Novosti

Facebook HFS
31.05.2023.
José Luis Guerín: Radovi u tijeku

Ovog četvrtka, 1. lipnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je nagrađivanog hibridnog dokumentarnog filma Radovi u tijeku kojeg je redatelj José Luis Guerín realizirao sa studentima diplomskog studija kreativnog dokumentarnog filma na Sveučilištu Pompeu Fabra. Pomičujući granice dokumentarnog i igranog filma, Guerín i njegova ekipa tijekom godine i pol pratili su izgradnju zgrade u povijesnoj radničkoj četvrti Raval u Barceloni.


José Luis Guerín

Film se manje usredotočuje na praktične aspekte izgradnje zgrade nego na utjecaj koji projekt ima na one koji žive u susjedstvu: starog mornara koji traži sobu u kvartu, par tinejdžera koji živi u obližnjoj zgradi, migranta koji traži posao za sebe i svog sina, marokanske radnike s gradilišta i djevojke iz kvarta…Smrt mačke lutalice i otkriće masovne grobnice povod su za razgovor o postojanju Boga, ali i pitanjima klasne svijesti.


Radovi u tijeku

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj kluba Marko Zdravković-Kunac.


Radovi u tijeku

U tipičnom radničkom susjedstvu usred Barcelone, pod izlikom i prijetnjom renovacije, podiže se nova stambena zgrada. Htjeli smo iznutra saznati sve o tom građevinskom projektu pa smo na lokaciju došli još dok je ondje bila prazna površina na kojoj su djeca igrala nogomet. Na lokaciji smo pokušali uspostaviti suživot, upoznati susjedstvo i snimati (tim redom) da bismo mogli prikazati anegdote vezane za samu zgradu i život oko nje, svakodnevnu rutinu stanovnika i susjedstva koju narušava buka rušenja (samo susjedstvo predstavili smo kroz nekolicinu lica koja smo smatrali reprezentativnima). Tijekom procesa shvatili smo da promjena urbanog krajolika sa sobom povlači i promjenu ljudskog krajolika i da u tom pomaku možemo identificirati neke odjeke svijeta izvan ove četvrti. Na tim temeljima gradili smo film.
José Luis Guerín


Radovi u tijeku

José Luis Guerín španjolski je redatelj, scenarist i snimatelj rođen u Barceloni 1960. Od 1975. do 1983. godine režira niz eksperimentalnih filmova. Tada snima prvi igrani film, dugometražnu dramu Los motivos de Berta (1984.), a potom sudjeluje u dokumentarnom omnibusu City Life (1990.) desetak redatelja, uključujući Bélu Tarra i Krzysztofa Kieslowskog. U dugometražnom dokumentarnom filmu Innisfree (1990.) posjećuje istoimeni irski gradić, lokaciju snimanja filma Miran čovjek (The Quiet Man, 1952.) Johna Forda. Uslijedila je nijema, eksperimentalna posveta počecima filma pod nazivom Tren de sombras (1997.). Za dugometražni dokumentarni film En construcción (2001.) primio je velik broj nagrada uključujući nagradu Goya za najbolji dokumentarni film 2002. godine. Slijedi nekoliko kratkih filmova te igrani film En la ciudad de Sylvia (2007.), a uz njega kao svojevrsni popratni film, dokumentarni Unas fotos en la ciudad de Sylvia (2007.). Slijedeći film, Gost (Guest, 2010.) snimio je u razdoblju kada je promovirajući igrani film, odlučio posjetiti sve filmske festivale na koje je bio pozvan. Razmijenjena pisma i video dnevnike s redateljem Jonasom Mekasom predstavlja u dokumentarnom Correspondencia Jonas Mekas - J.L. Guerin (2011.). Posljednji radovi su mu kratki dokumentarni film Dos cartas a Ana (2011.) i srednjemetražni dokumentarni film Sjećanja na jutro (Recuerdos de una mañana, 2011.). Uz snimanje filmova, radi kao predavač na sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni.


Radovi u tijeku

José Luis Guerín: Radovi u tijeku/ En construcción
dokumentarni, Španjolska, 2021., 125 min

Asistent redatelja: Abel García
Drugi asistent redatelja: Elena Marí
Scenarist: José Luis Guerín
Izvršni producent: Antoni Carmín Díaz
Direktor produkcije: Joan Antoni Barjau
Asistent produkcije: Francina Cirera
Direktor fotografije: Alex Gaultier
Snimatelj druge kamere: Ricardo Íscar
Zvuk: Amanda Villavieja, Kiku Vidal
Asistent zvuka: Marta Andreu
Montaža: Mercedes Álvarez, Núria Esquerra
Produkcija: OVIDEO u koprodukciji s La Sept-Arte/INA
Producenti: Gerard Collas i Jordi Balló
Pridruženi producenti: Dana Hastier i Thierry Garre


Radovi u tijeku

Program je realiziran u suradnji s Europskom filmskom edukativnom platformom cined.eu i Bacačima sjenki.


Radovi u tijeku


Radovi u tijeku

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Hrvatski filmski savez na Danima otvorenih vrata udruga

Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održava u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga... »više

Kino klubu Split uručena Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić"

U petak, 26. svibnja 2023. godine u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, Kino klubu Split svečano je uručena Državna nagrada tehničke kulture “Faust Vrančić” za iznimna postignuća na području tehničke kulture... »više

FILMSKA PISMENOST U OSNOVNIM ŠKOLAMA U SUKOŠANU I NOVIGRADU

U četvrtak, 25. svibnja, Jedina solucija boravila je u Osnovnim školama u Sukošanu i Novigradu... »više