Novosti

Facebook HFS
06.02.2017.
Indija na filmu u novom broju Hrvatskog filmskog ljetopisa
Vaš omiljeni filmološki časopis donosi tekstove o počecima, vrhuncima, stilskim mijenama i suvremenom stanju indijskog filma; redateljicama eksperimentalnog filma; mrežnoj naraciji, Vatroslavu Mimici, Alfiju Kabilju, Rabinovoj mački, festivalima i novim filmovima.

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa upravo je izašao iz tiska! Zimski broj (88) na 236 stranica otvara tematski blok o indijskom filmu: o stvaranju nacionalnog identiteta uz pomoć animacije, kolkatskoj trilogiji Satyajita Raya, hinglishu kao novijem jezično-filmskom iskazu tamošnje kinematografije te o produkcijskim izazovima s kojima se susreće pišu Pooja Pottenkulam, Rwita Dutta, Premendra Mazumder, Rada Šešić i gostujuća urednica Etami Borjan.

U rubrici Studije Petra Belc sintetizira svoje višegodišnje bavljenje redateljicama domaćeg i svjetskog eksperimentalnog filma u temeljit pregledan tekst koji revalorizira njihove doprinose te nudi značajne historiografske i teorijske implikacije. Janica Tomić na nizu primjera iz angloameričkih i skandinavskih kinematografija obrazlaže pojam mrežne naracije, nadređujući ga onom mozaične dramaturgije.

U rubrici Hrvatski film Ivan Velisavljević piše analizu filma Ponedjeljak ili utorak Vatroslava Mimice u kontekstu modernizma i refleksija o Holokaustu, dok se Irena Paulus filmološko-muzikološki pozabavila bogatim stvaralaštvom Alfija Kabilja.

U rubrici Animirani film Vjeran Kovljanić esejistički komparira kreativne dosege stripa i filma Rabinova mačka.

Kao i uvijek, novi Ljetopis donosi i recenzije aktualnog kinorepertoara, temeljite prikaze središnjih domaćih festivala (Zagreb Film Festival, Split Film Festival, 25 FPS) i novih knjiga.

Novi broj (88) po cijeni od 50 kuna možete naručiti na ovim stranicama. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.) po promotivnim cijenama, kao i godišnja pretplata. Nedavno smo obnovili i arhivu besplatno dostupnih svezaka iz godina 2011. - 2014.

Ljetopis možete i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza, Tuškanac 1, Zagreb (radnim danom od 10 do 16 sati, uz prethodnu najavu na e-mail: kristina@hfs.hr), a od sljedećeg tjedna i u knjižarama Vuković & Runjić, Teslina 16, Zagreb; Superknjižara, Rooseveltov trg 4, Zagreb, Ljevak, Trg bana Josipa Jelačića 17 i Info zona, Jerina 1, Split.

Deseto Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedam mjesečno, i još dva

Na već desetom Gledalištu Kinokluba Zagreb, održanom u petak i subotu, 3. i 4. veljače 2016., u MM Centru Studentskog centra u Zagrebu, prikazana je godišnja produkcija ovog najstarijeg kino kluba u Hrvatskoj i jednog od najstarijih na svijetu... »više

Kino Tuškanac od 6. do 11. veljače 2017.

Ciklus sjećanja, recentni naslovi, klasici...

Ciklus sjećanja na američkog komičara Gene Wildera počinje komedijom Woody Allena Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu (ali ste se bojali pitati) koju je Allen snimio 1972. godine i to kao parodiju na istoimenu seksološku knjigu... »više

Kino Tuškanac od 6. do 8. veljače 2017.

Prvi filmski festival Mladi, u kino!!!

Prvo izdanje novog filmskog festivala Mladi, u kino!!! nastoji potaknuti mlade na kritičko promišljanje sadržaja koji gledaju, a održat će se od 6. do 8. veljače u zagrebačkom kinu Tuškanac... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Subotnje jutro uz kanadski animirani film Tvrd orah

Subota 4. veljače 2017. od 11 do 13,30 sati
Ove subote filmsko kreativno jutro za najmlađu tuškanačku publiku počinje projekcijom nagrađivanog kanadskog animiranog filma Tvrd orah... »više