Kratki utorak

Facebook HFS
2017.
2017.
SHORTS TV PREDSTAVLJA: VEČER OSKAROVACA

Kratki utorak u kinu Tuškanac u Zagrebu 21. studenog u 21h po prvi put će ugostiti dobitnike najvažnije nagrade u svijetu filma, one Američke filmske akademije, poznatije pod nazivom Oscar, kao i neke filmove nominirane za tu nagradu. Njih nam predstavlja Shorts TV, prvi i jedini televizijski kanal na svijetu koji još od 2008. godine 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu prikazuje isključivo kratke filmove i to u visokoj definiciji.

Online verzija Shorts TV-a prisutna je u 90 zemalja svijeta, a njegov program sve zajedno prati preko 40 milijuna ljudi. Iako distribuira i nezavisne filmove, Shorts TV poznat je po televizijskoj, internetskoj, ali i kino distribuciji filmova nominiranih za Oscar.
Na ovom Kratkom utorku gledat ćemo izbor od 5 filmova koji su bili nominirani za posljednju, 89. po redu dodjelu, a među njima i dobitnike u kategoriji kratkog igranog filma ('Pjevaj' Mađara Kristófa Deáka), kao i kratkog animiranog filma (Pixarov film 'Piper', autora Alana Barillara). Gosti Kratkog utorka biti će Jesse Bergsma, direktor Shorts TV-a u Europi i medijski veteran sa skoro 20 godina iskustva, i jedan od osnivača kanala Dominic Freeland koji će u razgovoru s kuratorom programa Ivanom Ramljakom najaviti program.

Projekcija će početi s malo prije spomenutim dobitnikom Oscara u kategoriji kratkog igranog filma - mađarskim filmom 'Pjevaj' redatelja Kristófa Deáka. Film inspiriran stvarnim događajem prati dvije djevojčice Zsofi i Lisu, koje pjevaju u osnovnoškolskom zboru u Budimpešti 1991. Njihova stroga učiteljica Erika reći će Zsofi da pjeva tiše od ostalih, kako im na skorom natjecanju njena ne baš dobra intonacija ne bi ugrozila šanse za pobjedu. No, to će samo potaći hrabru Zsofi na buntovničku akciju...


Pjevaj

Film španjolskog redatelja Juanja Giméneza Peñe 'Timecode' ne samo da je bio nominiran za Oscar nego je osvojio i Zlatnu palmu za najbolji kratki film na lanjskom festivalu u Cannesu, a prikazan je i na više od 160 festivala diljem svijeta. Gotovo da nijemi film o čudnom odnosu dvoje čuvara parkirališta imat će pomalo neočekivanu koreografiranu kulminaciju. Giménez kaže da mu je glavni cilj bio 'upotrijebiti na neobičan način alat koji inače ne služi za komunikaciju'.


Timecode


Timecode

Prvi od tri animirana filma koje ćemo prikazati je 'Slijepa Vajša' bugarskog autora Theodorea Usheva koji već dvadesetak godina živi u Kanadi. Radi se o filmu baziranom na priči bugarskog pjesnika, dramatičara i pisca Georgija Gospodinova o djevojci koja s lijevim okom vidi prošlost a desnim budućnost. Ovaj izuzetno fascinantan film inspiriran srednjevjekovnim crtežima koje je autor vidio u manastiru Fontevraud u Francuskoj, napravljen je tehnikom linoreza. S tom tehnikom koja ne dozvoljava popravljanje pogrešaka Ushev se služi još od svoje dvanaeste godine. Inače, lik Vajše inspiriran je crtežima koji prikazuju Eleonoru od Akvitanije, jednu od najmoćnijih i najutjecajnijih žena 12. stoljeća.


Slijepa Vajša


Slijepa Vajša

Nakon toga slijedi nam ovogodišnji dobitnik Oscara u kategoriji animiranog filma, kao i najcjenjenije američke nagrade za animaciju Annie - 'Piper', autora Alana Barillara. Radi se o još jednoj produkciji najuspješnijeg animacijskog studija u novojoj povijesti - Pixara (16 Oscara), koja je puštena u svjetska (pa tako i hrvatska kina) kao predigra filmu 'Potraga za Dorom'. 'Piper' je simpatična ptičica iz vrste koja se kod nas zove mala prutka, a u ovom šestominutnom filmu bez dijaloga naučit će kako se oduprijeti valovima, i što je važnije, pronaći hranu za svoje jato. Autor filma Barillaro radio je na njemu tri godine koristeći novu tehnologiju animacije koje će biti vidljiva u sljedećim Pixarovim dugometražnim filmovima.


Piper

Za kraj pogledat ćemo i 35-minutni autobiografski film noir kanadskog autora Roberta Valleya, animatora i crtača koji je najpoznatiji po tome što je radio kao glavni animator na spotovima virtualnog benda Damona Albarna i Jamieja Hewletta - Gorillaz, ali i kao dizajner likova na filmovima 'Aeon Flux' i 'Wonder Woman'. 'Cider od kruške i cigarete' je nesretna priča o njegovom prijatelju iz djetinjstva Technu, darovitom sportašu kojeg je još u mladosti privlačio opasni život. Radi se o mračnom, tragičnom i strastvenom filmu koji pokazuje kako Američki san može poći ukrivo. Kroz film, koji je zapravo ekranizacija dvodijelne grafičke novele samog autora, nas vode 22 pjesme kultnih izvođača, od Pink Floyd i Black Sabbath, preko Morphine i Leftfield, sve do Wilca.


Cider od kruške i cigarete

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Shorts TV-a. Filmove puštamo s HD fileova, svi imaju hrvatske titlove, a ulaz na projekciju je besplatan!

Raspored filmova (89 minuta):
Pjevaj (Mindenki), Kristóf Deák, Mađarska, 2016., 24'99''
Timecode, Juanjo Giménez Peña, Španjolska, 2016., 15'07''
Piper, Alan Barillaro, SAD, 2016., 6'05''
Slijepa Vajša (Blind Vaysha), Theodore Ushev, Kanada, 2016., 8'14''
Cider od kruške i cigarete (Pear Cider And Cigarettes), Robert Valley, SAD, 2016., 34'55'