Novosti

Facebook HFS
13.03.2024.
KIN-O-ZVUK: stotinjak godina između slike i zvuka

Iznimno zanimljiv projekt KIN-O-ZVUK donosi ovog proljeća projekcije igranog, crno-bijelog  nijemog filma „Birtija“ iz 1929. godine redatelja Joze Ivakića, uz izvedbu originalno skladane glazbe LHD-a uživo u nekoliko gradova!

LHD ozvučili su hrvatski nijemi film „Birtija“, nastao prošlog stoljeća u produkciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, a kojeg je nedavno digitalizirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva i nakon uspješne premijerne projekcije filma uz izvedbu glazbe uživo u sklopu DORF Festivala u Vinkovcima u ljeto 2023., nastavljaju s izvedbama.

„Birtija“ donosi priču o alkoholizmu i njegovim posljedicama na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog  i razornog utjecaja.

Sisački LHD su tako originalnom glazbom premostili vremensku udaljenost od nastanka filma do današnjih dana i upotpunili dramaturgiju priče svojim specifičnim glazbenim autorskim potpisom. Autor vizualnog identiteta je Martin Peranović iz Otoka.

Prva izvedba ove godine održat će se u Rijeci, u sklopu Impulse Festivala 28.04. u Art kinu Croatia, zatim u Velom Lošinju 19.05. u Kinu Veli Lošinj, kao dio kulturne manifestacije Veloselski ritam, te 06.06. u prostoru Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Nositelj projekta je Udruga ljubitelja filma RARE, a on se realizira uz potporu HAVC-a i Ministarstva kulture i medija RH, te u partnerstvu s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva.

Proljetni praznici obogaćeni filmom na radionicama igranog i dokumentarnog filma za starije osnovnoškolce

U sklopu proljetnog ciklusa 11. Filmske naSTAVe održavaju se čak dvije radionice filma uz stručno vodstvo voditelja! »više

Podrum ponedjeljkom

Nijanse emotivnih naboja

Program izložbi mladih autora odabranih u sklopu natječaja „Podrum ponedjeljkom“svojom zanimljivošću svakako osvježava i obogaćuje izložba radova slikarice Ene Vuglovečki pod nazivom„Nijanse emotivnih naboja“... »više

Hrvatski filmski ljetopis – 116/2023.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (196 stranica) koji otvaramo raznovrsnim tematskim blokom "Lica fantastike" – Ana Đordić i Jelena Modrić predstavljaju komparativnu analizu prijenosa romana Sluškinjina priča... »više

Film očima mladih

Od 6.3. do 8.3. naš voditelj projekta u Gimnaziji Sisak imao je mini turneju u sklopu projekta Film očima mladih koji je financiran od strane Zaklade Kulture Nove. Projekt je predstavljen učenicima od prvih do četvrtih razreda... »više