Novosti

Facebook HFS
27.04.2022.
Završio proljetni ciklus Filmske naSTAVe!
Novi, proljetni ciklus Filmske naSTAVe održao se od 19. do 23. travnja. Više od 200 sudionika sudjelovalo je u ovom jedinstvenom programu nastave filmske umjetnosti.

Stručni tim voditelja  - Ana Đordić, Jelena Modrić, Margareta Đordić, Ilija Barišić, Ina Bijelić i Uroš Živanović – u proteklih su tjedan dana polaznike srednjoškolce, studente i nastavnike u kinu Tuškanac učili kritički promišljati, analizirati i interpretirati neposredno odgledana filmska ostvarenja. Posebno veseli što je ovaj ciklus edukacije prvo filmsko okupljanje u punoj kinodvorani nakon pune dvije godine.  

A pored voditelja, Filmska je naSTAVa uključila i gošću iznenađenja. Naime, uz projekciju filma Zbornica, na ciklusu je gostovala i redateljica spomenutog filma Sonja Tarokić. „Sudjelovanje našeg filma na Filmskoj nastavi mi je bilo vrlo dragocjeno iskustvo, prije svega jer je to bila prva projekcija za srednjoškolce i razgovor s njima mi je mnogo značio. Jako su me iznenadili svojim pametnim uvidima, razumijevanjem filmskog jezika i općenitim interesom prema filmu kao praksi. Tema filma “Zbornice” im je bila bliska i mislim da im je bilo zanimljivo odgonetnuti drugu stranu svoje svakodnevice. Jako sam sretna što ovakvi programi postoje i što se filmu sve više pristupa kao umjetnosti koju se može i treba približavati djeci i mladima u što ranijoj dobi“, izjavila je Sonja.

Pored programa uživo, a u svrhu šire dostupnosti programa, ove smo godine omogućili i online pohađanje naSTAVe i to tijekom dvaju dana, 21. i 22. travnja. Program uživo pohađalo je više od 135 sudionika dok ih je 70 bilo aktivno online.

„Ovo mi je već 10. put da prisustvujem Filmskoj naSTAVi i moram priznati da je nakon dvije pandemijske godine neopisiv osjećaj vratiti se u naše prepuno kino. Toplina ljudi u kinu svakako mi je draža od topline doma. Iako je online izdanje imalo svoje čari s obzirom na to da smo imali prilike analizirati filmove s vršnjacima iz cijele Hrvatske. Gledati film na velikom platnu, upoznavati druge filmofile i uživo čuti kako oni percipiraju film i vidjeti napokon emocije na licima sve je ono što daje posebnu čar Filmskoj naSTAVi uživo“, izjavila je Iva Božić, učenica XIII. gimnazije iz Zagreba.

Novi ciklus radionica Digitalne filmske naSTAVe u sklopu projekta HFS online održat će se online od 18. do 28. kolovoza, a svi zainteresirani mogu se prijaviti OVDJE.

Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

Javne projekcije u četvrtak i petak: “La Gallina” Manela Rage i “Kaotični život Nade Kadić” Marte Hernaiz

Kino klub Split organizira javne projekcije filmova “La Gallina” Manela Rage i “Kaotični život Nade Kadić” Marte Hernaiz u sklopu međunarodnog programa Mind the Image/Pazi na sliku... »više

METAKINO: Ples i film

Ovog utorka i srijede, 26. i 27. travnja u 20 sati u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta u Puli održat će se Metakino Pulske filmske tvornice – dvodnevni filmski program posvećen odnosima između plesa i filma te hrvatskom i pulskom kratkometražnom plesnom filmu... »više

Tri filmska čitanja Istre povodom Svjetskog dana knjige

Povodom Svjetskog dana knjige ovoga petka, 22. travnja s početkom u 17. 30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula prikazat će se tri kratka dokumentaraca, autorska iščitavanja Istre koji su nastali unutar projekta 'Istarske štorije'... »više

31. izdanje Dana hrvatskog filma donosi 73 domaća filmska ostvarenja

Selekcija za nadolazeće, 31. izdanje Dana hrvatskog filma je završena – od 179 prijavljenih radova odabrana su 73 filmska ostvarenja koja za cilj imaju predstaviti aktualnu domaću produkciju kroz pet kategorija... »više