Novosti

Facebook HFS
08.08.2018.
Započele prijave
Osma Škola dokumentarnog filma

Škola dokumentarnog filma u organizaciji i provedbi udruge Restart, koju vode Ana Hušman, Nebojša Slijepčević, Igor Bezinović i Hrvoslava Brkušić, otvorila je proces prijava za upis osme po redu generacije budućih dokumentarista, a uz njih su voditelji  programa strani i domaći mentori i predavači, među kojima i filmska snimateljica  Dinka Radonić, producenti Vanja Jambrović i Oliver Sertić, oblikovatelj zvuka Borna Buljević, snimatelj i fotograf Bojan Mrđenović, autorice Katerina Duda i Mirna Belina te multimedijalni autor Miloš Tomić. Mnogi među njima su i višegodišnji sudionici i realizatori različitih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Prijave traju do 1. rujna, prezentacija Škole dokumentarnog filma (obavezna za sve prijavljene) održat će se 4. rujna u kulturnom klubu MAMA, Preradovićeva 18, a osma će se Škola dokumentarnog filma održati od 25. rujna 2018. do 28. veljače 2019. u Zagrebu. U okviru programa Škole bit će organizirana i brojna predavanja uspješnih stranih dokumentarista. Predavanja se najavljuju utorkom od 16 do 20 sati, petkom od 20 do 22 i subotom od 11 do 16 sati, u ulici Kneza Mislava 11, u Zagrebu.

Polaznici, kojih po logici stvari nikada i namjerno nema puno, kako bi se sa svakim mogao provoditi individualni rad,  ne moraju (ali naravno mogu) imati prijašnje filmsko iskustvo kao ni poznavanje tehnike proizvodnje filma, a uz međunarodne i domaće predavače i mentore naučit će osnove i napredne vještine potrebne za stvaranje kratkometražnog dokumentarca. Bilo bi dobro da imaju jaku motivaciju i želju da se po završetku Škole nastave baviti dokumentarnim filmom. Među dosadašnjim polaznicima valja izdvojiti  upravo one koje je na Školu dovela želja i potreba da se i ubuduće aktivno bave proizvodnjom dokumentaraca. Svi zainteresirani međutim moraju imati osnovno poznavanje rada na računalu na koji se može instalirati program za montažu te kameru s kojom se može snimati (DSLR kamera, video kamera, mobitel….).

Program je zamišljen i organiziran kao moderan sustav koji polaznike uči vještinama potrebnim pri stvaranju dokumentarnog filma, a posebno osnovama snimanja, montaže slike i zvuka te produkcije i režije, omogućavajući im da postanu kompletni autori i autorice. Važan prostor i vrijeme odvojeno je za razgovore i analizu ambicioznijih filmskih ideja polaznika, kao i za analize stranih i domaćih dokumentaraca koje se održavaju na tjednoj bazi, a gostujući autori objasnit će kako su nastali neki od njihovih najuspješnijih radova i koje bi greške valjalo izbjeći pri stvaranju filma. Program je utemeljen na ideji da je danas filmski medij dostupan svima, zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije i decentraliziranosti znanja, pa je  svakome omogućeno izražavanje jezikom filma. Glavni je cilj pomoći polaznicima da naprave vlastite dokumentarne filmove s onime što im je na raspolaganju.

Polaznici će u pet mjeseci trajanja Škole raditi i na seriji posebno osmišljenih filmskih vježbi, a završna vježba će im biti realizacija kratkog dokumentarnog filma. Poslije završetka osme Škole dokumentarnog filma Restart laboratorij će producirati najuspješnije ideje, uz stručnu pomoć i individualni rad mentora.

Cijena Škole dokumentarnog filma je 2.000,00 kuna, plativo u tri rate, a neki će polaznici dio tog iznosa moći pokriti volonterskim radom na drugim projektima Restarta, ako zadovolje sve preduvjete.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Star Film Fest 2018

Jubilarac

Na peti, jubilarni Star Film Fest 2018 prijavljeno je čak 569 filmova iz pedesetak zemalja diljem svijeta, a među njima su ovogodišnje selektorice Martina Mladenović i Anja Kavić za službeno prikazivanje u dvije natjecateljske projekcije odabrale pedeset radova... »više

Ljetna škola filma Šipan

Filmski otok

U nedjelju, 5. kolovoza u 21.00, u Šipanskoj Luci će svečano biti otvorena petnaesta, jubilarna Ljetna škola filma Šipan, uz prezentaciju programa ovogodišnjih radionica, a iste će večeri biti prikazan igrani film Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja... »više

DORF 2018

Od Primoštena do Vinkovaca

Dvanaesti festival dokumentarnog rock filma DORF 2018 počinje u subotu, 4. kolovoza u Primoštenu, gdje će do ponedjeljka, 6. kolovoza publika moći vidjeti svečanost otvaranja, pa hrvatske premijere... »više

Šesta međunarodna filmska ljetna radionica

Među maslinama

Prije šest godina započela je suradnja Foto-kino kluba Ivanovec i mladih filmaša i drugih učenika hrvatskog porijekla iz Mađarske, usklađena s projektima Hrvatske državne samouprave u Serdehelju i Foto-kino kluba Ivanovec, uz potporu Grada Čakovca... »više