Novosti

Facebook HFS
16.05.2018.
Festival povijesti Kliofest
Priče iz 1948.

Programi Festivala povijesti Kliofest, koji je održan po peti put (8. – 11. svibnja), ove su godine vezani za niz okruglih važnih datuma, od pedesetogodišnjice europskog studentskog bunta iz 1968., preko sedamdesetogodišnjice Rezolucije Informbiroa iz 1948., devedeset  godina od atentata na Stjepana Radića u Beogradu 1928., stoljeće od konca Prvog svjetskog rata 1918., odnosno nastanka zajedničke jugoslavenske države, do stotinu i pedeset godina od Hrvatsko-ugarske nagodbe iz 1868. ili četiristo godina od početka Tridesetogodišnjeg rata (1618.) te tristo i sedamdeset od njegova kraja (1648.), a odvijali su se između ostalog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatskom državnom arhivu, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Poljskoj kulturnoj udruzi „Mikołaj Kopernik“, Slovenskom domu te na Filozofskom fakultetu. Filmski dio naslovljen Izbor filmova o 1948. godini i sukobu Tito-Staljin, kojeg je pripremio filmski arhivist Mladen Burić, a prezentirao njegov kolega Juraj Kukoč, odvijao se 10. svibnja, kao i uvijek u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva.

Vidjeli smo desetak kratkih dokumentarnih filmova odnosno žurnala iz 1948., s temama poslijeratne obnove i industrijalizacije zemlje, omladinskih radnih akcija, ali i prvih modnih revija, Zagrebačkog Velesajma u prostorima današnjeg Studentskog centra u Savskoj 25, sadnje stabala (umjesto suvremenog urbocida, kulturocida i herbicida) na Trgu žrtava fašizma, sve do proglašavanja Josipa Broza Tita počasnim članom Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i pozdravnoga govora što ga je tom prilikom održao predsjednik JAZU prof. dr. Andrija Štampar.

Dobar dio filmova kao realizator potpisuje Krešo Golik (rođen u Fužinama 1922., a umro u Zagrebu 1996.), koji je poslije rata najprije bio radijski sportski reporter pa redatelj žurnala, a kasnije postao autorom filmova Plavi 9, Imam dvije mame i dva tate, Tko pjeva zlo ne misli i mnogih drugih filmova i TV-serija, dok su snimatelji najčešće bili Nikola Tanhofer (rođen 1926. u Sesvetama, umro 1998. u Zagrebu), kasnije utemeljitelj filmskog i televizijskog snimateljskog studija na zagrebačkoj Akademiji kazališne i filmske umjetnosti i redatelj slavnog filma H – 8 i desetak drugih, kao i Frano Vodopivec (rođen 1924. u Zagrebu gdje je i umro 1998.), koji se poslije dokumentaraca i žurnala upustio u snimanje igranih filmova (od 1955. do 1977.), a snimio je između ostalog Djevojka i hrast (redatelj Krešo Golik), Kaja, ubit ću te!, Događaj i Hranjenik (Vatroslav Mimica), Tri sata za ljubav i Idu dani (Fadil Hadžić) te Kad čuješ zvona i U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak).

Žurnali su snimljeni vrhunski i profesionalno, s puno zanimljivih kadrova, ali sukoba Tito-Staljin tu nema ni od korova!? Nisu to bila vremena beskrajnih mogućnosti  suvremene tehnologije gdje kamere ulaze kroz svaku pukotinu, od konferencijskih dvorana do spavaćih soba, a nisu bogme ni politička, etička niti medijska shvaćanja bila takva da bi se o takvom ideološkom srazu previše i nekontrolirano govorilo, još manje filmski snimalo. Bar ne u trenutku dok još nije bilo jasno što je i kako započelo, niti kako će završiti.

Jedini trag naslovne teme tako je ostao tri sekunde dugi kadar u kojem se između političkih funkcionara (najviše ima Vladimira Nazora, koji je bio prvi predsjednik Sabora poslije rata), u daljini, obješen na zidu, vidi Staljinov portret, s brkovima i u šinjelu.

Ispod kojeg je Tito sebe i sve nas uspješno i pametno izvukao te slavne, 1948. godine.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Šesti FIFES

„Rekla mi jedna krava da sam magarac“

Na šesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala smijeha FIFES ove je godine prijavljeno više od sedamsto filmova iz šezdesetak zemalja, u junior odnosno senior konkurenciji. U kategoriji autora do dvanaest godina za prikazivanje je odabrano jedanaest igranih i animiranih radova... »više

RADIONICA PRODUKCIJE

Od 13. – 15.06. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održati će se Radionica produkcije pod vodstvom producenta Tibora Kesera. Na trodnevnoj radionici polaznici će se upoznati s ulogom producenta, ali i produkcijske kuće kroz čitav proces realizacije filma... »više

Animateka: Valcer s Bashirom

Kino Tuškanac donosi remek-djelo Valcer s Bashirom, animirano-dokumentarni film koji se bavi intervencijom izraelskih obrambenih snaga u Libanonu 1982. Film je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja - nominacije za Oscara za najbolji film na stranom jeziku... »više

Motrišta: Nostalgija za svjetlom

Kino Tuškanac donosi Nostalgiju za svjetlom, remek-djelo nagrađivanog čileanskog dokumentarista Patricia Guzmána. Radnjom smješten na najsuše mjesto na zemlji, pustinju Atacama, film je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarni film... »više