Novosti

Facebook HFS
26.09.2018.
Bezinović, Haneke, Dylan i Kubrick zvijezde novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa
U novom broju vodećeg filmološkog časopisa doznajte kako stvara dobitnik Velike Zlatne Arene Igor Bezinović i što sve čini njegovu angažiranu estetiku, kako je Bob Dylan izvršio presudan utjecaj na razvoj dokumentarnog filma, što je zajedničko Michaelu Hanekeu i ranoj austrijskoj filmskoj pornografiji, a što njemačkom ekspresionizmu i Krsti Papiću te što Stanleya Kubricka i danas čini neprolaznim klasikom.

U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (93-94 / proljeće – ljeto 2018, 268 stranica), vodećeg hrvatskog filmološkog časopisa, koji ovoga puta posebnu pažnju posvećuje stvaralaštvu jednog od najintrigantnijih filmskih autora mlađe generacije – Igoru Bezinoviću. U tekstovima samoga redatelja čitatelji mogu doznati kako je nastao Velikom Zlatnom Arenom ovjenčani Kratki izlet, a kako njegov kratkometražni prethodnik, dok Ivana Kronja temeljitom studijom cjelokupnog Bezinovićeva opusa daje smjernice za daljnje proučavanje njegove angažirane filmske estetike. U skladu s vodećim tematom broja, naslovnicu časopisa krasi fotografija Tinke Kalajžić nastala na snimanju Kratkog izleta.

U rubrici "Studije" Rajko Petković sažeo je pak cjelokupnu filmsku povijest Austrije prije negoli se posvetio glavnom predmetu svoga rada – Michaelu Hanekeu i njegovim dugovima "novom austrijskom filmu". Mirela Ramljak Purgar nastavlja se, pak, baviti filmskim ekspresionizmom, povezujući jedan njemački i jedan hrvatski klasik – Wieneov Kabinet doktora Caligarija i Papićevog Izbavitelja.

U rock 'n' rolleseju Arsen Oremović spojio je svoje filmsko i glazbeno znanje kako bi nas podsjetio na značaj Pennebakerovog glazbenog, "izravnofilmskog" dokumentarca o britanskoj turneji Boba Dylana.

Miroslav Artić u svome tekstu traga za značenjem katarze u kontekstu dijalektičkog odnosa glume i identiteta, s polazištem u tekstu previđene kritičarke i spisateljice Camille Lucerne, a s ishodištem u radu suvremene autorice Dubravke Crnojević-Carić, dok Kristina Mihalić donosi pregled problematike obrade i zaštite filmskog arhivskog gradiva, s konkretnim primjerima uspjele restauracije.

Stilom Stanleya Kubricka na razmeđu klasičnog fabularnog stila i modernizma, s posebnim naglaskom na Staze slave i 2001: Odiseju u svemiru, pozabavio se pak Tin Bačun.

Uz prikaze glavnih programa ZagrebDoxa i Berlinalea, novi Ljetopis donosi i čak 13 eseja o novijim filmovima iz pera najboljih domaćih kritičara, među ostalim o Egzorcizmu, Osmom povjereniku, Projektu Florida, Tri plakata izvan grada te o "novom Hanekeu".

Novi broj Ljetopisa po redovnoj cijeni od 80 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o gospodinu Fuliru, animaciji, filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb), a od sljedećeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16), Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Shop Kina Europa (Varšavska 3).

Cijenili bismo ukoliko ovu informaciju možete podijeliti s čitateljima, gledateljima i slušateljima.

Filmski četvrtak u HDA

Zdravi početak

Nova sezona serije projekcija filmova iz nacionalne zbirke Hrvatskog filmskog arhiva započela je 20. rujna u znaku zdravlja, prikazivanjem ostvarenja redatelja Kamila Brösslera Dva brata-film o sušici iz 1931. godine... »više

SREBRNA MEDALJA UNICA-E FILMU NAOPAKO FILIPA ZADRE

Kratki igrani filma Naopako u režiji Filipa Zadre, studenta Akademije dramske umjetnosti, nagrađen je Srebrnom medaljom u selekciji studentskih filmova, a Kraljica Martine Marasović u produkciji Blanka... »više

SVJETLA, KAMERA, AKCIJA!

Prijavi se na Natječaj za mlade filmaše i snimi film uz mentorstvo vrhunskih europskih redatelja

Europska komisija otvorila je nagradni natječaj mladim redateljima iz Europske unije te im nudi priliku da snime svoj kratkometražni film uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu od 7500 eura... »više

Tuškanac u zatvoru

U suradnji s istražnim zatvorom Remetinec, kino Tuškanac kreće s novim, društveno osviještenim jesenskim programom „Tuškanac u zatvoru“, u sklopu kojeg će se jednom mjesečno zatvorenicima istražnoga zatvora prikazivati najistaknutija ostvarenja hrvatske kinematografije... »više