Novosti

Facebook HFS
16.11.2022.
Senzorne projekcije - Kino za sve dostupno svima
Projekcije filmova koje potiču dječju senzibilnost, toleranciju i kulturu različitosti

Osnovni je cilj senzornih projekcija sažet u motu „Kino za sve dostupno svima“, gdje se neurorazličitost promatra kao bogatstvo te se polazi od pretpostavke kako sva djeca imaju jednake prilike za doživljaj filmskog iskustva i pohađanje kulturnih sadržaja u svojim lokalnim zajednicama u društvu svojih vršnjaka. Neurorazličitost se kod djece može manifestirati na različite načine, tako neka djeca  burno „reagiraju“ na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka djeca ne mogu podnijeti da im je netko u blizini, neka ne mogu sjediti na mjestu duže od nekoliko minuta, neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci.

Kako bi se sva djeca imala prilike adekvatno participirati u kulturnim događajima potrebno je senzibilizirati širu javnost i omogućiti im sudjelovanje u događajima na kojima će se osjećati ugodno i dobrodošlo. Upravo je kino idealno mjesto gdje djeca u društvu svojih vršnjaka, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav mogu kroz socijalnu interakciju usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Na taj način se djeca međusobno upoznaju, uče prihvaćati tuđe različitosti i osobitosti te se uče empatično i tolerantno ophoditi prema drugima.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Svi smo mi jedinstveni u svojoj neurorazličitosti, imamo svoje potrebe i emocije. Pristupimo jedni drugima otvorena srca i uma, te upoznajmo zajedno šarolik svijet prepun iskrenosti, ljubavi, tolerancije i empatije uz senzorne kino projekcije.

U studenom ponovno donosimo Senzorne projekcije diljem Hrvatske, a krećemo sa projekcijom filma „Crvencipelica i sedam patuljaka“ u zagrebačkom kinu Tuškanac 11. studenog 2022. u 10h.

Sve zainteresirane za dolazak na projekcije pozivamo da se jave na mail senzorne@hfs.hr.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te tako podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Sve dodatne informacije možete saznati na adresi senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Godard i Ludi Pierrot u Klubu PFT-a

Ovog četvrtka, 10. studenog u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je politički senzibilizirane romantične krimi drame Ludi Pierrot nedavno preminulog kultnog filmskog redatelja Jean-Luc Godarda.... »više

JEDINA SOLUCIJA POSJETILA OSNOVNE ŠKOLE U BIBINJAMA I PAGU

Jedina solucija u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije i u suradnji sa osnovnim školama u Zadarskoj županiji i dalje uspješno provodi edukaciju mladih, a sve sa željom da se u njima osnažuje i stvara ljubav prema filmu... »više

34 filma u selekciji 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

54. Revija održat će se u Belom Manastiru u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film od 25. do 27. studenog 2022. godine... »više

ŠAF predstavljen u Portugalu

Od 3.-6. 11. u mjestu Pintal Novo kraj Lisabona, održano je 6. izdanje festivala Cao Amarelo, festivala alternativnog filma u organizaciji udruženja mladih Odisseia. Iako izdanjem kratak, festival je obuhvaćao velik izbor dokumentarnih i igranih filmova... »više