Novosti

Facebook HFS
06.04.2022.
Biljanine minijature i vukovarski veslači

Sve je počelo s ovom fotografijom žutog cvijeta na plavoj podlozi koja je nastala kada sam imala samo sedamnaest godina, otkrila nam je fotografkinja Biljana Bjelajac Poznić, autorica izložbe "Analogne i digitalne minijature", na zatvaranju svoje prve samostalne izložbe u Galeriji Vladimira Horvata koju je organizirao Autorski studio za fotografiju, film i video.

- Mnogi me posjetitelji pitaju je li fotografija inspirirana Ukrajinom jer su to njezine prepoznatljive boje. Nastala je mnogo prije ovoga nesretnog rata, no danas je i ja, u kontekstu svega ovoga što se događa u toj napaćenoj zemlji, doživljavam drugačije. Kao način podrške, molitve, solidarnosti. - kaže Biljana, široj javnosti poznata po nesebičnom pomaganju potrebitima, volontiranju u Domu za nezbrinutu djecu te po projektu prikupljanja donacija kose za izradu prirodnih vlasulja za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Svoj doživljaj prirode, poetičan i meditativan, Biljana je podijelila s mnogobrojnim posjetiteljima kroz dvadeset i pet radova, nastalih u Botaničkom vrtu, na Sljemenu i Velebitu.


Fotograf: Krasnodar Peršun

Nadarena fotografkinja danas radi i kao kamermanka na HRT-u,  otkuda je i došao poticaj za izložbu.

- Kolege su mi velika podrška, posebno gospodin Milan Bukovac koji me nagovorio na izložbu. Većina mojih kolega bavi se i fotografijom pa mi je to dodatni poticaj i zadovoljstvo. Televizija je definitivno velika prekretnica u mom životu.

Upravo je Milan Bukovac jedan od autora dokumentarnog filma "Vukovarski veterani" čija je pretpremijera održana ovom prigodom, a nastao je u suradnji Autorskog studija - ffv, Zagrebačkog foto-kino saveza i Zagrebačke zajednice tehničke kulture.

Ovaj je film sjećanje prije svega na prijatelja, kolegu Duška Popovića, istaknuo je Bukovac, podsjećajući na nedavno preminulog novinara, publicista, scenarista, autora brojnih dokumentaraca, dugogodišnjeg člana Autorskog studija.

- Kolege Duško Popović, Milan Bunčić i ja počeli smo snimati ovaj film još 2008., no spletom nekih okolnosti film nije dovršen donedavno. Ovo je mali film o velikom veslačkom klubu i velikom maratonu od Vukovara do Iloka koji organizira upravo taj klub.

Priča o veslačkom klubu Vukovar, koji ove godine slavi svoj 110. rođendan,  priča je o njegovim ljudima i njihovoj ljubavi prema tom zahtjevnom sportu, Dunavu, gradu koji je postao simbol stradanja, ali borbe za slobodu.

Vesna Zovko

U kvadrat: Kako napraviti film u klubu? (3. dio)

Kino klub Split nastavlja s diskurzivnim programom U kvadrat u četvrtak, 7. travnja s temom Kako napraviti film u klubu? (3. dio) Predavanje počinje u 20 sati u prostoru Kino kluba Split (Ulica slobode 28, Dom mladih)... »više

Zašto skačem povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu ovaj petak, 1. travnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će se dokumentarni film Zašto skačem... »više

Palunkov Online Bootcamp za mlade do 25 godina

Palunkov Online Bootcamp nova je scenaristička radionica namijenjena mladima od 15 do 25 godina koja će se realizirati od 4. do 14. travnja 2022. godine online u sklopu programa Hrvatski filmski savez Online... »više

Podrum ponedjeljkom

Izložbom „Surealni kolaži“ Svena Tomašića, u ponedjeljak, 4.travnja će biti nastavljena treća sezona programa „Podrum ponedjeljkom“ u organizaciji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA... »više