Novosti

Facebook HFS
20.04.2017.
REAGIRANJE HRVATSKOG FILMSKOG SAVEZA NA IZJAVE GRADONAČELNIKA BANDIĆA O PROBLEMU KINA TUŠKANAC
Zagreb, 20. travnja - Hrvatski filmski savez zgrožen je jučerašnjim izjavama gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koje je objavio portal www.soundset.hr, a tiču se kina Tuškanac, gradske politike prema kinu Tuškanac i upravljanju njime, kao i neskrivenim prijetnjama upućenim sadašnjim korisnicima zgrade.

Hrvatski filmski savez nije od Grada dobio kino Tuškanac “džabe”, već je naprotiv, od 2004.  do danas ulagao vlastita sredstva u obnavljanje i osposobljavanje za prikazivački program potpuno opustošene zgrade kina (osim dijela koji je pregrađen nauštrb kino-prostora za ugostiteljski “program” tadašnjeg noćnog bara Hemingway, a današnjeg Hollywoda). Investicije su uključivale: nabavku stolaca, projektora (do digitalizacije) i ozvučenja, potpuno preuređenje sanitarnih čvorova, nabavu rasvjetnih tijela, reflektora i zastora, višekratno uređenje podova, zidova i stropova, potpuno građevinsko uređenje te tehničko opremanje male dvorane (za predavanja, promocije i zatvorene projekcije), potpuno građevinsko uređenje uredskih prostora, korišteni u svrhe pripreme prikazivačkih i obrazovnih programa za građanstvo, u kojima u trenutku preuzimanja zgrade nije bilo apsolutno ničeg upotrebljivog.

Ono što je u zgradi u međuvremeno  “potrgano”, pa “sad fali para” za popravke – kako tvrdi Gradonačelnik, nije posljedica korištenja prostora od strane HFS-a, nego kopanja podzemne gradske garaže uz sam pristupni prostor zgrade kina. Podzemni radovi izazvali su više uzastopnih i vrlo neugodnih trešnji cijelog objekta, od čega su se otvorile široke pukotine na zidovima i plafonima na prvome katu zgrade. Nadležne gradske službe pravodobno su obaviještene o počinjenoj šteti, ali nisu poduzele ništa do dana današnjeg osim dvokratnog obilaska zgrade.

Drugu veliku štetu izazvali su vlasnici ugostiteljskih objekata Hollywood i Papa’s Bar, koji su povlačenjem teških gajbi po trošnom tavanu prouzročili teška oštećenja na stropu zgrade (rupa površine 2x2 m). Gradska služba obišla je prostor u prosincu 2015. kada je šteta napravljena te postavila podbočnu skelu, ali se od tada do danas ništa više nije dogodilo, a skela i dalje stoji u prostoru. Napominjemo, lokali u zgradi nemaju nikakve veze s Hrvatskim filmskim savezom i nije nam poznato pod kojim ugovornim uvjetima posluju u njoj.

Konačno, gradskim sredstvima za filmske i ostale programe Saveza, koja su od 2008. do danas prepolovljena, HFS je upravljao zgradom kina bolje od najboljeg gospodara učinivši nemoguće, jer je unatoč smanjivanim iznosima širio i obogaćivao kinoprogram namijenjen svim građanima grada Zagreba. Za to su vrijeme gradske strukture, ne pokazujući brigu za vlastiti prostor i probleme strateških partnera u zgradi kina, planirale kako će – “u maniri dobrog gospodara” – investirati golemi novac kojega “nema za bacanje” u tuđe vlasništvo i program konceptualno identičan onome u kinu Tuškanac.

Službeni dokument “Strategija kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015-2022.” nalazi se na sljedećem linku.

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Dvije matineje u svibnju

Zbog zauzetosti velike dvorane najavljena subotnja matineja Pametnoga kina odgađa se za 13. svibanj 2017. »više

Prijavite film na 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece!

Želite li biti dio najvećeg i najstarijeg dječjeg filmskog događaja godine? Prijavite svoja filmska ostvarenja do 1. lipnja 2017. godine! »više

Premijera u Subotici

Pisme, bande, ljudi

Prva je polusatna epizoda dokumentarno-etnografske serije Hrvatske radio televizije Pisme, bande, ljudi, čiji su autori redatelj Branko Ištvančić koji je skupa s urednikom Aleksejom Pavlovskym napisao i scenariji... »više

Trendovi

Mijenjanje svijeta

Na predstojećim lokalnim izborima, svibnja ove godine, svoje će političke poglede i ambicije, prepoznatljivost i omiljenost u zajednicama u kojima žive i njihovu spremnost na podršku realizaciji svojih (i stranačkih ili nezavisnih) programa... »više