Novosti

Facebook HFS
22.11.2023.
Autor u gostima: Filip Heraković

Ovog četvrtka, 23. studenog s početkom u 20 sati sa zadovoljstvom predstavljamo pulskog redatelja Filipa Herakovića i njegova nagrađivana tri kratka igrana filma koja su prethodila dugometražnom prvijencu Pelikan.


Sa snimanja Pelikana, foto: Sara Horvatić

Prije projekcije s autorom o njegovim filmskim počecima i poetikama, studiranju na Akademiji i prethodnom studiju sociologije, scenaristici i pripremama filmskog projekta, njegovom viđenju razlika između kratkog i dugog metra, igranim filmu, 'filmskoj Puli' i još o mnogočemu razgovarat će pulski izvedbeni umjetnik i kulturolog Igor Zenzerović.

Poslije projekcije slijedi druženje s autorom.

Filip Heraković rođen je u Puli 1989. godine. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisao i režirao nekoliko kratkih filmova koji su sudjelovali na domaćim i regionalnim filmskim festivalima. Sudionik programa Sarajevo Talents u sklopu Sarajevo Film Festivala 2017, te stipendist scenarističkog programa Branko Bauer 2012. i 2020. godine. Prvi dugometražni igrani film Pelikan imao je premijeru na festivalu Black Nights u Tallinnu gdje osvaja posebnu nagradu žirija za režiju. Na Festivalu autorskog filma u Beogradu Pelikan osvaja i nagradu za najbolji film u sekciji Hrabri Balkan.


Filip Heraković

Trenutno završava i kratki igrani film Zubi krokodila koji je dobio potporu HAVC-a na Javnom pozivu za poticanje proizvodnje. Razvija i dugometražni igrani film Noćni valovi. Član Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) , Umjetničke organizacije Plafon i Europske filmske akademije.

Program

Povratak
2014., kratki igrani, 15 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb


Povratak


Povratak

Po povratku kući, Bojan se vraća majci te susreće staro društvo. Pred njim je okolina koju ponovo treba prihvatiti. Čini se da je sve isto, osim njega.

Scenarij: Filip Heraković
Kamera: Martin Šatović
Montaža: Karla Folnović
Scenografija: Ana Rajić
Kostimografija: Slađana Buljan
Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec
Uloge: Matija Čigir, Nadežda Perišić-Radović, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Paško Vukasović
Producent: Matija Drniković

Krošnje
2016., kratki igrani, 16 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb


Krošnje


Krošnje


Krošnje

Nakon sinova neuspjelog pokušaja samoubojstva, Mirjana posjećuje čovjeka koji ga je spasio.

Scenarij: Filip Heraković, Nikolina Bogdanović
Kamera: Bojan Mrđenović
Montaža: Urša Vlahušić
Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec
Scenografija: Iva Maria Jurić, Hana Grebenar
Uloge: Alma Prica, Ivan Ožegović
Producent: Matija Drniković

Gost
2017., kratki igrani, 20 min., Akademija dramske umjetnosti Zagreb


Gost

Mladi par, Tanja i Damir, seli se u malo mjesto, u Damirovu kuću iz djetinjstva. Jednoga dana Tanju na ulici grubo izvrijeđa nepoznata žena, nakon čega im u posjet dolazi njezin nećak Marko kako bi se ispričao. Ubrzo se otkriva da Marko i Damir dijele traumu iz prošlosti, no njihova sjećanja na isti događaj bitno se razlikuju.

Scenarij: Filip Heraković
Kamera: Frane Pamić
Montaža: Ivan Maras
Oblikovanje zvuka: Luka Gamulin
Glazba: Igor Mihajlović
Kostimografija: Andrea Šundov
Scenografija: Pietro Boban, Adam Llewelin
Uloge: Marina Redžepović, Matija Kačan, Dado Ćosić, Mirela Brekalo Popović
Producenti: Matija Drniković, Sabrina Smoković

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Ususret 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva

U petak 24. studenog s početkom u 18:00 sati u Zagrebu, prostor MM Centra (Savska cesta 25, Zagreb) ugostit će svečano otvorenje 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva... »više

Foto-kino klub Ivanovec i Hrvatska samouprava Stipan Blažetin Sedahel

10 godina suradnje, prijateljstva i stvaralačkog zanosa

Sve je započelo točno prije desetak godina na poziv gospodina Chabe Prosenjaka iz Hrvatske samouprave Serdahel i Murakerestur u Mađarskoj  koji je želio povezati djecu dviju država s obje strane Mure da se druže... »više

Predavanje Jurice Pavičića: Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija

U sklopu godišnjeg edukativnog programa kluba, 21. i 23. studenog 2023. s početkom u 20 sati svi zainteresirani građani mogu doći poslušati javno predavanje pisca, scenarista i filmskog kritičara Jurice Pavičića... »više

Ivan Martinac: Kuća na pijesku

Ovoga četvrtka, 16. studenog s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija igranog filma Kuća na pijesku, krunsko ostvarenje genijalnog splitskog arhitekta, pjesnika i filmskog stvaratelja Ivana Martinca... »više