Novosti

Facebook HFS
06.12.2023.
Autori u gostima: Erik Jelčić i David Kumpare

Ovog četvrtka, 7. prosinca u Klubu Pulske filmske tvornice s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo dva mlada pulska redatelja te sedam njihovih kratkih filmskih radova. Erik Jelčić će nam se predstaviti sa svojim hibridno dokumentarnim video dnevnicima, a David Kumpare sa kratkim dokumentarnim filmovima.

Prije projekcije s autorima o njihovom filmskim uzorima i poetikama, dosadašnjem iskustvu i motivaciji, japanskom novom valu i njemačkom ekspresionizmu te o njihovom viđenju kinoklubaške scene razgovarat će producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

__

David Kumpare pulski je glazbenik, pedagog i umjetnik. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se u Italiji na polju komorne glazbe u Accademia musicale Santa Cecilia Bergamo i Accademia Perosi Biella. Ljubav prema filmu otkriva kao student, gdje hospitira filmske kolegije na ADU. Nastavlja čitati literaturu, posjećivati festivale, gledati video eseje. Prve filmske korake u praksi stekao je u Novoj školi dokumentarnog filma u Rijeci (udruga Filmaktiv), gdje snima svoje prve kratkometražne filmove. Film "Flora" prikazan je na Liburnija film festivalu u Opatiji 2022., STIFFu 2022. i Film svima 2022. u Rijeci.


David Kumpare

Erik Jelčić rođen je 1997. godine u Puli, gdje je ove godine završio diplomski studij japanologije. Neke od njegovih drugih zanimacija uključuju ihtiologiju te povijest filma, što ga je dovelo do Pulske Filmske Tvornice i njenih radionica putem kojih je u posljednjih nekoliko godina realizirao par filmova pod (nesvjesnim?) utjecajem Franca Piavolija, japanskog novog vala i nekih američkih eksperimentalnih redatelja. Osim toga, u slobodno vrijeme bavi se i jedrenjem, odnosno promicanjem tradicionalnih drvenih plovila.

Program:

David Kumpare: Zeleni puhači
2021., dokumentarni, 2 min
Prostor puhačkog orkestra, čija je zelena boja zaštitni znak, a prikazan u crno-bijeloj tehnici.


Zeleni puhači

David Kumpare: Uvala
2021., dokumentarni, 2 min
Uvala koja pokazuje unutarnji konflikt protagonista.


Uvala

David Kumpare: Flora
2022., dokumentarni, 9 min
Konzervatorij, izlasci, vinograd. Flora je poput flore - otkriva pravu sebe.


Flora

Erik Jelčić: Kraj povijesti
2022., hibridno – dokumentarni, 7 min
Pula zaleđena u vremenu. Tragovi režima i ideologija koje su nekoć vladale Pulom danas žive u tajanstvenom međusobnom odnosu.


Kraj povijesti

Erik Jelčić: Nijemi glasovi
2022., hibridno – dokumentarni, 5 min
Razgovor s otiscima uprizorenja ili uprizorenje otisaka razgovora dragih kao i manje dragih mjesta u gradu. Sjećanja na znane i i neznane ljude i pretke.


Nijemi glasovi

Erik Jelčić: Naslov nepoznat
2023., eksperimentalni, 10 min
Film struje svijesti s motivima starosti, podvodnog svijeta, avangardnog jazza...


Naslov nepoznat

Erik Jelčić: Ljetni prizori
2023., hibridno – dokumentarni, 9 min
Impresionistički putopis po Puli, Veneciji, Mošćeničkoj Dragi, Rovinju, Trstu...


Ljetni prizori

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Prijave na 14. Istarski production in: Pazin

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane da se prijave na 14. maraton izrade kratkog filma Production in, koji će se održati od 08. do 10. prosinca u Spomen domu Pazin... »više

Podrum ponedjeljkom

Cs ANALOGNO

Izazov bilježenja stvarnosti oduvijek je intrigirao i umjetnike i znanstvenike. Ostaviti trag u vremenu kojeg će drugi jasno moći „pročitati“ bila je čežnja koja je inspirirala mnoge da opišu zatečenu stvarnost i ostave je za generacije... »više

Hrvatski filmski ljetopis – 114-115 / 2023.

U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (ljeto-jesen, 264 stranice) koji otvaramo raznovrsnim tematom posvećenim hollywoodskom filmu. Nada Kujundžić na primjeru filma Vrlo zapetljana priča analizira ideološke implikacije adaptacijskih strategija... »više

Snaga, hrabrost i supermoći na novim Senzornim projekcijama!

Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost održava se već sedmu godinu zaredom. Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. reh., psihoterapeut i Sandra Malenica... »više