Novosti

Facebook HFS
01.02.2023.
Venecijanski sindrom u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovoga četvrtka, 2. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija dokumentarnog filma Venecijanski sindrom koji prikazuje stvaran život malobrojnih Venecijanaca iza maske turizma i kako zajedničko dobro postaje plijen manjine.

Redatelj Andreas Pichler donosi filmsku elegiju posljednjim Venecijancima, njihovom humoru i srcima dok se suočavaju sa skupim životom, lošom infrastrukturom i pošasti masovnog turizma.

Prije projekcije film će najaviti voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac, a poslije će kroz razgovor s publikom film analizirati te govoriti o potrebi dokumentiranja mikro-promjena u svakom gradu pod utjecajem novih zakona i trendova, produkcijskim mogućnostima takvih snimljenih materijala/zapažanja i pristupima ciljanoj publici za arhivske, antropološke, eksperimentalne ili angažirane filmove.

Venecija je čista romantika, ono za čim žude svi Europljani, san svih Amerikanaca, želja svih Japanaca. Ali najljepši grad na svijetu u sumrak se pretvara u grad duhova. Čitave četvrti, koje su njihovi stanovnici odavno napustili, stoje prazne, a zgrade, trgovi i mostovi samo stvaraju mit koji služi poslovnim interesima.
Venecija ima oko 50.000 stanovnika, koliko ih je bilo i nakon velike kuge 1438. godine, a dogodine će ih biti još manje. Jer grad postaje nenastanjiv.

Film prikazuje ono što je ostalo od venecijanskog života: supkulturu turističkih uslužnih djelatnosti; luka za monstruozne kruzere koja čeka proširenje; Venecijanci koji se sele na kopno jer više nema pristupačnih stanova; ostarjela plemkinja koja se s prijezirom odnosi prema općinskom vijeću; trgovac nekretninama koji razmišlja o napuštanju broda koji tone.

__

Andreas Pichler: Venecijanski sindrom / Das Venedig Prinzip
2012., dokumentarni film, Njemačka/Austrija/Italija, 80 min

Scenarij:Andreas Pichler, Thomas Tielsch
Direktor fotografije:Attila Boa
Montaža:Florian Miosge
Producent:Thomas Tielsch
Produkcijska kuća:Filmtank, Miramonte Film, Golden Girls

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Svjetska premijera filmova Damira Čučića i Borisa Poljaka u Rotterdamu!

Tijekom vikenda, na 52. izdanju prestižnog festivala International Film Festival Rotterdam, premijerno su prikazani filmovi hrvatskih redatelja Damira Čučića i Borisa Poljaka... »više

Ledene skulpture - izložba fotografija

U suorganizaciji Rotary Cluba Varaždin 1181 i Filmsko - kreativnog studija VANIMA na varaždinskom Franjevačkom trgu krajem prosinca protekle godine održana je likovna kolonija „Skulptura u ledu”... »više

Performativno predavanje Sonje Leboš

U petak, 27. siječnja u 19 sati u Kino klubu Splitu (Dom mladih) održat će se performativno predavanje Sonje Leboš kao završna aktivnost obilježavanja sedamdesete godišnjice Kino kluba Split... »više

JEDINA SOLUCIJA U OSNOVNOJ ŠKOLI BRAĆA RIBAR U POSEDARJU

Provodeći i dalje inicijativu sa željom da se u mladima stvara ljubav prema filmu i filmskom stvaralaštvu, naša udruga u petak 20. siječnja posjetila je Osnovnu školu Braća Ribar u Posedarju.... »više