Novosti

Facebook HFS
03.10.2018.
Međunarodni profesionalni dokumentarni festival
Trinaesti DOKUart

Šest hrvatskih premijera, među kojima je i španjolsko-islandska koprodukcija iz 2016.  La Chana, duga 82 minute (prikazuje se u subotu i nedjelju, 6. i 7. listopada, a 20. listopada na tradicionalnom zagrebačkom gostovanju DOKUarta u kinu Tuškanac)  redateljice i producentice Lucije Stojević koja od sedme godine živi u Španjolskoj, a već je višestruko nagrađen, između ostalog i na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, uz četrnaestominutni indijski Tungrus redatelja Rishija Chandna iz 2017. (nedjelja i ponedjeljak), austrijski Djeca redatelja i scenarista Arasha i Armana T. Riahija iz 2016., dug 95 minuta (utorak, a u petak, 19. listopada i u kinu Tuškanac u Zagrebu), nizozemske Slušaj redateljice Astrid Bussink, petnaestominutni iz 2017. (utorak) i osamnaestominutni Lenno i ribica redateljice Shamire Raphaële iz 2017. (srijeda) te osamdesetominutni njemački Sibirska ljubav redateljice Olge Delane iz 2016. (petak) među vrhunskim su dokumentarcima  koji će biti prikazani na 13. DOKUartu.

Na programu su i sedamdeset i pet minuta duga srpsko-hrvatsko-bosansko i hercegovačka koprodukcija Kada dođu svinje redateljice Biljane Tuturov iz 2017., (nedjelja i ponedjeljak), ovogodišnji nizozemski petnaestominutni 90 sekundi u Sjevernoj Koreji redatelja, snimatelja, montažera i producenta Ranka Paukovića (ponedjeljak i utorak), 72 minute duga Srbenka redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića (ponedjeljak i utorak), pa 74 minute duga poljsko-njemačko-finska koprodukcija Preko svih granica redateljice i scenaristice Marte Prus iz 2017. (srijeda) te ovogodišnja sedamdeset i osam minuta duga češko-hrvatska koprodukcija U slučaju rata redatelja i scenarista Jana Geberta (četvrtak).

Zanimljivo je da su od jedanaest odabranih filmova čak šest ili više od pola djela autorica. Filmove je odabrala selektorica festivala, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić koja je 2006. godine u Bjelovaru i pokrenula, s Denisom Hladišem i Tiborom Javurekom, festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, susjednih zemalja i zemalja EU. Zamišljen je i ostvaren kao sedmodnevna svečanost dokumentarnog filma, a u proteklih je dvanaest godina prikazano njih stotinu i sedamdeset iz dvadeset i pet zemalja te održano trideset hrvatskih premijera. Bilo je skoro 16.000 gledatelja, a oni dodjeljuju jedinu nagradu, onu publike.

Sastavni su dio DOKUarta i brojna predavanja, okrugli stolovi i posebne projekcije za srednjoškolce i drugu zainteresiranu publiku, a zadnjih nekoliko godina i najavne  projekcije prije početka festivala, u izletištima, restoranima te, ove godine, bazenima, čiji je cilj zainteresirati domaću publiku za festival, ali i za dobar i kvalitetan dokumentarni film.

Tradicija je i projekcija koja se svake godine održi u drugom selu u okolici Bjelovara, a ove godine će u Društvenom domu u Bereku 13. listopada biti prikazana jednosatna rumunjsko-njemačka koprodukcija Kupus, krumpir i drugi demoni redatelja Serbana Georgescua.

Konačno, već se devet godina održava i Mali DOKUart na kojem se prikazuju dokumentarni filmovi učenika hrvatskih osnovnih škola, održava se petodnevna filmska radionica i bjelovarski osnovci ali i njihovi vršnjaci iz cijele Hrvatske snime po jedan dokumentarni film.         

Sve se projekcije odvijaju u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Počinje 56. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u Bolu na Braču

Bol na Braču postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva - od 4. do 7. listopada održat će se 56. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kina Mediteran Bol i Festivala Mediteranskog Filma Split... »više

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TOMISLAV GOTOVAC – LIFE AS A FILM EXPERIMENT

14. internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa - 25 FPS, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, 28. rujna 2018. u 16 sati »više

Bezinović, Haneke, Dylan i Kubrick zvijezde novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa

U novom broju vodećeg filmološkog časopisa doznajte kako stvara dobitnik Velike Zlatne Arene Igor Bezinović i što sve čini njegovu angažiranu estetiku, kako je Bob Dylan izvršio presudan utjecaj na razvoj dokumentarnog filma... »više

Filmski četvrtak u HDA

Zdravi početak

Nova sezona serije projekcija filmova iz nacionalne zbirke Hrvatskog filmskog arhiva započela je 20. rujna u znaku zdravlja, prikazivanjem ostvarenja redatelja Kamila Brösslera Dva brata-film o sušici iz 1931. godine... »više