima i prijavite ga na natječaj u sklopu Dana medijske pismenosti »više

Metakino PFT-a u INK - GKP

Ovog utorka, 26.veljače u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, u maloj dvorani (ex Kinoteka INK) počinje trodnevno Metakino Pulske filmske tvornice... »više

Otvorene prijave za Star Film Fest 2019

Međunarodni filmski festival, Star Film Fest, doživit će svoje šesto izdanje! Festival će se održati od 29. do 31. kolovoza 2019. godine u Sisku... »više