Novosti

Facebook HFS
01.08.2018.
Šesta međunarodna filmska ljetna radionica
Među maslinama

Prije šest godina započela je suradnja Foto-kino kluba Ivanovec i mladih filmaša i drugih učenika hrvatskog porijekla iz Mađarske, usklađena s projektima Hrvatske državne samouprave u Serdehelju i Foto-kino kluba Ivanovec, uz potporu Grada Čakovca. Cilj je projekta od početka motivirati i poticati kreativnost kod mladih, a uz to usavršavati učeničko znanje hrvatskog jezika kroz kulturu, običaje, novinarske i snimateljske vještine.

Radionica se održava svake godine, jednom u Hrvatskoj, a drugi put u Mađarskoj, uglavnom u Ivanovcu i Čakovcu odnosno u okolici Serdehelja, drugog po veličini pretežno hrvatskog pomurskog mjesta u susjednoj državi, poput kurije Ferdak, nekada u vlasništvu kažu prelijepe mađarske glumice Šaro Fedak, s početka prošloga stoljeća, a tema za filmsko dokumentiranje ali i fotografiranje nikada nije nedostajalo, od tradicionalnog načina pripremanja pomurske gibanice (naravno, i obilnog degustiranja), muzeja starih kočija ili arheoloških nalazišta do vožnje brodom po jezeru Balaton. Domaćini iz FKK Ivanovec svaki bi put uzvratili jednako privlačnim programima, koji su uvijek uključivali i posjete vrijednim i zanimljivim domaćim lokalitetima.

S obzirom da Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj posjeduje odmaralište na otoku Pagu, za potrebe edukacije učenika njihovih škola, ove su se godine s rijeke preselili na more, s Pomurja na Jadran, pa je tako više od pedeset polaznika došlo iz Hrvatske osnovne škole i Gimnazije iz Budimpešte, Srednje škole Miroslava Krleže iz Pečuha i Srednje škole iz Zale, a uz njih su bili i članovi Foto-kino kluba Ivanovec. Sudionici su bili i po dva voditelja iz svake škole. Radionice su formirane prema interesima učenika, a održane su snimateljska, ali i likovna, glazbena, plesna i jezična. Sudionici Međunarodne filmske ljetne radionice bili su i na nekoliko izleta, kako bi učenici upoznali znamenitosti naših krajeva. Tako je organizirana vožnja brodom do otoka Prvića gdje su posjetili grob i Memorijalni centar Fausta Vrančića (1551.-1617.), hrvatskog izumitelja, polihistora, filozofa i leksikografa, najpoznatijeg po crtežu kvadratičnog padobrana, pomoću kojeg je, po nekim izvorima, izveo i prvi uspješni padobranski skok u povijesti te po izumu originalnog visećeg mosta i mnogim drugima, koji je od 1598. do 1605. bio i visoki crkveni odnosno državni dostojanstvenik u Mađarskoj, što je još jedna zgodna poveznica, a zatim posjete  Šibeniku, Zadru, Ninu i Pagu, dok je snimateljska ekipa još obišla i mjesto Lun, blizu Novalje, poznato po najstarijim hrvatskim maslinama (ima ih gotovo 80.000, a neke su stare i više od 1.500 godina), gdje su razgovarali s lokalnim stanovništvom i prikupljali materijale za novi dokumentarac. Snimljena je i TV-reportaža koja je zabilježila sadržaje i zbivanja na Ljetnoj radionici, a s obzirom da se sve događalo u vrijeme održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva, od 8. do 15. srpnja, sačinjen je i navijački video spot. 

Višegodišnja suradnja Foto-kino kluba Ivanovec s Hrvatskom samoupravom u Mađarskoj istodobno je vrijedan oblik suradnje dviju županija, Međimurske s hrvatske i Zala s mađarske strane, a obje su nazvane po rijekama koje ih bitno obilježavaju, ali i dviju država koje rijeka Mura tek simbolično dijeli, ili spaja, kako sudionici ovoga projekta više i točnije vole reći.

Nastavak je najavljen za iduću godinu, ponovo o Mađarskoj.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Premijerna projekcija filma Luke Klapana

Sakreštan

U katoličkoj crkvi se sakristanom (prema srednjovjekovnom latinskom sacristanus) naziva poslužitelj u sakristiji, odnosno osoba koja se brine za crkvu, crkveno ruho i posuđe te pomaže svećeniku, a najčešće je i zvonar... »više

NAGRADA „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“ BEZINOVIĆU, STOLICI I KRATKOM IZLETU

Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica dobitnici su ovogodišnje Nagrade “Vedran Šamanović” za scenarističku adaptaciju romana Kratki izlet Antuna Šoljana u istoimenom igranom filmu i prošlogodišnjem dobitniku Velike Zlatne Arene... »više

Uskoro počinje vruće ljeto s filmskom ekipom u Kraljevici!

10 mladih polaznika potegnulo je čak iz Amerike kako bi sudjelovali na ovogodišnjoj filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici. »više