Povijesne stranice

Facebook HFS
20.05.2008.
Održan "Šampionat dr. Maksimilijana Paspe"
Osam desetljeća Kinokluba Zagreb – S požutjelih stranica

Tradicionalna smotra svih filmova snimljenih tokom godine u Kino-klubu "Zagreb", što se pod imenom "Šampionat dr. Maksimilijana Paspe" održava za Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja, ove je godine iz više razloga održan s malim zakašnjenjem, 16. svibnja. Zbog poznate situacije u kojoj se naš najstariji klub te vrste nalazio dulje vrijeme, ove je godine umjesto uobičajenih dvadesetak prikazano tek šest filmova, ali je i to bilo dovoljno da ljubitelji amaterskog filma ispune i prepune kino-dvoranu na Trgu žrtva fašizma 14.

U atmosferi koju mogu stvoriti samo ljudi sakupljeni zbog nečega što zaista vole, prikazana su tri eksperimentalna, dva igrana i jedan animirani film, a nakon obavljenoga glasanja održana je i filmska tribina na kojoj su prisutni mogli razgovarati s autorima i međusobno razmjenjivati dojmove o viđenim filmovima, ali i o filmskom amaterizmu uopće, kod nas i u svijetu. Brojnost sudionika tih razgovora i poznavanje materije svjedoče da filmski amaterizam ima još i te koliko poklonika, iako već godinama trpi udarce, posebno od videa, ali i od stalnog poskupljivanja tehnike i filmske vrpce.


Milan Bukovac, Mario Kalogjera i Vladislav Knežević

Svjetski razvoj amaterskoga filma koji sve više naginje snimanju komedija i lakših tema i ovdje je došao do izražaja izborom novoga prvaka Kino-kluba "Zagreb" koji će taj naslov nositi do održavanja novoga šampionata. Riječ je o filmu autora Gorana Dukića "Provod" koji je osvojio najviše glasova publike. Odmah za njim je dosadašnji prvoplasirani film (koji se u svakom šampionatu pojavljuje kao prvi na programu i "izaziva" ostale kandidate da ga pobijede) "Nakon naprasnog buđenja agonija opakog Svetislava M. Monotona" autora Daga Oršića i Milorada Šimare, zatim animirani film "Rođenje" Milana Bukovca i Vlaste Zelenko te eksperimentalna ostvarenja Zorana Margetića "Elipsa krika" i "Ritam suglasja" i "Vjesnik" Veljka Topolovca.

U drugarskoj atmosferi protekao je ostatak večeri i noći do jutra. Najljepše je pri tome da se razgovaralo cijelo vrijeme o filmu općenito, a posebno o amaterskom filmu, da je napravljeno nekoliko načelnih dogovora o snimanju novih filmova u okviru Kino-kluba "Zagreb" te da je cjelokupni klupski život tih dana svjedočio o povratku na stare i dobro utrte staze najstarijeg kino-kluba u ovom dijelu Evrope, sa mnogo nagrada i priznanja, iz kojeg je poniklo nekoliko istaknutih imena domaćega profesionalnoga filma i televizijskih autora. Svemu se toma samo radujemo nakon loših vijesti koje su stizale o rasulu pred kojim se Kino-klub "Zagreb" praktično nalazio.

Razumije se da jedno dobro prvenstvo nije dovoljan znak definitivnoga sređivanja stanja u Kino-klubu "Zagreb", ali je uz tečaj koji upravo traje, uz najavu novih scenarija po kojima će se snimati filmovi članova Kino-kluba "Zagreb" i uz druge aktivnosti i poticaj zdravim snagama unutar kluba da dotjeraju njegovu sanaciju do kraja i opet dovedu klub na razinu na kojoj je svojedobno i bio i koja mu je i primjerena.

Kino-klub "Zagreb" suočen je sada sa zastarjelom i dobrim dijelom neispravnom tehnikom, s nedostatkom novca i s kadrovskim problemima. Poznavaoci stanja u filmskom amaterizmu prepoznat će u svemu tome uobičajene boljke na koje se kino-klubovi žale valjda od osnutka. Iako su svjesni problema i situacije u kojoj se nalaze, članovi Kino-kluba "Zagreb" s više poleta i nade ulaze u novo, bolje razdoblje svoga rada.

Duško Popović

Objavljeno u "Tehničkoj kulturi" br. 68, lipnja-srpnja 1985.

Povijesne stranice

Neuslišani poziv

Prostorije Kino-kluba "Zagreb" bile su 20. lipnja spremne da prihvate stotinu i pedeset pozvanih društveno-političkih radnika, tajnika i predsjednika općinskih SIZ-ova i kino-amatera iz svih... »više

Kino-klub Zagreb

Prva sekcija kino-amatera, u okviru Foto-kluba Zagreb, osnovana je 1928. godine, a prvi Klub kino-amatera, opet pod imenom Zagreb, osnovan je 20. studenoga 1935. To su preteče današnjega Kino-kluba... »više

Kino-klub "Zagreb" dobitnik brojnih nagrada i diploma

Nedavno je u Ljubljani održano osmo savezno natjecanje amaterskog filma. Prikazano je, prema već unaprijed izvršenom žiriranju, 26 filmova a polovica od toga, dakle trinaest, proizvod je članova kino-kluba "Zagreb"... »više

Održan obnovljeni 'Šampionat KKZ'

Kada su Maksimilijan Paspa i Oktavijan Miletić 1928. godine osnovali Kinosekciju u sklopu Foto kluba Zagreb, koja se sedam godina poslije osamostalila pod imenom Klub kinoamatera Zagreb, vjerojatno nisu ni slutili kako će njihova zamisao potrajati punih osam desetljeća... »više