Novosti

Facebook HFS
31.01.2018.
Strah od pretvaranja u vlastitu majku

U veljači u Kinoklubu Zagreb očekuje vas novi filmski ciklus „Kontra matere“ u kojem razne protagonistkinje osjećaju matrofobiju. Ne, matrofobija nije strah od majke i ne, ona nije strah od vlastitog majčinstva. Termin je dio feminističkog diskursa i označava strah od pretvaranja u vlastitu majku.

Postavlja se pitanje što je toliko zazorno u ideji ponavljanja majčinog obrasca ponašanja? Koliku odgovornost za ovu „fobiju“ snose biološke razlike, koliku generacijski jaz, a koliku patrijarhat i društvene okolnosti? Zašto je lakše odbaciti majku (stvoriti „fobiju“) i apostrofirati ju kao nepoželjnu figuru identifikacije umjesto uvidjeti faktore koji su je učinili nepoželjnom figurom? Legitimno je i pitati se dokle će „majka biti kriva za sve“ i gdje je iz ove jednadžbe nestao otac?

Matrofobija povlači mnoga pitanja, fenomen je aktualan i nedovoljno osviješten, a odgovori nisu jednoznačni. Stoga, želite li promišljati, promatrati, analizirati i / ili polemizirati matrofobiju, dođite na filmski ciklus „Kontra matere“ u veljači.

Svakog četvrtka u 21h u prostorijama Kinokluba Zagreb (Trg žrtava fašizma 14) odvijat će se projekcije odabranih filmova s kratkim diskusijama nakon projekcija. U fokusu su filmovi švedskog redatelja Lukasa Moodyssona čiji likovi tinejdžerica, uz intenzivno propitivanje vlastitih identiteta, propituju i identitete svojih majki, te filmski klasik redatelja Ingmara Bergmana koji direktno tematizira ambivalentan odnos majke i kćeri.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Selektorica programa je članica Kinokluba Zagreb Anita Čeko.

PROGRAM:

01.02. Fucking Åmål / Pokaži mi ljubav (1998.), r. Lukas Moodysson
Popularna Elin, i autsajderica Agnes se svaka na svoj način i neovisno jedna o drugoj, osjećaju “skučenima” u švedskom gradiću Amalu. Obje sablažnjava pomisao da bi jednog dana mogle nalikovati svojim majkama. Majka prve je samohrana, ne prima alimentaciju i rinta radeći noćne smjene; majka druge je holivudski ideal lijepe, zadovoljne i ekstrovertirane heteroseksualke.

08.02. Vi är bäst! / Mi smo najbolje! (2013.), r. Lukas Moodysson
Radnja filma se odvija u Stockholmu 1982. godine. Trinaestogodišnje Bobo i Klara osnivaju punk bend koji zaživi tek kad im se pridruži povučena kršćanka Hedvig. U borbi za vlastiti glas, Bobo i Hedvig pregovaraju s identitetima svojih majki.

15.02. Lilya 4-ever / Ljilja 4-ever (2002.), r. Lukas Moodysson
Šesnaestogodišnja Lilya živi u siromašmoj neimenovanoj postosvjetskoj državi. Njezina majka bježi u potrazi za boljim životom, raskida svaki odnos s kćeri kao i državom u kojoj je živjela, a kasnije se i odriče majčinskog identiteta. Lilya ostaje sama.

22.02. Höst sonaten / Jesenja sonata (1978.), r. Ingmar Bergman
Lik majke i lik kćeri žive sasvim različitim životnim stilovima. Majka Charlotte je svjetski uspješna i samodostatna pijanistica. Kći Eva je pak „udarila kontru“ i živi kao povučena kućanica na selu. U njihovom odnosu se nataložila nemala količina zamjeranja.

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Blank_filmski inkubator

Najzanimljiviji filmovi 2017.

Tradicionalna projekcija najzanimljivijih filmova, snimljenih 2017., u produkciji Blank_filmskog inkubatora, koji njome najavljuje i obilježavanje petnaest godina postojanja i velikih ostvarenja, održana je 30. siječnja u kinu Grič u Zagrebu... »više

Noć muzeja u HDA

Petak kao četvrtak

Možda je pri snimanju sedmominutnog obiteljskog crno-bijelog filma Klizanje iz 1932. godine zagrebačkom zubaru i, s Oktavijanom Miletićem, osnivaču Kinokluba Zagreb dr. Maksimilijanu Paspi na umu bila Sonja Henie... »više

Tribina

Kako učiti o medijima

Odjel za školstvo Matice hrvatske organizirao je tribinu naslovljenu Kako učiti o medijima održanu u srijedu, 24. siječnja u velikoj dvorani na Strossmayerovom trgu 4 u Zagrebu... »više

Forum mladih Dubrovnik

Peta Filmska radionica

Pod nazivom Mladi i Grad skupa - Forum 2018. u dubrovačkom kinu Sloboda će u srijedu, 24. siječnja u 18.30 biti održan peti po redu program Filmske radionice na kojem će biti prikazani filmovi dječjih i mladih autora nastali protekle godine... »više