Novosti

Facebook HFS
05.12.2018.
Fenomen: I kad su praznici školarci jure na NaSTAVu!
Otvorene prijave za Filmsku naSTAVu u kinu Tuškanac.

Predstojeći zimski praznici u kinu Tuškanac opet će biti u znaku besplatnih obrazovnih programa – za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Prijave za programe već sada stižu u velikom broju, a traju do 21. prosinca 2018. godine.

Školarci su željni znanja te i svoje slobodno vrijeme odlučuju kvalitetno provesti sudjelujući na obrazovnim radionicama što potvrđuje činjenica da se na svaki ciklus prijavi više od 200 školaraca, dok se neki od njih vraćaju i utvrđuju gradivo i u više ciklusa. Riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske

Zimski praznici tako će i početkom iduće godine biti u znaku čak tri besplatne filmske obrazovne radionice u kinu Tuškanac.

Program se održava od 7. – 11. siječnja 2019. godine, a sastoji se od radionice animiranog i radionice igranog filma, te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici i studenti će na velikom platnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uz stručno vodstvo voditeljica profesorice hrvatskog jezika i filmske umjetnosti Ane Đordić i diplomirane montažerke Jelene Modrić. Filmska naSTAVa namijenjena je 7. i 8. razredu osnovne škole te srednjoškolcima i srednjoškolskim profesorima a odvija se u dvorani kina Tuškanac svaki dan od 10 do 14 sati.

Radionice animiranog filma i igranog filma su zamišljene kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca i mladi najbolje savladavaju medijsku pismenost. Radionica animiranog filma namijenjena je nižim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 10 do 14h, dok je radionica igranog filma namijenjena višim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 14 do 18 sati.

Cilj radionica je napraviti kvalitetno filmsko druženje u kinu Tuškanac te djeci i mladima ponuditi kreativno strukturirano slobodno vrijeme kojima ćemo ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini.

Rezultate radionica – animirane i igrane filmove u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i  obitelji polaznika te na taj način i sami dobiti uvid u filmski svijet. Radionice također pružaju priliku mladim ljudima da se umjetnički izraze, usmjere, te kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi pružili što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse dio voditelja radionica su i članovi klubova unutar Hrvatskog Filmskog Saveza.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ono što najviše veseli jest činjenica da toliko mladih ljudi i dalje prepoznaje važnost filmske kulture i umjetnosti i svakodnevno aktivno sudjeluje na programima obrazovnih filmskih radionica. Veselimo se njihovim budućim animiranim i igranim filmovima kao i kvalitetnim filmskim kritikama.

Družimo se na praznicima!

KLUB PULSKE FILMSKE TVORNICE

Mel Brooks: Producenti
Satiričnom komedijom redatelja Mel Brooksa „Producenti“ o propalom kazalištnom producentu i neurotičnom knjigovođi te njihovom prljavom planu pomoću kojeg se želi dočepati novca nastavlja se ovoga četvrtka... »više

OBERHAUSEN RE-SELECTED PREDSTAVLJA: ZABORAVLJENI BISERI YU FILMA + NOĆ I MAGLA

Kratki utorak koji se održava 11. prosinca u 19 i 21 sat u kinu Tuškanac u Zagrebu biti će u znaku projekta re-selected Filmskog festivala u Oberhausenu... »više

Revija filma kratke forme 2018.

Od 60 do 240 sekundi hrvatskog filma

Nastala od nekadašnjih 60 sekundi hrvatskog filma, Revija učestalo opravdava promjenu imena i trajanja prijavljenih filmova jer se pokazalo kako je kratka forma, ali ipak produljena na do četiri minute, prihvatljivija autorima... »više

Fotografska izložba

Strasti

Zborska pjevačica zaljubljena u klasičnu glazbu, voditeljica glazbene predškole za najmlađe i profesorica nešto starijima na Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima Ines Negro i odgajatelj u Domu učenika srednjih škola u Bjelovaru... »više