Novosti

Facebook HFS
16.05.2018.
Petnaest godina ZAG-a
ZAG-ova zvjezdana večer

Prije nego je 2003. pokrenula školsku filmsku sekciju koja će uskoro prerasti u ZAG, profesorica hrvatskog jezika u zagrebačkoj OŠ Marije Jurić Zagorke Melita Horvatek Forjan već je četiri godine bila (i ostala sve do danas) redovita polaznica Škole medijske kulture, u kojoj je do tada uspješno prošla oba stupnja seminara medijske kulture, pa radionice za dokumentarni film, s voditeljem Petrom Kreljom, i za TV-reportažu, s Damirom Čučićem. Gotovo odmah joj se pridružila kolegica i prijateljica,  zaljubljenica u film i fotografiju Nataša Jakob, a od 2006. i Ana Brčić (od iduće godine i Bauer), koja se nekako od prvih dana posvetila radiju.

Valja svakako istaknuti da su od samoga početka imale razumijevanje i potporu ravnatelja, do 2007. profesorice Marije Konjević, a nakon toga sadašnjeg ravnatelja, profesora Željka Kelave.

I jednako važnu i vrijednu bliskost („moja osica“!) s dugogodišnjom tajnicom Hrvatskog filmskog saveza Verom Robić-Škarica.

Malo je školskih filmskih skupina koje izdrže tako dugo. ZAG je 15. svibnja, na svečanosti naslovljenoj ZAG-ova zvjezdana večer, koja je održana u punoj dvorani kina Tuškanac, obilježio (prvih) petnaest godina postojanja, a na pomno osmišljenom programu bili su i fragmenti nekih od brojnih i nagrađivanih uspješnica iz proteklih godina, poput Zagorke u Zagorki, iz 2014., Posla iz snova te Zagorkinog facebooka iz 2015., Moje prve ljubavi i Frana Luke, iz 2016. odnosno Ti ćeš meni reć' i Ništa bez Jagice iz 2017., kao i radijskih emisija Različitost nam je zajednička, iz 2015., Super Fran, iz 2016. i Kao da me pola fali iz 2017. godine.

No, bila je to i prilika za predstavljanje novih radova, među kojima su radijska emisija   Različiti i jednaki odnosno radijska igra Čarobnjak iz Oza te filmovi Jan (o dječaku koji ima Aspergerov sindrom, blaži oblik autizma, što je bitan iskorak nakon već niza filmova o djeci s posebnim potrebama, koji su jedan od standarda ZAG-a), Ja sam malen (kojim su otvorili novu stranicu svojeg stvaralaštva, radeći prvi dokumentarno-animirani film i otkrivajući čarobni svijet lutkarstva), Mi smo sami svoji (o kajkavcima ikavcima koji žive na samoj granici sa Slovenijom i pažljivo čuvaju svoj specifični jezični izričaj), Oš da lafiš s mene? (kojim se vraćaju, ili bolje reći, nastavljaju, dugogodišnje otkrivanje svijeta Janjevaca, kojih je nemali broj u Dubravi pa i u školi) te svakako najbolji #kad si/ne/sretan, o obiteljskom nasilju, posebno prema djeci, žestok, alarmantan, uznemirujući i otrežnjujući, koji će svakako imati odjeka i u stručnim krugovima.

ZAG se opet dokazao kao isti u različitosti, dosljedno prateći svoje teme, ali ih i otkrivajući uvijek iz nekog drugog kuta, iz kadra koji još nije bio snimljen, s porukom koju tek treba čuti, istovremeno pronalazeći uvijek nešto novo, neku drugačiju priču, samosvojniju sudbinu, sve češće eksperimentirajući i u motivu i u filmskom izrazu, trasirajući nove putove, i sebi i drugima, podižući nove granice, ne kao neprelaznu  barijeru već kao izazov i poticaj, i unoseći, kako bi Pjer rekao, novu energiju i novi stvaralački zanos, što je uvijek bio i jedini smisao.  

Uostalom, posve u skladu s likom i djelom književnice čije ime škola nosi (kao jedina tog imena u nas) i ova bi se proslava petnaestog jubileja ZAG-a mogla shvatiti i kao dio obilježavanja stotinu četrdeset i pete obljetnice njezina rođenja.

A bilo bi dobro i sretno sresti se opet, na tridesetoj obljetnici!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Festival povijesti Kliofest

Priče iz 1948.

Programi Festivala povijesti Kliofest, koji je održan po peti put (8. – 11. svibnja), ove su godine vezani za niz okruglih važnih datuma, od pedesetogodišnjice europskog studentskog bunta iz 1968., preko sedamdesetogodišnjice Rezolucije Informbiroa iz 1948... »više

Šesti FIFES

„Rekla mi jedna krava da sam magarac“

Na šesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala smijeha FIFES ove je godine prijavljeno više od sedamsto filmova iz šezdesetak zemalja, u junior odnosno senior konkurenciji. U kategoriji autora do dvanaest godina za prikazivanje je odabrano jedanaest igranih i animiranih radova... »više

RADIONICA PRODUKCIJE

Od 13. – 15.06. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održati će se Radionica produkcije pod vodstvom producenta Tibora Kesera. Na trodnevnoj radionici polaznici će se upoznati s ulogom producenta, ali i produkcijske kuće kroz čitav proces realizacije filma... »više

Animateka: Valcer s Bashirom

Kino Tuškanac donosi remek-djelo Valcer s Bashirom, animirano-dokumentarni film koji se bavi intervencijom izraelskih obrambenih snaga u Libanonu 1982. Film je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja - nominacije za Oscara za najbolji film na stranom jeziku... »više