Novosti

Facebook HFS
21.04.2017.
Tišina, molim!
Film i Grad od 1919.

Od ponedjeljka, 24. travnja, u Dubrovniku će se odvijati filmska manifestacija Tišina, molim! – Film i Grad od 1919., koja počinje svečanim otvaranjem u 20.30 i premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma Dubrovnik iz 1939. godine, koji je nedavno ponovo otkriven u filmskim arhivima. Projekcija se održava u Bondinu kinu odnosno u Kazalištu Marina Držića.

Utorak, srijeda i četvrtak u 13.00 kreću dječjom radionicom Set dizajn, koja se održava u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a u utorak je i prije radionice, već u 11.00, prvi sadržaj, besplatna filmska tura Tragom Oscara, na engleskom jeziku, u Kulturnom info centru u Luži. U popodnevnim satima sudionike čekaju događanja u Lazaretima, lađi 2, gdje je u 17.00 Kino Kavana, sat poslije panel diskusija Filmski turizam: promišljanja, a u 20.30 projekcija francusko-talijansko-jugoslavenskog filma, ratne drame Gorko voće (Fruits amers), redateljice Jacqueline Audry, snimljen 1967. godine. U filmu glumi i naša Beba Lončar.

Srijedu će, poslije Kino Kavane u 17.00, obilježiti predavanje diplomiranog povjesničara i v. d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Daniela Rafaelića  Filmski Dubrovnik i politički horizonti: od represije do ekonomije u 19.00 sati dok je u 20.30 projekcija američko-jugoslavenskog crno-bijelog trilera Operacija Ticijan  redatelja Radoša Novakovića iz 1963., snimljenog u Dubrovniku. Producent je iduće godine snimio, s drugim redateljem, dodatne scene u Veneciji, a 1966. je bilo još novih snimanja kojima je film pretvoren u vampirski horor. Od naših su glumaca, između ostalih, nastupili Rade Marković, Irena Prosen i Miše Martinović. Sve će se zaokružiti sudarom filmske glazbe i vina u 22.00, odnosno nastupom DJ-a CrV i degustacijom proizvoda Vinarije Crvik, a i dalje se događa u Lazaretima.

U četvrtak, poslije Kino Kavane u 17.00, u 20.00 počinje kviz Film i oko filma, u suradnji s udrugama Bonsai i ARL dok je na, primjereno, kasnoj projekciji, u 23.00, erotski triler Nokaut, sve opet u Lazaretima.

Na programu je točno u podne u petak, 28. travnja dječja utrka Po filmskim setovima, u Luži i u suradnji s udrugom DUSK, u 17.00 još jedna Kino Kavana, a u 20.00 Željko Luketić u Lazaretima predstavlja restaurirani vinil s glazbom iz jugoslavensko-češkog filma Gosti iz galaksije redatelja Dušana Vukotića, snimljenog 1981., koji će biti prikazan u 20.30.

Konačno, u subotu u 11.00 se ponavlja, ali ovoga puta na hrvatskom jeziku, besplatna filmska tura Tragom Oscara, u Kulturnom info centru u Luži, gdje se u 17.00 predstavljaju radovi s dječje radionice Set dizajn, dok je u isto vrijeme u Lazaretima zadnja Kino Kavana. Tamo je u 20.00 i projekcija istočnonjemačke akcijske komedije Mit mir nicht, Madam! (Ne sa mnom, gospođo!) Rolanda Oehmea i Lothara Warnekea iz 1969., a u 22.00 filmsko-glazbena poslastica Iznenađujući koncert špijunske četvorke.

Filmska manifestacija završava u nedjelju, 30. travnja u 20.00 hrvatskom premijerom indijskog filma Fan redatelja Maneesha Sharna, psihološko-akcijskog trilera snimljenog u Dubrovniku 2015., čija će projekcija biti u Kinu Sloboda te svečanošću zatvaranja.

Organizatori su Grad Dubrovnik, Kinematografi Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, u suradnji s više ustanova, udruga i turističkih objekata.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

REAGIRANJE HRVATSKOG FILMSKOG SAVEZA NA IZJAVE GRADONAČELNIKA BANDIĆA O PROBLEMU KINA TUŠKANAC

Hrvatski filmski savez zgrožen je jučerašnjim izjavama gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koje je objavio portal www.soundset.hr... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Dvije matineje u svibnju

Zbog zauzetosti velike dvorane najavljena subotnja matineja Pametnoga kina odgađa se za 13. svibanj 2017. »više

Prijavite film na 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece!

Želite li biti dio najvećeg i najstarijeg dječjeg filmskog događaja godine? Prijavite svoja filmska ostvarenja do 1. lipnja 2017. godine! »više

Premijera u Subotici

Pisme, bande, ljudi

Prva je polusatna epizoda dokumentarno-etnografske serije Hrvatske radio televizije Pisme, bande, ljudi, čiji su autori redatelj Branko Ištvančić koji je skupa s urednikom Aleksejom Pavlovskym napisao i scenariji... »više