Novosti

Facebook HFS
22.03.2023.
Rosetta braće Dardenne u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 23. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija nagrađivanog belgijskog vérité filma Rosetta u kojem braća Dardenne na sirov i empatičan način prati siromašnu mladu djevojku koja nastoji zadrži posao kako bi uzdržavala sebe i svoju majku alkoholičarku.

Film je utjecao na donošenje takozvanog Rosetta zakona u Belgiji koji, uz druge reforme rada mladih, zabranjuje poslodavcima da tinejdžere plaćaju manje od minimalne plaće.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac i moderirati razgovor o angažiranom i/ili aktivističkom igranom filmu te konstruktivnim perspektivama mladih danas.


Rosetta

Belgijska 17-godišnja Rosetta (Émilie Dequenne) živi u trošnoj prikolici bez tekuće vode, a društvo joj pravi samo njezina siromašna majka alkoholičarka (Anne Yernaux). Nakon što je izgubila posao u tvornici za preradu hrane, tinejdžerica se bori pronaći posao u pokušaju da izbjegne upadanje u iste zamke kao i njezina majka, ali biva odbijana na svakom koraku. Čini se da samo Riquet (Fabrizio Rongione), koji radi na obližnjem štandu s vaflima, mari za Rosettu, ali čak i to novo prijateljstvo ima svoju cijenu.

Ovaj vérité film snimljen je fantastičnom kamerom s neprofesionalnom glumicom u eponimskoj ulozi i u autentičnim interijerima i eksterijerima, pa se mjestimice nameće dvojba je li riječ o hiperrealističkoj fikciji ili čak o dokumentarnom filmu. Sjajno filmsko djelo nagrađeno je Zlatnom palmom u Cannesu 1999. godine.


Rosetta

Jean-Pierre i Luc Dardenne skupa su ušli u svijet filma zajednički zaradivši novac za početnu snimateljsku opremu.
Jean-Pierre je već kao sedamnaestogodišnjak odselio u Bruxelles da bi učio glumu kod Armanda Gattia. Mlađi Luc često je posjećivao brata, a Gatti ga je pozvao i u svoju glumačku družinu. Zajedno se vrativši u rodni kraj želeći zabilježiti društvene promjene, realiziraju prve radove snimajući štrajkove i sastanke sindikata od 1974. do 1977. godine. Snimaju dokumentarne filmove poput Le chant du rossignol (1978) i Leçons d'une université volante (1821), a 1987. prvi igrani film Falsch. Uslijedili su Je pense à vous (1992) i Obećanje (La promesse, 1996) koji im je donio pažnju međunarodne javnosti kao i Joseph Plateau nagradu za najbolji belgijski film i redatelja. Film Rosetta (1999.) postigao je još bolji uspjeh osvojivši i Zlatnu palmu u Cannesu 1999. godine. Među najboljim ostvarenjima su im i Sin (Le fils, 2002.) i Dijete (L’ enfant, 2005) kojim su ponovno osvojili Zlatnu palmu, te Dva dana jedna noć iz 2014. za koji je glavna glumica Marion Cotillard ‘zaradila’ i nominaciju za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge.
2019. došli su na filmski festival u Cannesu kako bi pokušali ostvariti nešto što nikome do sada nije uspjelo – osvojiti treću Zlatnu palmu i to s filmom “Mladi Ahmed”. Nisu uspjeli, ali su dobili nagradu za najbolje redatelje, što je još jedna potvrda njihove filmske virtuoznosti.
2022. filmom Tori i Lokita ponovo su se natjecali za Zlatnu palmu i osvojili posebnu nagradu povodom 75. godišnjice festivala.


Rosetta

Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne: Rosette
igrani, Belgija/Francuska, 1999., 95 min

Uloge: Émilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet
Scenarij: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Snimatelj: Alain Marcoen
Glazba: Jean-Pierre Cocco
Zvuk: Jean-Pierre Duret
Montažer: Marie-Hélène Dozo


Rosetta

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM kojeg financijski podržava Istarska Županija te u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory

__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.

Prijava filmova na 21. Gastro film fest

21. GASTRO FILM FESTIVAL priređuje Video klub "Mursa" iz Osijeka. Gastro film fest je festival filmova povezanih sa hranom i pićem. Festival ima međunarodni karakter i na njemu mogu sudjelovati svi autori čiji su filmovi u skladu sa propozicijama... »više

Otvorene prijave za 28. Filmsku reviju mladeži i 16. Four River Film Festival

Punih 5 mjeseci dijeli nas od prethodno održanog žutog filmskog tjedna na četiri rijeke. Prošle smo godine proslavili veliki 27. rođendan Revije i 15. rođendan Festivala u odličnom društvu. Cjelotjedna je proslava okupila 200 međunarodnih gostiju... »više

Otvoren je Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2022./2023.

Hrvatsko audiovizualno vijeće je dana 10. ožujka 2023. godine na 11. sjednici u 4. sazivu donijelo Odluku, KLASA: 011-06/23-02/4, URBROJ: 115-01-23-5, o sufinanciranju posebnog programa radi podupiranja rada i poticanja proizvodnje audiovizualnih djela... »više

Otvorene su prijave za proljetni ciklus Filmske naSTAVe!

Nakon uspješnog zimskog ciklusa kojim je ujedno započela i velika proslava 10. rođendana programa, naš je tim pripremio još jednu uzbudljivu filmskoobrazovnu avanturu. U ovogodišnjem zimskom ciklusu sudjelovalo je više od 240 učenika srednjih škola iz Zagreba, Samobora, Karlovca... »više